Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená kachna s višněmi

Vypečené sádlo nevyhazujte, můžete ho přidat do paštiky nebo na něm dusit zelí.
Vydání: 2010/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 90 minut
P
Maso Francouzská

Ingredience

    • chlazená kachna o váze 2–2,5 kg
    • 1 lžička soli + 2 špetky pepře
    • špetka tymiánu nebo šalvěje
    • 1 malá a 1 větší cibule, nasekaná
    • 1 mrkev, nakrájená
    • 2–3 lžíce portského
    • 300–400 ml silného masového vývaru
    • 2 lžíce změklého másla


    NA OMÁČKU

    • asi 40 vypeckovaných třešní nebo višní
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 3 lžíce portského nebo koňaku
    • 75 ml červeného vinného octa
    • 400 ml silného masového vývaru
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • 2 lžíce kukuřičného škrobu
    • 2 lžíce portského či madeiry
    • 1 lžíce změklého másla

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Zevnitř kachny odstraňte tuk a případné vnitřnosti, odřízněte biskupa a špičky křídel, budou se hodit na vývar. Vyřízněte prsní kost, aby se pak prsíčka lépe porcovala. Vnitřek vytřete polovinou soli, bylinek a citronovou šťávou, vyložte malou nasekanou cibulkou. Stehna, hřbet a spodní část prsíček propíchejte špejlí, aby tuk mohl při pečení lépe vytékat. Kachnu sešijte – přišijte jí k tělu křídla a stehna a zašijte břišní otvor. Položte ji prsíčky nahoru, obložte mrkví a cibulí a dejte na 15 minut do trouby zhnědnout. Pak troubu stáhněte na 180 °C a kachnu položte na bok, po půl hodině na druhý. Čtvrt hodiny před dopečením kachnu osolte a otočte prsíčky nahoru (dvoukilová se peče 75–80 minut, dvouapůlkilová 85–90 minut). Středně upečená kachna pouští po píchnutí Do karamelu vlijte vlažný vývar do stehna šťávu narůžovělou, propečená čirou. Kachnu položte na servírovací talíř nebo mísu a nechte chvíli odpočívat ve vypnuté pootevřené troubě.

2 Z pečicí nádoby odstraňte veškerý tuk až na 1 lžíci. Zalijte vývarem, oškrabujte ze dna přípečky a přiveďte k varu. Vařte, dokud se tekutina neodpaří na polovinu. Přidejte portské, nechte z něj krátce odpařit alkohol, přeceďte a odstavte.

3 Třešně nechte půl hodiny odležet v citronové šťávě s cukrem a koňakem. Na omáčku vařte cukr s octem na středním ohni, dokud nezhnědne. Okamžitě odstavte a vlijte třetinu vývaru. Nechte bublat, dokud se karamel nerozpustí, pak přidejte zbytek vývaru, vlijte škrob smíchaný s madeirou a nechte probublávat 3–4 minuty do zhoustnutí. Přidejte do hrnce k třešním, přilijte šťávu z masa a nechte trochu odpařit a zhoustnout. Dochuťte, odstavte, vmíchejte máslo, trochou šťávy polijte kachnu a zbytek podávejte v omáčníku.

Recept je převzatý z knihy Mastering the Art of French Cooking, I.+II. Autorky: Julia Child, Louisette Bertholle, Simone Beck
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kachní prsa s batátovým pyré a zeleninovým ragú

REKLAMA

Přidat komentář