Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lilky s parmazánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 12
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1443 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 62 g
Tuky 85 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept se italsky jmenuje parmigiana di melanzane a chutná teplý i studený jako předkrm či lehké hlavní jídlo.

Suroviny

lilek 1 kg
na kolečka o síle asi 1 cm
sůl
rostlinný olej
olivový olej 1 PL
na tenké plátky
bazalka 5 lístků
natrhané
na vymaštění formy
čerstvě nastrouhaný

Postup

1

Lilky naskládejte do cedníku, posolte a nechte asi půl hodiny ,vypotit . Pak je osušte papírovým ubrouskem nebo utěrkou.

2

Do velké pánve nalijte asi čtyřcentimetrovou vrstvu oleje a postavte ji na prudký plamen. V mouce obalte několik koleček lilku (jen tolik, kolik se vejde do pánve – mouka by se na zelenině neměla rozmáčet) a po obou stranách je osmažte do zlatohněda.

3

Do jiné pánve vlijte olivový olej a rajčata, osolte a přiveďte k varu. Rajčata by se měla varem zmenšit na polovinu. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů.

4

Zapékací misku o rozměrech asi 23 × 15 cm vymažte máslem a po dně ji vyložte částí osmaženého lilku. Na něj rozprostřete všechna dušená rajčata, pokryjte je mozzarellou a bazalkou a hojně posypte parmazánem. Navrch dejte další vrstvu lilků a opět je posypte parmazánem. Pečte asi půl hodiny v horní třetině předehřáté trouby.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/11

Apetit magazín