Lehounké nadýchané těsto ze staré české kuchyně je skutečným překvapením! Mandle mu dodají jednoduchou eleganci.
Suroviny
droždí
10
g
mléko
130
ml
brambory
120
g
vařené
máslo
50
g
rozpuštěné + na potření a vymazání
mouka pšeničná hrubá
180
g
krupicový cukr
30
g
sůl
špetka
vejce
1
ks
citronová kůra
2
ČL
na zakapání těsta
mandle
150
g
skořicový cukr
na poprášení
Postup
1
Droždí rozdrobte do mléka a nechte na teplém místě čtvrthodinku vzejít (směs bude pěnit). Rozstrouhané brambory zakapejte rozpuštěným máslem, přidejte prosátou mouku, cukr, sůl, vzešlý kvásek, vejce a citronovou kůru. Vypracujte vláčné těsto a nechte vykynout.
2
Rozestřete do vymazaného pekáčku nebo formy, poklaďte loupanými mandlemi, potřete zbylým rozpuštěným máslem, zakápněte rumem a pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení můžete poprášit skořicovým cukrem.
Komentáře