Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nasbírejte si teď divoce rostoucí česnek viničný. Staří Egypťané ho prý jedli při stavbě pyramid

Česnek viničný
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Česnek viniční patří v naší krajině mezi rozšířené planě rostoucí byliny. Stačí vyrazit na procházku do lesa, nasbírat stonky, případně i cibulky a o zábavu v kuchyni máte postaráno. Zajímá vás, co všechno se dá z česneku viničného připravit a kde ho najít?

Česnek viničný nebo lidově divoká pažitka či šnytlík se nejčastěji rozrůstá na krajích řídkých lesů v blízkosti vodních toků, narazit na něj také můžete v blízkosti vinic nebo v zalesněných městských parcích.

  • Obyvkle zčíná růst na začátku března a plný intenzivní chuti a vůně je zhruba do poloviny května. Od července do září má fialové pacibulky, které jsou krásnou ozdobou salátů.

Jak poznat česnek viničný?

Stonky česneku viničného se nápadně podobají pažitce, ale často zaniká mezi stébla trávy. Že jste na správném místě ke sběru poznáte podle česnekové vůně. Duté listy česneku viničného dorůstají 30-80 cm. V období sběru mají zhruba 20 cm.

  • Jde o plevel, který roste i v severní Africe, v Turecku, na Blízkém východě i v Severní Americe. 
  •  U nás roste po celé České republice, ale líbí se mu spíše v nížinách a pohůří, než ve vyšších polohách.

Zajímavost: Mezi báchorky o česneku viničném patří ta, že jím staří Egypťané živili otroky při stavbě pyramid.  Ať je to pravda, nebo ne, bylinka určitě dokáže dodat energii ‚do žil‘.

Blahodárné dezinfekční účinky zevnitř i zvenku

Česnek viničný je ideálním pomocníkem, pokud chcete na jaře posílit imunitu. Co o něm praví zastánci přírodní medicíny?

  • Má stejně jako česnek protizánětlivé účinky, dokáže dodat energii a posílit imunitu.
  • Podporuje dobré trávení.
  • Pomáhá snížit krevní tlak.
  • Podporuje léčbu dýchacích cest.

Kam s česnekem viničným v kuchyni?

Pokud jste si z lesa přinesli větší množství stonků, pak je můžete uchovávat v navlhčené utěrce zhruba týden. 

Stonky česneku viničného můžete použít zkrátka všude, kde jste zvyklí používat klasickou pažitku.

Zdroje informací: Botany, Žena-in, Wikipedia

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...