
Rýžový pudink
V mléce vařená kulatá rýže je v mnoha kuchyních typickým dezertem. Neobyčejný půvab jí dodají i ‚sladká‘ koření a křupavá cukrová krusta.
Vydání: 2006/3
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 200 g kulatozrnné rýže
- 50 g másla
- 500–700 ml mléka (podle druhu rýže – každá má jinou savost)
- několik tobolek kardamomu či
- hvězdiček badyánu, kousek celé skořice
- 80 g rozinek, nejlépe žlutých
- 100 g přírodního cukru
- máslo na vymazání formiček
Příprava jídla
1. Rýži propláchněte – nejlépe na cedníku –, nechte okapat a vysušit. V hrnci rozehřejte máslo a rýži na něm osmahněte. Promíchejte, aby se zrnka obalila rozpuštěným tukem. Přilijte mléko s kořením a na mírném ohni povařte asi čtvrt hodiny. Pak vmíchejte rozinky a vařte ještě tak deset minut (podle potřeby dolijte mléko).
2. Zapněte gril v troubě nebo ji předehřejte na nejvyšší stupeň. Rýžovou směs rozdělte do vymazaných zapékacích formiček nebo jedné větší formy a posypte cukrem. Vložte pod gril a krátce (asi tři minuty) zapečte, aby cukr zkaramelizoval.
Kardamom
Jeho tobolky jsou od pohledu podobné pistáciovým oříškům, jde o však o plody rostliny Elettaria cardamomum, která se podobá zázvoru. Zvlášť oblíbený je v Indii a arabských zemích; často se přidává do dezertů, zmrzlin, kávy. Svou kafrovitou vůní však ozvláštňuje i likéry a uzeniny. Prodává se i vyloupaný, bělený a mletý.
2. Zapněte gril v troubě nebo ji předehřejte na nejvyšší stupeň. Rýžovou směs rozdělte do vymazaných zapékacích formiček nebo jedné větší formy a posypte cukrem. Vložte pod gril a krátce (asi tři minuty) zapečte, aby cukr zkaramelizoval.
Kardamom
Jeho tobolky jsou od pohledu podobné pistáciovým oříškům, jde o však o plody rostliny Elettaria cardamomum, která se podobá zázvoru. Zvlášť oblíbený je v Indii a arabských zemích; často se přidává do dezertů, zmrzlin, kávy. Svou kafrovitou vůní však ozvláštňuje i likéry a uzeniny. Prodává se i vyloupaný, bělený a mletý.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Zdenča (neověřeno)
29. Červenec 2006 15:24
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 18:33