Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládovo-fíková buchta

V těstě není žádná mouka, takže tuhle buchtu můžete směle podávat i celiakům.

Vydání: 2011/9
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Středomořská

Ingredience

    • 250 g fíků + 6–12 zelených fíků na ozdobu
    • hladká (bezlepková) mouka na obalení
    • 2 lžíce másla na opečení + další na vymazání formy
    • 5 vajec
    • 100 g moučkového cukru + na poprášení
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 200 g mletých mandlí
    • 180 g čokolády na vaření, najemno nastrouhané
    • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 50 g bramborového škrobu
    • 5 g kypřicího prášku

Příprava jídla

Zelené fíky (6–12, záleží na jejich velikosti) omyjte, osušte a lehce je obalte v mouce. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a fíky na něm opékejte 3–4 minuty za opatrného obracení. Vyjměte a dejte stranou.

Omyjte 250 g fíků, osušte je, odstopkujte a nakrájejte nahrubo. Vejce s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem dejte do mísy a šlehejte ručním šlehačem aspoň 5 minut, až směs napění, zesvětlá a nabude.

V jiné míse smíchejte mleté mandle, nastrouhanou čokoládu, citronovou kůru, škrob, pokrájené fíky a kypřicí prášek. Po částech do směsi opatrně vmíchejte našlehaná vejce.

Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto přendejte do máslem vymazané formy o velikosti 22 x 22 cm (nebo 18 x 28 cm) a do těsta umístěte opečené fíky (nechte mezi nimi rozestupy). Buchtu pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout, nakrájejte na pruhy a před podáváním pocukrujte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rozpečené medové fíky

Fíky & mozzarella

Obrácený fíkový dort

Kuřecí kapsa plněná fíky

Fíkový koláč s mascarpone

Poháry s fíky a ricottou

REKLAMA

Přidat komentář