Recept se italsky jmenuje parmigiana di melanzane a chutná teplý i studený jako předkrm či lehké hlavní jídlo.
Suroviny
Postup
Lilky naskládejte do cedníku, posolte a nechte asi půl hodiny ,vypotit . Pak je osušte papírovým ubrouskem nebo utěrkou.
Do velké pánve nalijte asi čtyřcentimetrovou vrstvu oleje a postavte ji na prudký plamen. V mouce obalte několik koleček lilku (jen tolik, kolik se vejde do pánve – mouka by se na zelenině neměla rozmáčet) a po obou stranách je osmažte do zlatohněda.
Do jiné pánve vlijte olivový olej a rajčata, osolte a přiveďte k varu. Rajčata by se měla varem zmenšit na polovinu. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů.
Zapékací misku o rozměrech asi 23 × 15 cm vymažte máslem a po dně ji vyložte částí osmaženého lilku. Na něj rozprostřete všechna dušená rajčata, pokryjte je mozzarellou a bazalkou a hojně posypte parmazánem. Navrch dejte další vrstvu lilků a opět je posypte parmazánem. Pečte asi půl hodiny v horní třetině předehřáté trouby.