
Císařský trhanec
Rakouská sladká klasika. Do lívancového těsta nasypejte rozinky naložené v rumu a podávejte s horkou hustou zavařeninou.
Ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 4 vejce, žloutek a bílek zvlášť
- 500 ml mléka
- 100 g másla
- rozinky dobře nabobtnalé v rumu
- máslo na opečení
- moučkový cukr na poprášení
- hustá zavařenina z lesních plodů nebo brusinek
Příprava jídla
1 Mouku smíchanou se solí prosijte do mísy. V hrnečku prokvedlejte mléko se žloutky a směs za stálého míchání metličkou vmíchejte do mouky. Získat byste měli lívancové těsto. Nechte ho čtvrt hodiny odpočinout.
2 Mezitím ušlehejte z bílků pevný sníh a pak ho zlehka smíchejte s těstem.
3 Na velké pánvi (ke které máte poklici) zvolna rozehřejte kousek másla. Vlijte polovinu těsta a na něj nasypte rumem nasáklé rozinky. Přiklopte, počkejte, až bude spodní strana opečená, a pak pomocí vařečky nebo dvou vidliček roztrhejte tlustý lívanec na velké kusy. V tu chvíli přidejte do pánve trochu másla, a trhanec opečte i z druhé strany.
4 Hotový trhanec přesuňte do nahřáté mísy, přikryjte a stejným způsobem opečte i druhou polovinu těsta.
5 Podávejte poprášené moučkovým cukrem s horkou hustou zavařeninou z lesních plodů či brusinek.
NĚCO NAVÍC: Císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn je rakouský vynález. Některé zdroje uvádějí, že vznikl pod rukama císařovny Sissi, jinde se píše, že ho roztrhal šéfkuchař císařské kuchyně v okamžiku, kdy jeden z kuchařů do moučníku vhodil rozinky. Ale i přesto se dostal na stůl císaře Františka Josefa
Přidat komentář