Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rajská omáčka s telecím masem

Omáčka šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka z restaurace La Degustation.

Vydání: 2009/1
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ pečení masa 3 hodiny
PT40M
Vaření 0:40
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kg telecího masa
    • sůl
    • 1–2 lžíce slunečnicového oleje
    • 1 cibule, oloupaná a rozčtvrcená
    • 300 g pražské šunky na plátky
    • 280 g másla
    • 10 větších rajčat – klidně i přezrálých, popraskaných, nakrájených na čtvrtky + 1 rajče, přepůlené
    • 3 šalotky, nasekané
    • 10 kuliček bílého pepře
    • 100 ml suchého bílého vína
    • 300 ml základní bílé omáčky, zahřáté

Příprava jídla

1 ZAČNĚTE MASEM
Telecí maso zbavte šlach a tučných částí, odřezky dejte stranou na vývar. Pěkné kousky masa, takzvané ořechy, nechte jen tak, šlachovitější nebo tenčí plátky zabalte a svažte provázkem. Maso hodně osolte, na pánvi rozpalte jednu až dvě lžíce slunečnicového oleje a telecí na něm zprudka opečte.

2 OPÉKEJTE
Až se maso zatáhne, přidejte k němu přepůlené rajče, cibuli a natrhejte k němu 100 g šunky. Po deseti minutách přendejte maso se zeleninou do pekáčku a přikryjte propíchaným alobalem, to aby se maso nedusilo. Pečte 3 hodiny – nejprve při 170 °C, pak při 150 °C.

3 PODUSTE RAJČATA
Nyní připravte rajskou omáčku. Na pánvi rozpalte 150 g másla, přidejte pokrájená rajčata, 100 g šunky a opékejte 7 minut, poté přiklopte a nechte na ohni dalších 15 minut; rajčata by se měla rozdusit. Pokud se vám přismahnou, přilijte 100 ml vody a povařte.

4 PŘECEĎTE PŘES PLENU
Poté rajčatový základ přeceďte přes navlhčenou dětskou plenu nebo gázu. Můžete ji i zakroutit a obsah stlačit. Zatímco z rajčat odkapává přebytečná šťáva, rozehřejte v pánvi 50 g másla, přidejte 3 nasekané šalotky, 100 g pražské šunky, kuličky pepře a bílé víno.

5 PŘIDEJTE BÍLOU OMÁČKU
Nechte víno úplně vyvařit – jen tak bude mít omáčka nakyslou, ale lahodnou chuť. Pak přidejte bílou omáčku, krátce povařte a pak přeceďte přes jemné síto tak, aby v omáčce nezůstaly kousky šunky či cibule.

6 SPOJTE
Nakonec zahřejte oba základy, spojte je v jednom hrnci, přidejte 3 lžíce másla, případně dosolte. Získáte hustou a silnou, nikoli těžkou a hutnou omáčku. Obvyklé knedlíky můžete nahradit noky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Svíčková se žemlovými knedlíky

Telecí balenky na tokajském víně

Dušená roštěná

Španělský ptáček

Základní bílá omáčka

Cibulová omáčka

Tradiční české omáčky a jak na ně

Na čem si pochutnávaly významné české osobnosti? Klasika i kulinářské experimenty

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Náročnější na přípravu, stojí za to, díky tomu jí vaříme pravidelně. Samotné maso s pekáče je vynikající.

Přidat komentář