
Janssonovo pokušení
Janssons frestelse se ve Švédsku, zemi svého původu, připravuje se šproty, kterým se zde říká ansjovis. Vinou nepřesného, ale nabízejícího se překladu byly v anglosaském světě zaměněny za ančovičky. Nám to s nimi chutná báječně!
Vydání: 2013/2
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení: 1 hodina
Pečení: 1 hodina
P
Ingredience
- 3x 30g konzerva sardelových řezů
- 4 lžíce másla
- 4 střední cibule, nakrájené na tenké plátky
- 1,5 kg brambor, nakrájených na tenké hranolky
- hrubě mletý černý pepř
- 400 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 190 °C. Slijte sardelky. V pánvi na 3 lžících másla opékejte cibuli na mírném plameni asi 10 minut, až změkne – nesmí se ale zbarvit. Dejte stranou.
2 Zapékací nádobu vymažte zbývajícím máslem. Hranolky brambor dejte do studené vody, slijte a osušte. Část brambor rozložte na dno nádoby. Posypte částí cibule a sardelek. Lehce opepřete. Pokapejte částí smetany smíchané s mlékem. Střídejte vrstvy až do spotřebování přísad. Zakončete bramborami, zalijte je veškerou zbývající smetanou. Pečte zhruba 1 hodinu, až se skoro všechna tekutina vstřebá a brambory jsou měkké. Pokud se povrch moc připéká, zakryjte ho alobalem.
Přidat komentář