
Nepečený tvarohový koláč s letním ovocem
Dezert snů
Vydání: 2007/6
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 8
Ingredience
- 200 g čokoládových sušenek, třeba BeBe Dobré ráno, esíček…
- 100 g rozpuštěného másla
- 4 plátky želatiny
- 140 ml smetany na vaření
- 500 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
- 140 g přírodního krupicového cukru
- jemně nastrouhaná kůra z 1 malého pomeranče
- 4 lžíce pomerančové šťávy
- 400 g malin
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g nasekaných jahod a malin
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžíce přírodního krupicového cukru
- směs lesních plodů (větší rozpulte)
- moučkový cukr na poprášení
Na základ:
Na tvarohovou pěnu:
Na omáčku:
Na ozdobu:
Příprava jídla
1. V kastrůlku rozpusťte máslo a vsypte do něj rozdrobené sušenky. Promíchejte a směsí vyložte dno rozevírací dortové formy o průměru 24 cm. Přimáčkněte skleničkou s rovným dnem.
2. Želatinu dejte do větší misky se studenou vodou a nechte pět minut máčet. Do menšího kastrůlku nalijte smetanu na vaření a přiveďte ji téměř k varu. Potom ji odstavte a po jednom do ní vmíchejte vymačkané plátky želatiny – téměř okamžitě se rozpustí. Nechte trochu vychladnout.
3. Tvaroh, cukr, pomerančovou kůru a šťávu utřete vařečkou nebo metlou dohladka. Přimíchejte vychladlou smetanu a maliny – pár jich přitom rozmáčkněte, většinu ale ponechte celých.
4. Smetanu ke šlehání ušlehejte do polotuha a pak zlehka spojte s tvarohovou směsí. Vlijte na sušenkový základ a nechte aspoň tři hodiny, ale klidně i přes noc chladit, aby náplň ztuhla.
5. Rozmixujte přísady na omáčku a ponechte ji až do podávání v chladu.
6. Nožem objeďte stěny koláče, rozevřete formu a opatrně dezert přesuňte na servírovací talíř. Ozdobte lesním ovocem, poprašte moučkovým cukrem a podávejte s vychlazenou omáčkou.
2. Želatinu dejte do větší misky se studenou vodou a nechte pět minut máčet. Do menšího kastrůlku nalijte smetanu na vaření a přiveďte ji téměř k varu. Potom ji odstavte a po jednom do ní vmíchejte vymačkané plátky želatiny – téměř okamžitě se rozpustí. Nechte trochu vychladnout.
3. Tvaroh, cukr, pomerančovou kůru a šťávu utřete vařečkou nebo metlou dohladka. Přimíchejte vychladlou smetanu a maliny – pár jich přitom rozmáčkněte, většinu ale ponechte celých.
4. Smetanu ke šlehání ušlehejte do polotuha a pak zlehka spojte s tvarohovou směsí. Vlijte na sušenkový základ a nechte aspoň tři hodiny, ale klidně i přes noc chladit, aby náplň ztuhla.
5. Rozmixujte přísady na omáčku a ponechte ji až do podávání v chladu.
6. Nožem objeďte stěny koláče, rozevřete formu a opatrně dezert přesuňte na servírovací talíř. Ozdobte lesním ovocem, poprašte moučkovým cukrem a podávejte s vychlazenou omáčkou.
Další recept na tvarohový koláč najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
aďka (neověřeno)
18. Červenec 2008 06:22
mattes (neověřeno)
19. Červenec 2008 22:14
madhava (neověřeno)
19. Červenec 2008 23:02
Speedy (neověřeno)
25. Červenec 2008 09:25
Radka (neověřeno)
30. Červenec 2008 23:00
LUCIE (neověřeno)
27. Červenec 2008 12:13
Šárka (neověřeno)
15. Srpen 2008 11:43
Helena Skřivánková
13. Červenec 2009 15:17
Kamila Vlčková
8. Duben 2010 19:13
Lucie Němečková
12. Duben 2010 12:45