Janssonovo pokušení

Janssonovo pokušení

Hodnocení receptu
Průměr: 2.8 (4)
Do 30 minut pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3970 kcal
Bílkoviny 126 g
Cukr 338 g
Tuky 229 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Janssons frestelse se ve Švédsku, zemi svého původu, připravuje se šproty, kterým se zde říká ansjovis. Vinou nepřesného, ale nabízejícího se překladu byly v anglosaském světě zaměněny za ančovičky. Nám to s nimi chutná báječně!

Suroviny

sardelky 3
3 x 30 g
máslo 4 PL
cibule 4 ks
střední, na tenké plátky
brambory 1.5 kg
na tenké hranolky
pepř mletý
hrubě mletý
smetana ke šlehání 400 ml
mléko 100 ml

1 Předehřejte troubu na 190 °C. Slijte sardelky. V pánvi na 3 lžících másla opékejte cibuli na mírném plameni asi 10 minut, až změkne – nesmí se ale zbarvit. Dejte stranou.

2 Zapékací nádobu vymažte zbývajícím máslem. Hranolky brambor dejte do studené vody, slijte a osušte. Část brambor rozložte na dno nádoby. Posypte částí cibule a sardelek. Lehce opepřete. Pokapejte částí smetany smíchané s mlékem. Střídejte vrstvy až do spotřebování přísad. Zakončete bramborami, zalijte je veškerou zbývající smetanou. Pečte zhruba 1 hodinu, až se skoro všechna tekutina vstřebá a brambory jsou měkké. Pokud se povrch moc připéká, zakryjte ho alobalem.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit