Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Plněné zelné listy

Čerstvé zelí je plné vitaminů, vlákniny a minerálů. Přivřete oči nad tepelnou úpravou a dejte si zelné listy plněné mletým masem. S rajčatovou omáčkou a kysanou smetanou chutnají opravdu skvěle.

Vydání: 2010/3
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy:
Pečení: 45 minut
P
Zelenina Česká

Ingredience

    • 1 vrchovatá lžíce másla + na vymazání pekáče
    • 1 velká hlávka bílého zelí
    • 1 střední cibule, jemně pokrájená
    • 8 stroužků česneku, jemně nasekaných
    • 2 lžičky kmínu
    • 2 bobkové listy
    • 2 lžičky pálivé papriky
    • 50 g rozinek
    • jemně nastrouhaná kůra z půlky biocitronu
    • 40 g dlouhozrnné rýže, uvařené a vychladlé
    • 200 g mletého libového hovězího masa
    • 200 g mletého vepřového masa
    • 8 paprikových klobásek
    • 500 g rajčatového pyré
    • 150 ml bílého vína
    • mořská sůl (nejlépe vločky) a pepř
    • zakysaná smetana k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Máslem vymažte mělkou zapékací mísu. Ze zelí odřízněte 12 velkých, pokud možno nepoškozených listů a zbavte je tuhých konců. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a na dvě minuty do ní listy ponořte. Pak je zchlaďte na kostkách ledu nebo pod studenou tekoucí vodou a dobře osušte.

2 Máslo rozpusťte na pánvi a osmahněte na něm doměkka cibuli a česnek; dvě až tři minuty stačí. Přidejte kmín a bobkové listy, ještě další dvě minuty opékejte, nakonec vsypte papriku a míchejte ji, aby se rozvoněla (ale pozor – nesmí se nepřipálit). Směs dejte do velké mísy, vyjměte bobkové listy, vmíchejte rozinky, citronovou kůru, rýži a nakonec i oba druhy masa. Ochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte.

3 Hmotu rozdělte na dvanáct dílů. Doprostřed každého zelného listu dejte hromádku masové směsi, přehněte pravý i levý okraj, aby náplň nevypadla, a zarolujte. Zelné závitky pokládejte na střídačku s klobáskami do připravené zapékací mísy (vždy spojem rolky dolů).

4 Rajčatové pyré smíchejte s vínem, ochuťte solí a pepřem. Směs vlijte do pekáče k zelným závitkům s klobásami. Zakryjte alobalem a pečte 45 minut.

5 Servírujte ozdobené hustou zakysanou smetanou.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelí

Zdravé mlsání v karanténě

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborný ! Akorát jsem před dokončením přidala strouhaný sýr (eidam + parmezán ) a vynechala rozinky (nemám je ráda ).
Doporučuji vyzkoušet :)

Přidat komentář