Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Janssonovo pokušení
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 13
Do 30 minut Snadné pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3247 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 338 g
Tuky 184 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Janssons frestelse se ve Švédsku, zemi svého původu, připravuje se šproty, kterým se zde říká ansjovis. Vinou nepřesného, ale nabízejícího se překladu byly v anglosaském světě zaměněny za ančovičky. Nám to s nimi chutná báječně!

Suroviny

ančovičky (konzerva)
3 x 30 g
'na tenké plátky
brambory 1,5 kg
na tenké hranolky
pepř mletý
hrubě mletý
mléko 100 ml

Postup

1

Předehřejte troubu na 190 °C. Slijte sardelky. V pánvi na 3 lžících másla opékejte cibuli na mírném plameni asi 10 minut, až změkne – nesmí se ale zbarvit. Dejte stranou.

2

Zapékací nádobu vymažte zbývajícím máslem. Hranolky brambor dejte do studené vody, slijte a osušte. Část brambor rozložte na dno nádoby. Posypte částí cibule a sardelek. Lehce opepřete. Pokapejte částí smetany smíchané s mlékem. Střídejte vrstvy až do spotřebování přísad. Zakončete bramborami, zalijte je veškerou zbývající smetanou. Pečte zhruba 1 hodinu, až se skoro všechna tekutina vstřebá a brambory jsou měkké. Pokud se povrch moc připéká, zakryjte ho alobalem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/2

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...