0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lilky s parmazánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6 / 5. Počet hodnocení: 9
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1443 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 62 g
Tuky 85 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept se italsky jmenuje parmigiana di melanzane a chutná teplý i studený jako předkrm či lehké hlavní jídlo.

Suroviny

lilek 1 kg
na kolečka o síle asi 1 cm
sůl
rostlinný olej
mouka pšeničná hladká
na obalení
konzervovaná rajčata krájená 400 g
olivový olej 1 PL
mozzarella 250 g
na tenké plátky
bazalka 5 lístků
natrhané
máslo
na vymaštění formy
parmazán 100 g
čerstvě nastrouhaný

1 Lilky naskládejte do cedníku, posolte a nechte asi půl hodiny ,vypotit ‘. Pak je osušte papírovým ubrouskem nebo utěrkou.

2 Do velké pánve nalijte asi čtyřcentimetrovou vrstvu oleje a postavte ji na prudký plamen. V mouce obalte několik koleček lilku (jen tolik, kolik se vejde do pánve – mouka by se na zelenině neměla rozmáčet) a po obou stranách je osmažte do zlatohněda.

3 Do jiné pánve vlijte olivový olej a rajčata, osolte a přiveďte k varu. Rajčata by se měla varem zmenšit na polovinu. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů.

4 Zapékací misku o rozměrech asi 23 × 15 cm vymažte máslem a po dně ji vyložte částí osmaženého lilku. Na něj rozprostřete všechna dušená rajčata, pokryjte je mozzarellou a bazalkou a hojně posypte parmazánem. Navrch dejte další vrstvu lilků a opět je posypte  parmazánem. Pečte asi půl hodiny v horní třetině předehřáté trouby.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/11

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit