0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gruzínské chinkali, brazilské coxinhas, nepálské momo a další: Připravte si plněné knedlíčky z celého světa

Asijské napařované knedlíčky
ZDROJ: Rajat Sarki, Unsplash
sdílet:

Vydáte-li se na výlet kulinárním světem, zjistíte, že snad každá země má svoji variantu plněných knedlíčků. Jasně, ne všechny jsou kulaté jako ty naše a někdy jim někdo řekne taštičky nebo šátečky. Všechny jsou ale neskutečně lahodné a dobrá zpráva je, že si je zvládnete připravit snadno i doma. Tak které si vyberete: dim sum, pao-c', momo, coxinhas, pelmeně, čučvary, pirohy nebo manty?

Kontinent knedlíčků: Asie

Dim sum

Vařené i smažené, v rýžovém papíře nebo v tenkém pšeničném těstě s rozmanitými náplněmi, která jsou jedna lepší než druhá – v Asii knedlíčky jednoduše umí. Najdete v nich vejce, kousky ryb a mořských plodů, mleté maso, kuře či zeleninu. Podávají se společně s různými omáčkami, které zvýrazní jejich chuť, třeba se sladkou chilli omáčkou nebo sójovou omáčkou s rýžovým octem a strouhaným zázvorem.

  • Knedlíčky se v Asii nejčastěji servírují jako něco malého k zakousnutí při posezení u čaje.
  • Za pravlast knedlíčků se považuje čínský Kanton, odkud pocházejí legendární dim sum, které se plní šťavnatými náplněmi a následně vaří v páře.

Ťiao-c'

V Číně připravují také domácí taštičky ťiao-c'. Plní se výrazně ochuceným masem se zeleninou a vaří ve vodě. Půlkruhový tvar symbolizuje jednotu a plynutí života v kruhu. Knedlíčky ťiao-c' si velmi oblíbili také v Japonsku, kde jim říkají gyoza. Naplněné taštičky nejprve smaží na prudkém ohni dozlatova, poté je ještě několik minut vaří na pánvi ve vodě. Při podávání nechybí sójová omáčka k namáčení.

Pao-c'

Další variantou čínských knedlíků jsou pao-c' – nadýchané bochánky z kynutého těsta vařené v páře v bambusovém pařáčku. Podávají se buď neplněné jako příloha nebo s nádivkou z mletého vepřového.

Momo

Do rodiny asijských knedlíčků patří také nepálské momo tradičně plněné mletým masem nebo v modernějších variantách také tofu, zeleninou, sýrem a dalšími nádivkami. Balíčky z jednoduchého těsta, které se skládá jen z mouky a vody, se vaří v páře. Kromě Nepálu ochutnáte momo také v Indii a dalších sousedních zemích.

Jedinečné brazilské coxinhas

Své lahodné knedlíčky má i jihoamerická Brazílie. Coxinhas jsou kroketky z mletého nebo nasekaného kuřecího masa. To se obalí těstem a zprudka smaží v oleji. Svým tvarem připomínají slzy. Když je ochutnáte, zaslzíte jen blahem: povrch je křupavý, náplň vláčná a výrazná. Coxinhas představují skvělý způsob, jak zpracovat zbytky kuřecího masa od oběda.

Východoevropské chutě

Podívejme se, jak se plněné těstoviny připravují ve východních zemích evropského kontinentu. Všechny jsou variací téhož: nekynuté těsto se plní rozličnými nádivkami a vaří ve vodě či páře.

Pelmeně, čučvary a manty

V Rusku si zamilovali pelmeně – vyhřívají se zde na pozici národního jídla. Chutné balíčky z nudlového těsta z mouky a vajec se plní masem a vaří ve vodě. Uzbekové jim říkají čučvara a plní je nejraději jehněčím masem.

  • V páře se na Ukrajině připravují manty – velké koule se prý správně jedí rukama ještě horké.

Chinkali

V Gruzii připravují balíčky chinkali. Hladké a pružné těsto se plní mletým masem nebo levnějšími náplněmi z brambor či hub. Konzumují se okamžitě po uvaření, ještě horké, a zapíjejí se gruzínskou pálenkou z vína čačí nebo vodkou.

Pirohy

Na Slovensku, v Polsku i dalších zemích střední a východní Evropy si můžete pochutnat na pirozích. Vařené taštičky z nekynutého těsta se plní stejně jako ukrajinské varenyky rozmanitými sladkými i slanými náplněmi, na Slovensku jsou tradiční brynza a slanina, dále zelí a různé ovocné zavařeniny.

Hezky česky

Výrazně nejvydatnější varianta plněných knedlíčků, ke které místo asijského čaje podávejte dobře vychlazené pivo. České knedlíky kombinují suroviny, které jsou pro Česko typické: brambory, kmín, uzené maso, zelí a cibuli. Na talíř patří společně s dušeným zelím a dokřupava opečenými kolečky cibule.

Zdroje informací: časopis Apetit, Tasty, Eating Well

Související články

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit