0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně

Hrachová kaše
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hrachová kaše, čočka na kyselo nebo fazolová polévka jsou nestárnoucí klasiky české luštěninové kuchyně. Dnes bývají luštěniny trochu opomíjené, přitom pokrmy z nich mohou chutnat přímo nebesky. Pojďte s námi dát možnost znovu zazářit českým luštěninovým pokrmům.

V rozvojových zemích patří luštěniny mezi hlavní potraviny.

  • Podle údajů Českého statistického úradu sní v Česku každý průměrně zhruba 3 kg luštěnin za rok. Z toho víc než třetinu tvoří hrách, zhruba kilogram připadá na fazole a kolem 700 gramů na čočku.
  • Pravděpodobně v rámci stravovacích změn, snah o redukci váhy i návratu k tradičním a levným surovinám se však spotřeba luštěnin pozvolna zvyšuje. 

Luštěniny jsou zdravé, chutné a levné

Pravidelná konzumace luštěnin přináší lidskému zdraví mnoho prospěšného. V jídelníčku jsou oblíbené pro svůj vysoký obsah bílkovin.

  • Čtvrtinový obsah bílkovin se týká suchých semen, která se při přípravě pokrmů navaří, čímž se poměr živin změní.
  • Vařená čočka pak obsahuje zhruba třetinu bílkovin i sacharidů než za syrova.

Zastoupení jakých cenných látek ještě v luštěninách najdeme?

  • vitaminy skupiny B,
  • minerály: draslík, fosfor, vápník, železo, hořčík, selen, zinek
  • antioxidanty (polyfenoly)

Antioxidanty mají protizánětlivé účinky a pomáhají tak při prevenci onemocnění kardiovaskulárních chorob.

Uvařte si s námi!

Tradiční česká hrachovka

V typicky české hrachovce musí být vedle hrachu cítit také česnek a majoránka. Vyzkoušejte hrachovou polévku ze suchého zeleného hrachu podle našeho receptu, kde klademe důraz právě na tradiční pojetí. Ozdobte ji dokřupava opečenou slaninou a skvělý hlavní chod můžete podávat už do 30 minut.

Pořádný nášup hrachové kaše

Žádost o přídavky naší hrachové kaše na sebe zaručeně nenechá dlouho čekat. Zkuste ji připravit podle našeho upgradovaného receptu s čerstvou majoránkou, použít můžete hrách zelený nebo žlutý. K hrachové kaši by neměla chybět kvalitní uzenina (případně vajíčko) a žádoucí kyselou chuť dodá nakládaná okurka.

Oblíbená čočka na kyselo

Čočka uvařená tak akorát na skus získá díky octu s cukrem příjemně nakyslou chuť. Vývar, koření a bylinky povznesou čočku na kyselo do nebeských výšek, daleko od tehdejší školní jídelny. Podávejte ji samotnou nebo s plátkem uzeného masa nebo klobásou s vysokým obsahem masa. Nezapomeňte na křupavou cibulku, která tvoří třešničku na dortu.

Vydatná fazolačka, co má říz

Jste-li příznivci ostřejší chuti, tato fazolová polévka vás zaručeně potěší. A nejen to, výborně zahřeje v sychravých podzimních dnech. Vyšperkovali jsme tradiční recept na fazolovou polévku a přidali jsme špetku chilli, které příjemně podtrhne hřejivý ráz této neodolatelné české klasiky.

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč