
Jablečný páj s drobenkou
Drobenka z ovesných vloček a přírodního cukru je zajímavou obměnou známé klasiky.
Ingredience
- 190 g hladké mouky + další na poprášení
- 125 g másla, vychlazeného a nasekaného
- 1 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- 1,3 kg pevných červených jablek, oloupaných a zbavených jádřinců
- 100 g krupicového cukru
- 100 g rozinek sultánek, propláchnutých
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce másla, rozpuštěného
- 80 g másla
- 80 g přírodního cukru
- 100 g ovesných vloček
NA NÁPLŇ
NA DROBENKU
Příprava jídla
1 V kuchyňském robotu několika pulzy rozmixujte mouku, máslo, cukr a sůl na drobenku; hrudky by měly být asi o velikosti hrášku. Přidejte 2 lžíce ledové vody a krátce promixujte – těsto by se po zmáčknutí mělo začít spojovat. Pokud ne, přilijte ještě trochu vody, ale mixujte opravdu jen krátce, jinak by těsto bylo tvrdé. Těsto vysypte na arch potravinářské fólie a vytvarujte z něj kolo o síle 2,5 cm. Zabalte ho a dejte do chladničky na 1 hodinu odpočinout. (Lze nechat v chladničce až 3 dny nebo i zmrazit, a to na dobu 2 měsíců.)
2 Jablka nakrájejte na kostičky a promíchejte je se zbývajícími přísadami na náplň. Promíchejte přísady na drobenku. Troubu předehřejte na 180 °C.
3 Na pracovní ploše poprášené moukou rozválejte těsto na kolo o průměru 28 cm. Opatrně ho pomocí válečku přeneste do dortové formy o průměru 24 cm a těstem vyložte i stěny formy.
4 Rozprostřete na těsto náplň, pokapejte ji máslem a posypte drobenkou. Zakryté alobalem pečte 30 minut. Sejměte alobal a pečte dalších 25–30 minut dozlatova.
Přidat komentář