Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smetanový dort s pažitkou a řeřichou
Smetanový dort s pažitkou a řeřichou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Smetanový dort s pažitkou a řeřichou

4.3/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2754 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 140 g
Tuky 203 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spousta pažitky a mladé lístky řeřichy dodají koláči ze smetany a sýra nejen skvělou chuť, ale i krásu. Prostě k nakousnutí .

Suroviny

+ na vymazání formy
vejce 4 ks
pažitka 1 svazek
velký
jarní cibulka 4 ks
nasekaná
česnek 2 stroužky
prolisované
řeřicha 2 bal
výhonky
sůl
pepř

Postup

1

Hlubokou otevírací dortovou formu o průměru 17 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Těsto přeneste do formy, vytvarujte a seřízněte okraje. Dno propíchejte vidličkou a přesuňte i s formou do chladničky (viz Něco navíc). Předehřejte troubu na 200 °C.

2

Na lžíci másla zpěňte nasekanou cibulku, přidejte česnek, krátce osmahněte a stáhněte z ohně. Vmíchejte většinu hrubě nasekané řeřichy a pažitky a trochu si nechte na ozdobu. Zvlášť prošlehejte vejce s mascarpone a smetanou a osolte a opepřete.

3

Obsah pánve rozložte na těsto, přelijte vaječno-smetanovou směsí a povrch zakryjte vystřiženým kolem pečicího papíru potřeného máslem (položte ho máslem na náplň) – papír zabrání nežádoucímu zhnědnutí povrchu.

4

Formu postavte na plech a pečte asi 35 minut, dokud náplň nezpevní. Dort přesuňte z trouby na mřížku, nechte zchladnout a vyjměte z formy. Posypte zbylou pažitkou a řeřichou.

NĚCO NAVÍC

Těsto vytvarujte ve formě s co nejvyším okrajem a seřízněte ho jenom trochu, aby bylo zarovnané. Při odpočívání v lednici se totiž pružné těsto stáhne o kousek zpět do formy. Nechte ho chladit klidně půl hodiny, jinak hrozí, že se těsto smrskne až při pečení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč