0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pad Thai
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 45
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3990 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 345 g
Tuky 193 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pad Thai nebo Phat Thai je klasický thajský street food. Jeho příprava je superrychlá a jednoduchá. Jednou vyzkoušíte a na nic rychlejšího a lahodnějšího už nepřijdete.

Suroviny

nudle rýžové 250 g
sušené, ploché
rybí omáčka 3 PL
nam pla, nebo víc (podle chuti)
tamarindová pasta 2 PL
dle chuti
palmový cukr 2 PL
nebo kokosový či třtinový
arašídový olej 4 PL
kuřecí stehenní řízky 300 g
očištěné a na nudličky
tofu 150 g
na drobné hranolky
česnek 5 stroužků
nasekaných najemno
šalotka 3 ks
na tenké plátky či polovina cibule na tenká půlkolečka
krevety 3 PL
malé, sušené
bílá ředkev 3 PL
nasekaná, proslazená a osolená
chilli paprička 3 ČL
mletá, sušená, dle chuti
vejce 3 ks
výhonky mungo 200 g
čerstvé
pažitka 1 hrnek
česneková, nakrájená na delší kousky (nemusí být)
arašídy 150 g
nesolené, pražené, nasekané
limeta 1 ks
na tenké měsíčky
koriandr čerstvý
lístky na posypání
jarní cibulka 4 ks
bez kořínků a se zkrácenou natí, namočené do studené vody

Postup

1

Rýžové nudle namočte do studené nebo vlažné vody na tři čtvrtě až jednu hodinu, nebo aby nudle zplihly, ale stále byly pevné na dotek. Mezitím smíchejte rybí omáčku s tamarindovou pastou, lžící vody a palmovým cukrem, dobře promíchejte. Chuť a aroma upravte na požadovanou kombinaci slané, kyselé a sladké. Připravte zbývající přísady podle pokynů.

2

Až nudle změknou, sceďte je a odložte. Wok či velkou nepřilnavou pánev zahřejte na vysokém plameni. Přidejte dvě lžičky oleje a rychle za stálého míchání opečte maso, aby se skoro propeklo. Lehce je pokapejte další rybí omáčkou a vyjměte z woku.

3

Krouživým pohybem rozlijte po woku zbývající olej, s výjimkou 1 lžičky, a nechte půl minuty prohřát. Přidejte tofu, smažte minutu až dvě, nebo aby kousky zezlátly. Přidejte česnek a za stálého míchání opékejte 15 až 20 vteřin. Vhoďte plátky šalotky a opékejte dalších 15 vteřin. Pak přidejte sušené krevety, ředkev a mleté sušené chilli papričky. Zamíchejte a nechte několik sekund prohřát.

4

Přisypte nudle a dobře promíchejte s obsahem woku. Za stálého míchání opékejte minutu až dvě, a až většina nudlí zvláční, shrňte je k jedné straně pánve. Na vyklizenou část přilijte zbývající lžičku oleje, rozklepněte na něj vejce a lehce promíchejte. Až se vejce srazí, nakrájejte ho obracečkou na malé kousky a promíchejte s nudlemi.

5

Přidejte sladkokyselou směs s tamarindem. Dobře promíchejte, aby nudle pěkně obalila. Pokud jsou nudle stále příliš pevné, pokapejte je lžící či dvěma vody a prohřejte. Ochutnejte a dochuťte rybí omáčkou či cukrem.

6

Až budou nudle uvařené podle vašich představ, přidejte většinu výhonků mungo a česnekové pažitky (pokud ji používáte). Posypte polovinou nasekaných arašídů a na pánev vraťte maso. Zamíchejte, a až výhonky zavadnou, dejte směs do misek nebo na talíře a obložte zbývajícími výhonky mungo a sekanými arašídy, dílky limety, lístky koriandru a cibulkami nakrájenými na nudličky. Během jídla si nudle podle chuti zakapávejte limetkovou šťávou.

NĚCO NAVÍC

  • Místo kuřete můžete použít stejné množství nevařených krevet, oloupaných (ocásky ponechte), zbavených střívek a po hřbetě podélně naříznutých a rozevřených jako kniha.
  • Sušené krevety dodají smaženým nudlím na thajský způsob punc opravdovosti. Záleží jen na vás, zda je doplníte kuřecím masem, nebo čerstvými krevetami.
  • Tradiční thajský pokrm si zaslouží opravdu dobré nudle. Když ho navíc doplníte jarními závitky s houbovou náplní a limonádou ze sodovky, trochy kokosového mléka a palmového cukru, posunete ho ještě o stupínek výš.

Související články

KVÍZ: Jste opravdovým znalcem thajské kuchyně?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste opravdovým znalcem thajské kuchyně?

Aromatické pokrmy thajské kuchyně patří mezi světové evergreeny. A není divu. Jejich příprava je rychlá – používají se do ní totiž čerstvé  suroviny, které není potřeba dlouze vařit – a vynikají bohatým koktejlem chutí. Ty thajským...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit