Pad Thai nebo Phat Thai je klasický thajský street food. Jeho příprava je superrychlá a jednoduchá. Jednou vyzkoušíte a na nic rychlejšího a lahodnějšího už nepřijdete.
Suroviny
1 Rýžové nudle namočte do studené nebo vlažné vody na tři čtvrtě až jednu hodinu, nebo aby nudle zplihly, ale stále byly pevné na dotek. Mezitím smíchejte rybí omáčku s tamarindovou pastou, lžící vody a palmovým cukrem, dobře promíchejte. Chuť a aroma upravte na požadovanou kombinaci slané, kyselé a sladké. Připravte zbývající přísady podle pokynů.
2 Až nudle změknou, sceďte je a odložte. Wok či velkou nepřilnavou pánev zahřejte na vysokém plameni. Přidejte dvě lžičky oleje a rychle za stálého míchání opečte maso, aby se skoro propeklo. Lehce je pokapejte další rybí omáčkou a vyjměte z woku.
3 Krouživým pohybem rozlijte po woku zbývající olej, s výjimkou 1 lžičky, a nechte půl minuty prohřát. Přidejte tofu, smažte minutu až dvě, nebo aby kousky zezlátly. Přidejte česnek a za stálého míchání opékejte 15 až 20 vteřin. Vhoďte plátky šalotky a opékejte dalších 15 vteřin. Pak přidejte sušené krevety, ředkev a mleté sušené chilli papričky. Zamíchejte a nechte několik sekund prohřát.
4 Přisypte nudle a dobře promíchejte s obsahem woku. Za stálého míchání opékejte minutu až dvě, a až většina nudlí zvláční, shrňte je k jedné straně pánve. Na vyklizenou část přilijte zbývající lžičku oleje, rozklepněte na něj vejce a lehce promíchejte. Až se vejce srazí, nakrájejte ho obracečkou na malé kousky a promíchejte s nudlemi.
5 Přidejte sladkokyselou směs s tamarindem. Dobře promíchejte, aby nudle pěkně obalila. Pokud jsou nudle stále příliš pevné, pokapejte je lžící či dvěma vody a prohřejte. Ochutnejte a dochuťte rybí omáčkou či cukrem.
6 Až budou nudle uvařené podle vašich představ, přidejte většinu výhonků mungo a česnekové pažitky (pokud ji používáte). Posypte polovinou nasekaných arašídů a na pánev vraťte maso. Zamíchejte, a až výhonky zavadnou, dejte směs do misek nebo na talíře a obložte zbývajícími výhonky mungo a sekanými arašídy, dílky limety, lístky koriandru a cibulkami nakrájenými na nudličky. Během jídla si nudle podle chuti zakapávejte limetkovou šťávou.
NĚCO NAVÍC
- Místo kuřete můžete použít stejné množství nevařených krevet, oloupaných (ocásky ponechte), zbavených střívek a po hřbetě podélně naříznutých a rozevřených jako kniha.
- Sušené krevety dodají smaženým nudlím na thajský způsob punc opravdovosti. Záleží jen na vás, zda je doplníte kuřecím masem, nebo čerstvými krevetami.
- Tradiční thajský pokrm si zaslouží opravdu dobré nudle. Když ho navíc doplníte jarními závitky s houbovou náplní a limonádou ze sodovky, trochy kokosového mléka a palmového cukru, posunete ho ještě o stupínek výš.