Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Velikonoční mrkvové dortíky

Mrkvové dortíky ocení vaše děti (a nejen ty) i jindy než o Velikonocích. S marcipánovými ozdobami si můžete vyhrát podle fantazie.

Vydání: 2008/3
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 30 minut
PT45M
Pečení 0:45
Dort

Ingredience

    • máslo na vymazání formy
    • hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání formy
    • 125 g hladké mouky
    • 1 lžička jedlé sody
    • ½ lžičky mletého kardamomu nebo 1 lžička mleté skořice
    • ¼ lžičky soli
    • 2 velká vejce
    • 110 g krupicového cukru
    • 65 g třtinového cukru typu muscovado
    • 80 g nízkotučného jogurtu
    • 60 ml slunečnicového oleje
    • 200 g jemně nastrouhané mrkve
    • 100 g bílého marcipánu
    • zelené a oranžové potravinářské barvivo
    • instantní cukrová poleva

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 180 °C. Rozhodněte se, zda chcete upéct jeden klasický mrkvový dort, nebo dva vyšší, takové, jaké vidíte na protější stránce. Pak vytřete máslem buď dortovou formu o průměru 20 cm, nebo dvě větší prázdné a očištěné plechovky (například od broskví) s odříznutým dnem i vrškem. Na dno formy dejte pečicí papír, opět vytřete a vysypte hrubou moukou, případně strouhankou. Plechovkám vytvořte dno z alobalu, znovu vytřete a vysypte. Dejte stranou.

Ve středně velké míse promíchejte mouku, jedlou sodu, kardamom a sůl a dejte stranou. V menší míse utřete dohladka vajíčka, oba druhy cukru, jogurt a olej. Pak vajíčkovou hmotu opatrně přelijte k suché směsi a míchejte, dokud se všechno nevsákne a nespojí. Nakonec přidejte mrkev a vše přesuňte do připravené formy nebo plechovek. Pečte zhruba 40 až 45 minut. Potom do dortu zapíchněte špejli: pokud na ní neulpí kousky těsta, máte hotovo.

Zatímco se dort peče, vyrobte marcipánové ozdoby. Marcipán rozdělte na dva díly, jeden obarvěte zeleným, druhý oranžovým barvivem a vytvarujte mrkvičky. Dort či dortíky vyndejte z trouby, nechte čtvrt hodiny chladnout ve formě/plechovce, pak vyklopte a sejměte z pečicího papíru. Polijte glazurou a ozdobte mrkvičkami nebo vajíčky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jarní menu s jehněčím

Čokoládová vajíčka

Kuřátka z bílé čokolády

Velikonoční mazance

Jarní hrášková polévka

Velikonoční nádivka podle Marty

Brambory salsa verde

Jehněčí kýta v bylinkové krustě

Sladká plněná vajíčka

Česnekové oči

REKLAMA

Přidat komentář