Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pltnické pirohy s brynzou a koprem

Pirohy (nebo i halušky) s brynzou se na Slovensku podávají také jako menší chod po hlavním masitém jídle. „Pirohy můžete plnit nejrůznějšími slanými i sladkými náplněmi, např. zelím nebo višňovou či borůvkovou zavařeninou,“ říká autorka receptu z Pováží Saša Švolíková.

Vydání: 2012/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
PT5M
Vaření 0:05
Těstoviny Slovenská

Ingredience

    • 800 g polohrubé mouky
    • 2 vejce
    • sůl
    • 1 lžíce rozpuštěného másla
    • 250 g zakysané smetany k podávání
    • 150 g oravské slaniny, nakrájené na kostičky a rozškvařené

    NA NÁPLŇ

    • 250 g brynzy
    • 2 moučné brambory (varný typ C), uvařené ve slupce
    • svazek čerstvého kopru

Příprava jídla

1 Z prosáté mouky, vajec, 300–400 ml vody a špetky soli vypracujte hladké nelepivé těsto – mělo by se podobat nudlovému, ale je řidší. Z celkové dávky těsta oddělte čtvrtinu a připravte z ní nudle do fazolové polévky na předchozí straně. Zbylé těsto přikryjte, aby neoschlo.

2 Vychladlé brambory oloupejte, rozmačkejte a postupně vmíchejte do brynzy. Brambory sýr zjemní i zahustí – řiďte se svou chutí. Nakonec přidejte nasekaný kopr; část si nechte stranou k podávání.

3 Těsto rozdělte na 2 díly a vyválejte z něj dva stejně velké pláty o síle 2 mm. Na jeden plát těsta klaďte lžící v pravidelných intervalech, asi 5 cm od sebe, hromádky náplně. Mezi hromádkami náplně těsto potřete trochou vody nebo bílkem a překryjte druhým plátem těsta. Mezi kopečky těsto přitiskněte prstem a rozkrájejte rádýlkem na jednotlivé čtverce. Vzniknout by tak měla mřížka čtverců o hraně asi 5 cm.

4 Pirohy vkládejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch; trvá to asi 5 minut. Uvařené pirohy vyjměte, propláchněte v cedníku horkou vodou (nebo je vkládejte do nádoby s teplou vodou), aby se nesrazily, a přelijte rozpuštěným máslem. Podávejte se zakysanou smetanou, zbylým koprem a s rozškvařenou slaninou.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slovenský nedělní oběd

Slovenský nedělní oběd

Fazolovozeleninová polévka s nudlemi

Zbojnická pečínka

Pagáče & liptovská pomazánka

Kulinární jízda Evropou

REKLAMA

Přidat komentář