0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně

Hrachová kaše
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hrachová kaše, čočka na kyselo nebo fazolová polévka jsou nestárnoucí klasiky české luštěninové kuchyně. Dnes bývají luštěniny trochu opomíjené, přitom pokrmy z nich mohou chutnat přímo nebesky. Pojďte s námi dát možnost znovu zazářit českým luštěninovým pokrmům.

V rozvojových zemích patří luštěniny mezi hlavní potraviny.

  • Podle údajů Českého statistického úradu sní v Česku každý průměrně zhruba 3 kg luštěnin za rok. Z toho víc než třetinu tvoří hrách, zhruba kilogram připadá na fazole a kolem 700 gramů na čočku.
  • Pravděpodobně v rámci stravovacích změn, snah o redukci váhy i návratu k tradičním a levným surovinám se však spotřeba luštěnin pozvolna zvyšuje. 

Luštěniny jsou zdravé, chutné a levné

Pravidelná konzumace luštěnin přináší lidskému zdraví mnoho prospěšného. V jídelníčku jsou oblíbené pro svůj vysoký obsah bílkovin.

  • Čtvrtinový obsah bílkovin se týká suchých semen, která se při přípravě pokrmů navaří, čímž se poměr živin změní.
  • Vařená čočka pak obsahuje zhruba třetinu bílkovin i sacharidů než za syrova.

Zastoupení jakých cenných látek ještě v luštěninách najdeme?

  • vitaminy skupiny B,
  • minerály: draslík, fosfor, vápník, železo, hořčík, selen, zinek
  • antioxidanty (polyfenoly)

Antioxidanty mají protizánětlivé účinky a pomáhají tak při prevenci onemocnění kardiovaskulárních chorob.

Uvařte si s námi!

Tradiční česká hrachovka

V typicky české hrachovce musí být vedle hrachu cítit také česnek a majoránka. Vyzkoušejte hrachovou polévku ze suchého zeleného hrachu podle našeho receptu, kde klademe důraz právě na tradiční pojetí. Ozdobte ji dokřupava opečenou slaninou a skvělý hlavní chod můžete podávat už do 30 minut.

Pořádný nášup hrachové kaše

Žádost o přídavky naší hrachové kaše na sebe zaručeně nenechá dlouho čekat. Zkuste ji připravit podle našeho upgradovaného receptu s čerstvou majoránkou, použít můžete hrách zelený nebo žlutý. K hrachové kaši by neměla chybět kvalitní uzenina (případně vajíčko) a žádoucí kyselou chuť dodá nakládaná okurka.

Oblíbená čočka na kyselo

Čočka uvařená tak akorát na skus získá díky octu s cukrem příjemně nakyslou chuť. Vývar, koření a bylinky povznesou čočku na kyselo do nebeských výšek, daleko od tehdejší školní jídelny. Podávejte ji samotnou nebo s plátkem uzeného masa nebo klobásou s vysokým obsahem masa. Nezapomeňte na křupavou cibulku, která tvoří třešničku na dortu.

Vydatná fazolačka, co má říz

Jste-li příznivci ostřejší chuti, tato fazolová polévka vás zaručeně potěší. A nejen to, výborně zahřeje v sychravých podzimních dnech. Vyšperkovali jsme tradiční recept na fazolovou polévku a přidali jsme špetku chilli, které příjemně podtrhne hřejivý ráz této neodolatelné české klasiky.

Související články

Jak správně vařit luštěniny
  • Tipy a triky

Jak správně vařit luštěniny

Prospívají zdraví, ale zároveň vás po nich může pořádně bolet břicho. Důležitá je proto správná příprava.    ...
Zázračné luštěniny: Levné, syté a lahodné
  • Tipy a triky

Zázračné luštěniny: Levné, syté a lahodné

Ať už jste příznivcem luštěnin nebo vás tato surovina kvůli nadýmání příliš neláká, podívejte se na naše dnešní tipy, kde se zabýváme bohatým výživovým přínosem pro lidský organismus a také vám poradíme, jak nadýmání předcházet. Nechybí ani...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit