
Obojživelné muffiny
Cola tu má jediný, zato zásadní úkol: zkypřit těsto. Jeho chuť už příliš neovlivní. Pokud nechcete jít do sladka, vynechte cukr, a naopak přidejte sůl a vyměňte rozinky a případně i mrkev za kostičky slaniny. Získáte tak zajímavou variaci na téma nádivka. Péct ji můžete i ve formě nebo v pekáčku. Rychlý recept pro všechny hravé pekaře!
Vydání: 2006/2
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 300 g hladké nebo polohrubé mouky
- 180 g krupicového cukru
- ½ lžičky soli
- 2 vejce
- 2 lžíce oleje
- 200 ml coly
- 2 lžíce rozinek
- 300 g jemně nastrouhané mrkve a cukety
- 2 lžíce sekaných mandlí na ozdobu
- případně 150 g slaniny
Příprava jídla
1. Mouku a cukr (u slané verze ho pochopitelně vynechte) vsypte do mísy. Vejce, sůl, olej a colu spolu prošlehejte v jiné misce a pak vmíchejte do mouky. Poté přidejte nastrouhanou mrkev a cuketu; výsledkem by mělo být hutné, ale stále ještě tekuté těsto.
2. Pokud se rozhodnete pro slanou, ‚nádivkovou‘ verzi, nakrájejte nadrobno slaninu (hodí se i bůček nebo uzené) a na pánvičce ji nechte za občasného promíchání krátce vysmahnout – stačí asi pět minut. Vyjměte děrovanou naběračkou a zapracujte do těsta. Můžete ještě přidat trochu soli, pokud se vám slanina nezdá dostatečně výrazná. Vyškvařeným tukem potřete muffiny, než je vložíte do trouby, anebo ho zapracujte do těsta; bude pak o něco hutnější a sytivější.
3. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Těsto rozdělte do formiček na muffiny, posypte rozinkami (samozřejmě jenom u sladké verze) a mandlemi, vložte do trouby a zhruba dvacet minut pečte, aby pečivo vyběhlo a bylo zlatavé. Hotové muffiny mají být poměrně hutné a vláčné.
2. Pokud se rozhodnete pro slanou, ‚nádivkovou‘ verzi, nakrájejte nadrobno slaninu (hodí se i bůček nebo uzené) a na pánvičce ji nechte za občasného promíchání krátce vysmahnout – stačí asi pět minut. Vyjměte děrovanou naběračkou a zapracujte do těsta. Můžete ještě přidat trochu soli, pokud se vám slanina nezdá dostatečně výrazná. Vyškvařeným tukem potřete muffiny, než je vložíte do trouby, anebo ho zapracujte do těsta; bude pak o něco hutnější a sytivější.
3. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Těsto rozdělte do formiček na muffiny, posypte rozinkami (samozřejmě jenom u sladké verze) a mandlemi, vložte do trouby a zhruba dvacet minut pečte, aby pečivo vyběhlo a bylo zlatavé. Hotové muffiny mají být poměrně hutné a vláčné.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
verunka (neověřeno)
26. Září 2006 12:02
marta (neověřeno)
4. Říjen 2006 19:52
Alena (neověřeno)
4. Září 2007 17:44
Martina (neověřeno)
25. Únor 2008 12:59
barbora (neověřeno)
4. Duben 2008 17:08