
Sýrové raclette
Raclette vymysleli švýcarští pastýři – po večerech se posilňovali sýrem napíchnutým na klacek a rozpečeným nad žhavými uhlíky. Spolu s bramborami či pečivem je tohle prosté selské jídlo skvělé i dnes!
Ingredience
- 1 kg brambor ve slupce, pečlivě omytých
- 250 g ementálu, nakrájeného na kostičky
- 250 g goudy, nakrájené na kostičky
- 250 g eidamu, nakrájeného na kostičky
- 2 lžíce francouzské hořčice
- 1 rovná lžička mletého kmínu
- 1 rovná lžička mleté papriky
- 3 cibule, nakrájené na malé klínky
- šunka a prosciutto k podávání
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Brambory zabalte do alobalu a podle velikosti je pečte pětatřicet až pětačtyřicet minut. Mezitím si připravte hořčičné omáčky: v jedné misce smíchejte lžíci hořčice s kmínem, ve druhé lžíci hořčice s paprikou.
2 Každý ze stolovníků si dává do zapékací mističky několik kostek sýra namočených v hořčičných omáčkách, případně kousky cibule. Rozpuštěný sýr se jí s upečenými bramborami, šunkou a prosciuttem.
RACLETTE Klacky na rozpékání sýra jsou minulostí; dnes se na raclette používají elektrické přístroje. Mívají vrchní desku z mramoru nebo litiny, která vydává teplo, a pod ni se umisťují litinové nebo teflonové pánvičky se sýrem.
Přidat komentář