Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Florentský rýžový koláč

Tyhle koláče se obvykle sypou moučkovým cukrem a nabízejí se teplé i studené – skvělé jsou, jako většina italských dezertů, s kávou. A až recept zkusíte, určitě přijdete na to, že nejlíp dopadne, když rýžový pudink uděláte den dopředu. P. S. Až budete dělat těsto, zkuste dát místo citronové kůru z ½ pomeranče.

Vydání: 2007/2
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
PT25M
Pečení 0:25
Koláč Italská

Ingredience

    Na křehké těsto:
    • 125 g másla
    • 100 g moučkového cukru
    • menší špetka soli
    • 255 g hladké mouky
    • můžete použít: 1 vanilkový lusk, po délce rozříznutý, zrníčka vyškrábnutá
    • kůra z ½ citronu
    • 2 větší žloutky, nejlépe z biovajec
    • 2 lžíce studeného mléka nebo vody
    Na náplň:
    • 55 g másla
    • 2 vanilkové lusky
    • 325 g rýže na risotto
    • 3 lžíce pískového cukru
    • kůra ze 3 pomerančů
    • 1 sklenice bílého vína
    • 1 litr plnotučného mléka
    • 3 větší rozšlehaná vejce, nejlépe bio
    • 2 lžíce moučkového cukru

Příprava jídla

1.  Nejdřív si kouskem másla vymažte rozkládací koláčovou formu o průměru 28 cm. Na těsto utřete máslo s moučkovým cukrem a solí a vhněťte mouku, zrníčka z vanilky, citronovou kůru a žloutky – jde to rukou nebo v robotu. Když směs vypadá jako hrubá drobenka, přilijte trochu vody nebo mléka. Těsto pak promačkávejte a mírně hněťte, až drží v kouli. Pak ho trochu poprašte moukou. Ale s tím hnětením to nepřežeňte, těsto by bylo elastické a tuhé, ne křehké a drobivé, jak má být. Těsto zabalte do fólie a nejmíň na hodinu ho strčte do ledničky. Pak ho rozválejte a rozložte do formy. Na hodinu strčte do mrazáku.

2.  Troubu vyhřejte na 180 °C a korpus pečte asi 12 minut, mírně dozlatova. Formu vyndejte z trouby, odložte a troubu zesilte na 200 °C.

3.  Vezměte si vhodně velký, vyšší kastrol se silným dnem a poklicí a pomalu v něm rozpusťte máslo. Vanilkové lusky po délce nařízněte a nožem z nich vyškrábněte zrníčka. (Prázdné lusky můžete strčit do plechovky s cukrem, cukr se krásně navoní.) Vyškrábnutou vanilku přidejte k máslu a zamíchejte. Minutu hřejte na nízkém ohni, pak přisypte rýži, cukr a pomerančovou kůru. Plamen zesilte na střední výkon, všechno dobře promíchejte a přilijte víno. Pořád míchejte, až se víno skoro odvaří. Teď po troškách přilijte mléko. Rýži asi 15 minut udržujte v hodně mírném varu, co nejčastěji míchejte. Neměla by se uvařit úplně doměkka, protože dojde v troubě, ale kaše by měla být dost řídká. Rýžový pudink nechte trochu zchladnout, pak do něj vmíchejte rozšlehaná vejce. Pudink nalijte do korpusu, zaprašte moučkovým cukrem a pečte asi 20 minut, až těsto zezlátne. Koláč je skvělý s crème fraîche, posypaný pomerančovou kůrou.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/07, str.57

Přidat komentář