
Kávové semifreddo s lískovými piškoty
Lehká a osvěžující mražená pěna (semifreddo) s jemnou chutí kávy je po vydatném obědě přesně to pravé. Křupavé piškoty, které voní oříšky, můžete po sejmutí z plechu ještě zatočit jako kornoutky; poslouží vám k tomu rukojeť vařečky.
Vydání: 2005/11
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 100 ml silné teplé kávy
- 200 ml smetany ke šlehání
- 120 g krupicového cukru
- trochu rumu na dochucení
- 200 ml vody
- 2 bílky
- 50 g moučkového cukru
- 50 g pražených lískových ořechů, nasekaných
- 50 g másla, změklého
- 50 g hladké mouky
Na piškoty:
Příprava jídla
1. Nejdřív připravte mraženou pěnu: Cukr rozpusťte v kávě, přidejte rum, vodu, promíchejte a dejte do mrazáku. Směs občas zamíchejte, aby se netvořily velké krystaly ledu. Asi po půlhodině, až směs trochu zmrzne a zhoustne, vmíchejte ušlehanou smetanu. Vraťte do mrazáku a nechte ztuhnout na 4–8 °C. Trvá to hodinu až dvě, podle výkonnosti mrazáku. Během mražení můžete pěnu občas promíchat, aby byla hladší. Má mít konzistenci polotuhé zmrzliny.
2. Teď se pusťte do piškotů: V míse promíchejte bílky, cukr, ořechy, máslo, mouku. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Plech vyložte pečicím papírem a klaďte na něj kopečky směsi; v troubě z nich vzniknou placičky. Pečte dokřupava; trvá to 12–15 minut.
3. Placičky můžete ještě teplé stočit do elegantních kornoutků. Ozdobte jimi mraženou pěnu (dvěma lžičkami z ní vytvoříte nočky) a podávejte.
2. Teď se pusťte do piškotů: V míse promíchejte bílky, cukr, ořechy, máslo, mouku. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Plech vyložte pečicím papírem a klaďte na něj kopečky směsi; v troubě z nich vzniknou placičky. Pečte dokřupava; trvá to 12–15 minut.
3. Placičky můžete ještě teplé stočit do elegantních kornoutků. Ozdobte jimi mraženou pěnu (dvěma lžičkami z ní vytvoříte nočky) a podávejte.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
3. Září 2007 18:32