
Citronovo-mandlový dort
Mák dodá dortu šmrnc, pokud ho nemáte rádi nebo nechcete, aby vám zůstával mezi zuby, vynechte ho.
Vydání: 2013/4
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Na 10 řezů
Ingredience
- 175 g másla, změklého
- 200 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 85 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 200 g mletých mandlí
- 1 lžička vanilkového extraktu
- strouhaná kůra ze 2 biocitronů
- 1–2 lžíce nemletého máku
- malý kousek marcipánu na ozdobu
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 160°C. Vyšlehejte máslo s cukrem na světlý a nadýchaný krém. Přišlehejte vejce a vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem, vanilkový extrakt, citronovou kůru, mleté mandle a mák. Směs dejte do formy o průměru 20cm a uhlaďte. Pečte 50–60 minut. Nechte vychladnout.
2 Z papíru si vystřihněte šablonu králíčka. Položte ji do středu koláče a ten štědře pocukrujte. Odstraňte šablonu a ovažte dort mašlí (pozor, je dost mastný). Z marcipánu vytvarujte kuličku, trochu ji zploštěte, posypte cukrem a dejte na dort jako ocásek.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Ivana Vranova
8. Únor 2015 19:58
jen doporučuji max 150gr cukru, předepsaných 200gr je moc sladké
dort jsem pomazala rybízovou marmeládou a potáhla domácím marcipánem smíchaným s citronovou šťávou a citronovým olejem a byl geniální!