Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Phat Thai

Na první pohled vypadá Phat Thai (psáno též Pad Thai) hodně složitě, jakmile ho však jednou vyzkoušíte, zjistíte, že je opravdu jednoduché – a přímo božské.

Vydání: 2011/1
Autor:
Hodnocení:
39 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
+ namáčení nudlí
PT15M
Smažení 0:15
Asijská

Ingredience

    • 250 g sušených plochých tenčích rýžových nudlí
    • 3 lžíce rybí omáčky (nam pla), nebo víc – podle chuti
    • 1–2 lžíce tamarindové pasty, podle chuti
    • 2 lžíce palmového či kokosového (nebo přírodního třtinového) cukru, nebo víc – podle chuti
    • 4 lžíce arašídového oleje
    • 300 g kuřecích stehenních řízků, očištěných a nakrájených na nudličky
    • 150 g pevného tofu, nakrájeného na drobné hranolky
    • 4–5 stroužků česneku, najemno sekaných
    • 3 šalotky, na tenké plátky (nebo polovina cibule, nakrájená na tenká půlkolečka)
    • 3 lžíce malých sušených krevet
    • 3 lžíce nasekané proslazené a osolené ředkve daikon
    • 2–3 lžičky mletých sušených chilli papriček, podle chuti
    • 3 vejce
    • 200 g čerstvých výhonků mungo
    • 1 hrnek česnekové pažitky, nakrájené na delší kousky (nemusí být)
    • 150 g nasekaných nesolených pražených arašídů
    • 1 limetka, na tenké měsíčky
    • pár snítek koriandru
    • 4 jarní cibulky, bez kořínků a se zkrácenou natí, namočené do studené vody

Příprava jídla

1 Rýžové nudle namočte do studené nebo vlažné vody na tři čtvrtě až jednu hodinu, nebo aby nudle zplihly, ale stále byly pevné na dotek. Mezitím smíchejte rybí omáčku s tamarindovou pastou, lžící vody a palmovým cukrem, dobře promíchejte. Chuť a aroma upravte na požadovanou kombinaci slané, kyselé a sladké. Připravte zbývající přísady podle pokynů.

2 Až nudle změknou, sceďte je a odložte. Wok či velkou nepřilnavou pánev zahřejte na vysokém plameni. Přidejte dvě lžičky oleje a rychle za stálého míchání opečte maso, aby se skoro propeklo. Lehce je pokapejte další rybí omáčkou a vyjměte z woku.

3 Krouživým pohybem rozlijte po woku zbývající olej, s výjimkou 1 lžičky, a nechte půl minuty prohřát. Přidejte tofu, smažte minutu až dvě, nebo aby kousky zezlátly. Přidejte česnek a za stálého míchání opékejte 15 až 20 vteřin. Vhoďte plátky šalotky a opékejte dalších 15 vteřin. Pak přidejte sušené krevety, ředkev a mleté sušené chilli papričky. Zamíchejte a nechte několik sekund prohřát.

4 Přisypte nudle a dobře promíchejte s obsahem woku. Za stálého míchání opékejte minutu až dvě, a až většina nudlí zvláční, shrňte je k jedné straně pánve. Na vyklizenou část přilijte zbývající lžičku oleje, rozklepněte na něj vejce a lehce promíchejte. Až se vejce srazí, nakrájejte ho obracečkou na malé kousky a promíchejte s nudlemi.

5 Přidejte sladkokyselou směs s tamarindem. Dobře promíchejte, aby nudle pěkně obalila. Pokud jsou nudle stále příliš pevné, pokapejte je lžící či dvěma vody a prohřejte. Ochutnejte a dochuťte rybí omáčkou či cukrem.

6 Až budou nudle uvařené podle vašich představ, přidejte většinu výhonků mungo a česnekové pažitky (pokud ji používáte). Posypte polovinou nasekaných arašídů a na pánev vraťte maso. Zamíchejte, a až výhonky zavadnou, dejte směs do misek nebo na talíře a obložte zbývajícími výhonky mungo a sekanými arašídy, dílky limety, lístky koriandru a cibulkami nakrájenými na nudličky. Během jídla si nudle podle chuti zakapávejte limetkovou šťávou.

NĚCO NAVÍC

  • Místo kuřete můžete použít stejné množství nevařených krevet, oloupaných (ocásky ponechte), zbavených střívek a po hřbetě podélně naříznutých a rozevřených jako kniha.
  • Sušené krevety dodají smaženým nudlím na thajský způsob punc opravdovosti. Záleží jen na vás, zda je doplníte kuřecím masem, nebo čerstvými krevetami.
  • Tradiční thajský pokrm si zaslouží opravdu dobré nudle. Když ho navíc doplníte jarními závitky s houbovou náplní a limonádou ze sodovky, trochy kokosového mléka a palmového cukru, posunete ho ještě o stupínek výš.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nasi Dagang

Gado gado

Pekingská kachna

Pao-c’ (baozi)

Tom Yam Kung

Recept jako suvenýr

Přidat komentář