Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Gado gado

S indonéskou arašídovou omáčkou si tofu a tempeh zamilují i jejich odpůrci. Pro zvýšení efektu sáhněte po uzeném tempehu.

Vydání: 2011/1
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT25M
Vaření 0:25
Chuťovka Asijská

Ingredience

    NA OBLOHU (nemusí být všechno)

    • 200 g zelených fazolových lusků, povařených v páře
    • 1/2 menšího pekingského zelí,
    • na nudličky, povařené v páře
    • 100 g výhonků mungo povařených v páře
    • 4 šalotky nakrájené na kolečka a opečené na troše oleje
    • 2 rajčata, nakrájená na poloviny či dílky
    • 1 menší okurka, na tyčky
    • 4 menší vařené brambory nebo 2 batáty, oloupané a nakrájené
    • 2 natvrdo vařená vejce, na dílky
    • 200 g pevného tofu, na plátky a opečeného
    • 200 g tempehu, na plátky a opečeného
    • 8 krevetových chipsů (mívají je v čínských restauracích)

    NA OMÁČKU

    • 100 ml rostlinného oleje
    • 200 g nepražených arašídů (nejlépe i s červenou slupičkou), anebo pražených oloupaných
    • 3 velké červené chilli papričky, očištěné
    • 3 šalotky, nasekané
    • 2 stroužky česneku, najemno nakrájené
    • 1/2 lžičky krevetové pasty (nemusí být)
    • 1 lžička mletého koriandru
    • půl lžičky mletého římského kmínu
    • 1 lžíce rybí + 1 lžíce sójové omáčky
    • 1 lžička cukru
    • 1 lžíce tamarindové pasty nebo 2 lžíce limetové šťávy
    • půl lžičky soli + navíc
    • 2 lžíce arašídového oleje

Příprava jídla

1 Rostlinný olej zahřejte na pánvi a 4 minuty na něm za častého míchání pražte arašídy. Vyjměte je děrovanou lžící, osušte od přebytečného oleje na papírových utěrkách, nechte vychladnout a pak semelte.

2 Všechny ostatní suroviny na omáčku semelte v robotu/chopperu na pastu. Tu přesuňte na pánev a čtyři minuty opékejte. Přidejte 450 ml horké vody, přiveďte k varu a zvolna vařte 20 minut. Pak přisypte mleté arašídy a povařte na požadovanou hustotu,asi 5 minut. Ochutnejte, případně dolaďte některou z použitých přísad. Podávejte se zeleninou, vejci, tofu, tempehem…

NĚCO NAVÍC

  • My jsme omáčku udělali záměrně hodně hustou, ale může být i o dost tekutější, záleží jen na vás, kolik vody přidáte. Namísto vody nebo její části lze použít i kokosové mléko. Pokud omáčku hned nespotřebujete, v lednici vydrží týden. Dá se i zamrazit; rozmrazte ji v rendlíku na ohni a podle potřeby nařeďte vodou.
  • Omáčka gado gado si žádá k namáčení co možná nejčerstvější zeleninu. Exkluzivní rada šéfkuchaře zní: Až uvaříte vejce, čtyři minuty je opékejte na oleji a pak je na pět minut namočte do sladké chilli omáčky. Díky tomu budou křupavá a mimořádně lahodná.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nasi Dagang

Phat Thai

Pekingská kachna

Pao-c’ (baozi)

Tom Yam Kung

REKLAMA

Přidat komentář