Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zabijačkový guláš dušený v troubě
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 15
Více než dvě hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2130 kcal
Bílkoviny 179 g
Sacharidy 67 g
Tuky 122 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zabijačkový guláš dušený v troubě je tradiční zabijačkové jídlo, do kterého se zužitkují především vnitřnosti. Ale také tučnější část plece. Bránice chrání maso před vysušením a během pečení se postupně v guláši rozplyne a dodá mu ještě lepší chuť a tuk. Zabijačkový guláš je nejlepší s plátkem čerstvého chleba.

Suroviny

omytá, osušená a nakrájená na kostky
vepřové sádlo 1 PL
velké, najemno
česnek 1 stroužek
nasekaný
očištěné a odblané, na nudličky (můžete je předem namočit do mléka)
kmín 1 špetka
drcený
sůl
pepř mletý
vývar
na podlévání
na podlévání
očištěná a pokrájená
odblaněný a nakrájený
1 ks
vepřová bránice (viz Něco navíc)
uvařené z ovaru, na nudličky
majoránka (drhnutá) 2 PL
rozemnutá + čerstvá na ozdobu
na kolečka, k podávání
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu rozehřejte sádlo a osmahněte na něm cibuli do světle zlaté barvy. Přidejte maso, ledvinky, kmín, česnek a opečte, aby se maso zatáhlo.

2

Maso poprašte mletou paprikou, promíchejte a ihned podlijte trochou piva a vývaru z ovaru. Osolte, maso překryjte bránicí (pokud ji nemáte, přikryjte kastrol poklicí) a vložte do trouby. Pečte 1,5–2 hodiny a podle potřeby občas podlijte, ale nechte bránici vyčnívat z tekutiny, aby se pěkně vypekla.

3

Když je maso měkké, přidejte pokrájená játra, mozeček a také uvařené srdce z ovaru. Podle potřeby podlijte a dopečte doměkka; trvá to asi 15–20 minut. Nakonec dochuťte solí, pepřem a rozemnutou sušenou majoránkou.

4

Podávejte posypané cibulí a čerstvou majoránkou, chcete-li s chlebem.

NĚCO NAVÍC
Bránici neboli vepřovou síťku si objednejte předem u svého řezníka, stejně jako maso, vepřovou krev a vnitřnosti.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč