3.4 / 5. Počet hodnocení: 8
Do 20 minut Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1355 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 48 g
Tuky 85 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept se italsky jmenuje parmigiana di melanzane a chutná teplý i studený jako předkrm či lehké hlavní jídlo.

Suroviny

lilek 1 kg
na kolečka o síle asi 1 cm
sůl
rostlinný olej
mouka pšeničná hladká
na obal
400 g
konzervovaná krájená rajčata
olivový olej 1 PL
mozzarella 250 g
na tenké plátky
bazalka 5 lístků
natrhané
máslo
na vymaštění formy
parmazán 100 g
čerstvě nastrouhaný

1 Lilky naskládejte do cedníku, posolte a nechte asi půl hodiny ,vypotit ‘. Pak je osušte papírovým ubrouskem nebo utěrkou.

2 Do velké pánve nalijte asi čtyřcentimetrovou vrstvu oleje a postavte ji na prudký plamen. V mouce obalte několik koleček lilku (jen tolik, kolik se vejde do pánve – mouka by se na zelenině neměla rozmáčet) a po obou stranách je osmažte do zlatohněda.

3 Do jiné pánve vlijte olivový olej a rajčata, osolte a přiveďte k varu. Rajčata by se měla varem zmenšit na polovinu. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů.

4 Zapékací misku o rozměrech asi 23 × 15 cm vymažte máslem a po dně ji vyložte částí osmaženého lilku. Na něj rozprostřete všechna dušená rajčata, pokryjte je mozzarellou a bazalkou a hojně posypte parmazánem. Navrch dejte další vrstvu lilků a opět je posypte  parmazánem. Pečte asi půl hodiny v horní třetině předehřáté trouby.

Apetit magazín

KVÍZ: Jak jste zdatní v kuchyni?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak jste zdatní v kuchyni?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...

Obchod Apetit