Pad Thai nebo Phat Thai je klasický thajský street food. Jeho příprava je superrychlá a jednoduchá. Jednou recept vyzkoušíte a na nic rychlejšího a lahodnějšího už nepřijdete.
Suroviny
Postup
Rýžové nudle namočte do studené nebo vlažné vody na tři čtvrtě až jednu hodinu, nebo aby nudle zplihly, ale stále byly pevné na dotek. Mezitím smíchejte rybí omáčku s tamarindovou pastou, lžící vody a palmovým cukrem, dobře promíchejte. Chuť a aroma upravte na požadovanou kombinaci slané, kyselé a sladké. Připravte zbývající přísady podle pokynů.
Až nudle změknou, sceďte je a odložte. Wok či velkou nepřilnavou pánev zahřejte na vysokém plameni. Přidejte dvě lžičky oleje a rychle za stálého míchání opečte maso, aby se skoro propeklo. Lehce je pokapejte další rybí omáčkou a vyjměte z woku.
Krouživým pohybem rozlijte po woku zbývající olej, s výjimkou 1 lžičky, a nechte půl minuty prohřát. Přidejte tofu, smažte minutu až dvě, nebo aby kousky zezlátly. Přidejte česnek a za stálého míchání opékejte 15 až 20 vteřin. Vhoďte plátky šalotky a opékejte dalších 15 vteřin. Pak přidejte sušené krevety, ředkev a mleté sušené chilli papričky. Zamíchejte a nechte několik sekund prohřát.
Přisypte nudle a dobře promíchejte s obsahem woku. Za stálého míchání opékejte minutu až dvě, a až většina nudlí zvláční, shrňte je k jedné straně pánve. Na vyklizenou část přilijte zbývající lžičku oleje, rozklepněte na něj vejce a lehce promíchejte. Až se vejce srazí, nakrájejte ho obracečkou na malé kousky a promíchejte s nudlemi.
Přidejte sladkokyselou směs s tamarindem. Dobře promíchejte, aby nudle pěkně obalila. Pokud jsou nudle stále příliš pevné, pokapejte je lžící či dvěma vody a prohřejte. Ochutnejte a dochuťte rybí omáčkou či cukrem.
Až budou nudle uvařené podle vašich představ, přidejte většinu výhonků mungo a česnekové pažitky (pokud ji používáte). Posypte polovinou nasekaných arašídů a na pánev vraťte maso. Zamíchejte, a až výhonky zavadnou, dejte směs do misek nebo na talíře a obložte zbývajícími výhonky mungo a sekanými arašídy, dílky limety, lístky koriandru a cibulkami nakrájenými na nudličky. Během jídla si nudle podle chuti zakapávejte limetkovou šťávou.
NĚCO NAVÍC
- Místo kuřete můžete použít stejné množství nevařených krevet, oloupaných (ocásky ponechte), zbavených střívek a po hřbetě podélně naříznutých a rozevřených jako kniha.
- Sušené krevety dodají smaženým nudlím na thajský způsob punc opravdovosti. Záleží jen na vás, zda je doplníte kuřecím masem, nebo čerstvými krevetami.
- Tradiční thajský pokrm si zaslouží opravdu dobré nudle. Když ho navíc doplníte jarními závitky s houbovou náplní a limonádou ze sodovky, trochy kokosového mléka a palmového cukru, posunete ho ještě o stupínek výš.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Recept jako suvenýr z celého světa(61 receptů )
- 35 receptů, ze kterých sestavíte kompletní thajské menu(35 receptů )