Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smetanový dort s pažitkou a řeřichou

Spousta pažitky a mladé lístky řeřichy dodají koláči ze smetany a sýra nejen skvělou chuť, ale i krásu. Prostě k nakousnutí .

Vydání: 2011/3
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT35M
Pečení 0:35
Dort

Ingredience

    • 250 g křehkého těsta (odpovídá 1 balení od firmy Wewalka)
    • 1 lžíce másla + trochu na vymazání formy
    • 4 vejce
    • 150 ml smetany na šlehání
    • 100 g mascarpone
    • velký svazek pažitky, nasekané
    • 4 jarní cibulky, nasekané
    • 1–2 stroužky česneku, prolisované
    • 2 vaničky výhonků řeřichy
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Hlubokou otevírací dortovou formu o průměru 17 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Těsto přeneste do formy, vytvarujte a seřízněte okraje. Dno propíchejte vidličkou a přesuňte i s formou do chladničky (viz Něco navíc). Předehřejte troubu na 200 °C.

2 Na lžíci másla zpěňte nasekanou cibulku, přidejte česnek, krátce osmahněte a stáhněte z ohně. Vmíchejte většinu hrubě nasekané řeřichy a pažitky a trochu si nechte na ozdobu. Zvlášť prošlehejte vejce s mascarpone a smetanou a osolte a opepřete.

3 Obsah pánve rozložte na těsto, přelijte vaječno-smetanovou směsí a povrch zakryjte vystřiženým kolem pečicího papíru potřeného máslem (položte ho máslem na náplň) – papír zabrání nežádoucímu zhnědnutí povrchu.

4 Formu postavte na plech a pečte asi 35 minut, dokud náplň nezpevní. Dort přesuňte z trouby na mřížku, nechte zchladnout a vyjměte z formy. Posypte zbylou pažitkou a řeřichou.

NĚCO NAVÍC
Těsto vytvarujte ve formě s co nejvyším okrajem a seřízněte ho jenom trochu, aby bylo zarovnané. Při odpočívání v lednici se totiž pružné těsto stáhne o kousek zpět do formy. Nechte ho chladit klidně půl hodiny, jinak hrozí, že se těsto smrskne až při pečení.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Smetanové brambory s pažitkou a tahini

Sýrový krém s pažitkou a červeným pepřem

Pažitkové palačinky s jemnou bylinkovou náplní

Pažitkové špagety s ricottou a oříšky kešú

REKLAMA

Přidat komentář