Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pad Thai
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 49
Do 45 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4248 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 345 g
Tuky 223 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pad Thai nebo Phat Thai je klasický thajský street food. Jeho příprava je superrychlá a jednoduchá. Jednou recept vyzkoušíte a na nic rychlejšího a lahodnějšího už nepřijdete.

Související recepty

Suroviny

nudle rýžové 250 g
sušené, ploché
rybí omáčka 3 PL
nam pla, nebo víc (podle chuti)
tamarindová pasta 2 PL
dle chuti
palmový cukr 2 PL
nebo kokosový či třtinový, nebo dle chuti
očištěné a na nudličky
tofu 150 g
na drobné hranolky
česnek 5 stroužků
nasekaných najemno
na tenké plátky či polovina cibule na tenká půlkolečka
krevety 3 PL
malé, sušené
nasekaná, proslazená a osolená
mletá, sušená, dle chuti
vejce 3 ks
čerstvé
pažitka 1 hrnek
česneková, nakrájená na delší kousky (nemusí být)
nesolené, pražené, nasekané
na tenké měsíčky
koriandr čerstvý
lístky na posypání
jarní cibulka 4 ks
bez kořínků a se zkrácenou natí, namočené do studené vody

Postup

1

Rýžové nudle namočte do studené nebo vlažné vody na tři čtvrtě až jednu hodinu, nebo aby nudle zplihly, ale stále byly pevné na dotek. Mezitím smíchejte rybí omáčku s tamarindovou pastou, lžící vody a palmovým cukrem, dobře promíchejte. Chuť a aroma upravte na požadovanou kombinaci slané, kyselé a sladké. Připravte zbývající přísady podle pokynů.

2

Až nudle změknou, sceďte je a odložte. Wok či velkou nepřilnavou pánev zahřejte na vysokém plameni. Přidejte dvě lžičky oleje a rychle za stálého míchání opečte maso, aby se skoro propeklo. Lehce je pokapejte další rybí omáčkou a vyjměte z woku.

3

Krouživým pohybem rozlijte po woku zbývající olej, s výjimkou 1 lžičky, a nechte půl minuty prohřát. Přidejte tofu, smažte minutu až dvě, nebo aby kousky zezlátly. Přidejte česnek a za stálého míchání opékejte 15 až 20 vteřin. Vhoďte plátky šalotky a opékejte dalších 15 vteřin. Pak přidejte sušené krevety, ředkev a mleté sušené chilli papričky. Zamíchejte a nechte několik sekund prohřát.

4

Přisypte nudle a dobře promíchejte s obsahem woku. Za stálého míchání opékejte minutu až dvě, a až většina nudlí zvláční, shrňte je k jedné straně pánve. Na vyklizenou část přilijte zbývající lžičku oleje, rozklepněte na něj vejce a lehce promíchejte. Až se vejce srazí, nakrájejte ho obracečkou na malé kousky a promíchejte s nudlemi.

5

Přidejte sladkokyselou směs s tamarindem. Dobře promíchejte, aby nudle pěkně obalila. Pokud jsou nudle stále příliš pevné, pokapejte je lžící či dvěma vody a prohřejte. Ochutnejte a dochuťte rybí omáčkou či cukrem.

6

Až budou nudle uvařené podle vašich představ, přidejte většinu výhonků mungo a česnekové pažitky (pokud ji používáte). Posypte polovinou nasekaných arašídů a na pánev vraťte maso. Zamíchejte, a až výhonky zavadnou, dejte směs do misek nebo na talíře a obložte zbývajícími výhonky mungo a sekanými arašídy, dílky limety, lístky koriandru a cibulkami nakrájenými na nudličky. Během jídla si nudle podle chuti zakapávejte limetkovou šťávou.

NĚCO NAVÍC

  • Místo kuřete můžete použít stejné množství nevařených krevet, oloupaných (ocásky ponechte), zbavených střívek a po hřbetě podélně naříznutých a rozevřených jako kniha.
  • Sušené krevety dodají smaženým nudlím na thajský způsob punc opravdovosti. Záleží jen na vás, zda je doplníte kuřecím masem, nebo čerstvými krevetami.
  • Tradiční thajský pokrm si zaslouží opravdu dobré nudle. Když ho navíc doplníte jarními závitky s houbovou náplní a limonádou ze sodovky, trochy kokosového mléka a palmového cukru, posunete ho ještě o stupínek výš.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín