Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čočková polévka

Lžíce v ní skoro stojí…

Vydání: 2004/11
Autor:
Hodnocení:
23 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
PT50M
Vaření 0:50
Polévka Řecká

Ingredience

    • 500 g čočky
    • 400 g rajčat (i konzervovaných)
    • 1 malou mrkev, nakrájenou  na kolečka
    • 2 stroužky česneku
    • 2 cibule
    • 2–3 bobkové listy
    • 4 lžíce olivového oleje
    • sůl a pepř
    • ocet na dochucení (nemusí být)
    • 50 g černých oliv
    • papričky plněné sýrem (třeba zn. Heleb Delikates prodává Billa,   175 g za cca 30 Kč); nemusí být

Příprava jídla

1. Propláchnutou, případně předem namočenou čočku dáme do hrnce a zalijeme tak, aby voda sahala asi centimetr nad ni. Přidáme všechny ostatní suroviny a vaříme na mírném ohni, dokud čočka úplně nezměkne (asi hodinu).

2. Podáváme horké nebo při pokojové teplotě, s tmavým chlebem, olivami, případně pikantní zeleninou jen tak ‚k zakousnutí‘.

Další recept na čočkovou polévku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Nedala jsem tam tolik olivového oleje. A udělala jsem to tak, že jsem namočila tu čočku a vedle v hrnci jsem na oleji zpěnila na půlkolečka nakrájenou cibuli na tu jsem dala mrkev a česnek a pak jsmem tam přidala ještě klobásku ;). Pak olivy a sterilovaná rajčata (ne protlak , ale rajčata). Pak jsem tam přilila tu nabobtnalou čočku, bobkový list, pepř a jednu chilli sušenou papričku a všechno jsem to dohromady vařila. Když to bylo skoro hotové tak jsem tam dala jeden slepičí bujon a jednu kostku olivy+bazalka. Mooooooooooc mňamkózní bašta. Jo a ještě jsem to malilinkato zahustila sypanou jížkou, ale jen tak zlehýnka, protože té vody tam není moc
Obrazek uzivatele
To omu,co psala autorka článku musíte nutně věřit!!!!A to proto,že to vařila moje ségra a to je tedy ukrutně dobrá kuchařka!!!Pořád vymýšlí nějaký dobrůůůtky.
Obrazek uzivatele
Souhlasím, s touto úpravou byla polévka výborná. Olivy jsem použila plněné zelené, pomohlo to barevně a chuťově nevadilo, naopak. Použila jsem předvařenou čočku.
Obrazek uzivatele
doporučuji přidat namíso normálního octa vinný, je to vynikající!!!
Obrazek uzivatele
je skutečně mňamkózní! Dala jsem méně oleje, přikápla nálev z feferonek a též použila zelené olivy s fefer. náplní. Přilila jsem taky decku červeného, ocet vynechala.Nemá chybu! Příště bych ještě přidala mrkev, dvojnásobek neuškodí.
Obrazek uzivatele
Před přidáním čočky jsem lehce orestovala cibuli, oleje jsem použila méně. Příště zkusím nahradit ocet červeným vínem a před servírováním určitě ozdobím kopečkem zakysané smetany a bylinkami.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/04, str.30
Obrazek uzivatele
ted jsem zrovna dojedla a je fakt výborná. Já jsem tu cibuli s česnekem osmahla na troše olivového oleje a přidala do polévky, olivy jsem vynechala a okyselila citronem a ještě přidala dvě lžíce zakysané smetany.
Obrazek uzivatele
tato polévka je vynikající.Pikantnější, výraznější chuť než klasická čočkovka.Všem mooc chutnala.
Obrazek uzivatele
Polévka je to výborná! Časem jsem recept podle chuti upravovala a ubrala trochu čočky a dala více mrkve a černých oliv. Je to osvěžující letní polévka.
Obrazek uzivatele
Určitě bych místo normálního octa přidala vinný (jiný jsem neměla, ale myslím, že to dodalo na chuti), dále dozdobila kopečkem zakysané smetany (vynikající), a když jsem ohřívala, přidala jsem 3 dcl vody, neboť mi přišlo, že je jí opravdu málo a polévka už spíše připomínala kaši. Jinak bych asi zahustila tou jížkou. Výborná!
Obrazek uzivatele
Polevka byla vyborna. 250ml oleje se mi zdalo malo. Pro jistotu jsem dolil dalsich 100ml. Mate nejake podobne zkusenosti? s pozdravem Mgr. Karel Kočl

Přidat komentář