Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5 základních těst na tradiční i originální vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky, vosí hnízda a perníčky připravujeme doma skoro všichni. Je to klasika, která bude vždy sázkou na jistotu. Pokud ovšem patříte mezi odvážnější domácí pekaře, tak si můžete vytvořit vlastní druh vánočního cukroví. Je to hračka. Stačí udělat jedno ze základních těst, doplnit krémem nebo polevou a ozdobit například ořechy či sušeným ovocem.
14. 12. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Linecké těsto na desítky způsobů

Klasické linecké cukroví patří mezi ty jednodušší, avšak v jednoduchosti je krása. Připravuje se z mouky, moučkového a vanilkového cukru, vajec, citronové kůry a velkého množství másla. Uplatňujeme poměr 3:2:1 tedy 300 g mouky, 200 g másla, 100 g cukru plus 1 vejce, tento jednoduchý poměr je základem pro klasické sušenky a placičky. Vše je důležité důkladně promíchat. Na druhou stranu musíme dávat pozor, aby se nepřepracovalo. Díky velkému obsahu másla by se vlivem tepla z rukou mohlo příliš prohřát a povolit z pevné konzistence. Ke zpracování můžete použít kuchyňský robot nebo si pomozte nožem či stěrkou, ať jej zbytečně nezahříváte. Jako každé těsto vyžaduje odpočinek – dopřejte mu alespoň 2 hodiny v lednici, ale ideální je ho tam nechat přes noc. Poctivé linecké těsto navíc obsahuje mleté mandle či madlovou mouku, výsledná chuť je opravdu nezapomenutelná. 

Změnou poměrů těsta a přimícháváním dalších ingrediencí dostanete mnoho rozdílných druhů, vyplatí se trochu si s těstem pohrát a dovést ho k dokonalosti. Ze základního lineckého nemusíte připravovat jen koláčky poslepované zavařeninou. Můžete vytvořit jakékoliv tvary, poslepovat je čokoládou nebo mezi ně namazat jemný krém jako je například griliášový nebo šlehaný tvarohový. Linecké chutná velice dobře i samotné, nepromazané ničím dalším. Tak vzniknou linecké sušenky, které můžete oživit třeba čokoládovou polevou.  

Radčino linecké cukroví

Recept na základní linecké těsto jsme získali od Radky Vrzalové. „Je to naše rodinné stříbro po...

Křehké těsto pro rozpadající se cukrovinky

Cukroví z tohoto typu těsta se rozpouští na jazyku a je lehké jako sněhová vločka. Křehké těsto se velmi často zaměňuje s lineckým. Tolik se od sebe neliší, tvoří je stejné ingredience, pouze poměry surovin jsou rozdílné. 

U křehkého těsta se poměry surovin upravují podle potřeby. Takovým zlatým pravidlem je mít dvojnásobek mouky než másla. Existuje ovšem i takzvané super křehké těsto, které to má naopak – tedy dvojnásobek másla než mouky. Záleží, jak chcete s těstem nakládat. Mnoho z nás preferuje toto těsto tekutější, což má za výsledek požadovanou jemnou a vláčnou konzistenci. V takovém případě pak k jeho tvarování používáme cukrářský pytlík a tvoříme různé rohlíčky, banánky nebo kolečka

Kokosové těsto pro požitkáře

Pokud máte rádi kokos, tak jste určitě někdy vyzkoušeli těsto na cukroví obohacené o tuto exotickou surovinu. Poradíme vám dva základní způsoby, jak do těsta kokos zakomponovat. Tou první je obohatit klasické linecké těsto strouhaným kokosem. Jednoduše využijete poměr 3:2:1, ale jednu třetinu mouky nahradíte strouhaným kokosem. 

Druhou možností je nadýchané těsto na kokosky. Jejich lehká konzistence je docílena našleháním bílků, ale najdeme i takové, které to nevyžadují. Aby ovšem nebyl výsledek tuhý, přidává se větší množství másla.

Kokosové kytičky

Lehounké cukroví, které můžete mlsat jen tak. Jestli ho chcete trochu vylepšit, slepte ho neslazenou marmeládou nebo...

Kakaové těsto ocení milovníci čokolády

Chuť i požitek z těsta zde zaručuje kakao, doporučujeme na něm nešetřit a pořídit si opravdu kvalitní holandské či raw kakao. Opět vycházíme ze základního receptu na linecké. Vyplatí se přidat trochu více másla a ubrat mouky, protože kakao má tendenci vše vysušovat.

Druhou možností je nadýchané těsto z plechu. Obsahuje jen hrubou mouku, máslo, krupicový cukr, vejce a samozřejmě kakao. Vše se jednoduše promíchá a nalije na plech, po upečení se teprve vykrajují různé ornamenty. Vyzkoušejte například super jednoduché kakaové půlměsíčky s čokoládovou polevou.  

Kakaové půlměsíčky

Naše rodinné stříbro, recept předávaný z generace na generaci. Když jsem cukroví celá roztetelená přinesla ochutnat do...

Ořechové těsto je plné minerálních látek

Všechny ořechy se označují jako „brainfoods“, protože mají velký obsah minerálních látek a omega-3 mastných kyselin. Příprava těsta je stejná jako s kokosového nebo kakaového. Nejzákladnější a nejuniverzálnější je opět přidat oblíbené mleté ořechy do lineckého těsta. Vznikne tedy více druhů například mandlové, vlašské, pekanové nebo lískové těsto

Pokud i o Vánocích preferujete zdravější stravu, můžete vyzkoušet ořechové rohlíčky místo těch klasických vanilkových. Výtečné jsou také ořechové hvězdičky s bílkovou polevou, které neobsahují máslo, a přesto krásně drží tvar. 

Ořechové hvězdičky s bílkovou polevou

Cukroví zcela bez laktózy! Křehké hvězdičky plné ořechů si ihned zamilujete.

Kombinací a chutí se meze nekladou

Z těchto základních těst můžete připravit takřka cokoliv. Dají se jednoduše obarvit potravinářským barvivem nebo přírodněji kakaem či matcha čajem. O přidanou barvu se také postarají některá koření jako je kurkuma, skořice nebo hřebíček. Těstu navíc dodají originální chuť. Cukroví se pak může slepit krémem, kterých vám chutná nejvíce. V kombinaci s polevou vytvoříte váš vlastní druh cukroví.  

Jak na to: vánoční polevy pro každé cukroví

Ta správná poleva udělá z obyčejné buchty slavnostní dort, stejným způsobem umí povýšit také běžné máslové sušenky na...

Související

5 nápadů, jak zdobit čokoládou

Zakouzlete si s čokoládou. Pro vánoční pečení je naprosto nepostradatelná. Sluší polevě, krému i jinému zdobení.

Košíčky s karamelovým krémem

Hotové košíčky schovejte na tajné místo a vydržte aspoň týden, aby se těsto a krém propojily. Pak ochutnejte; jen pozor...

Citronový krém neboli lemon curd

Domácí verze vám bude chutnat mnohem víc než kupovaná. Jednoduchý dezert (viz foto) získáte, když citronovým...

Dvanáctero cukroví

Pečte s námi a podle nás. Naše vánoční cukroví je dokonalé, báječné a luxusní.

Alpské cukroví

Recept pocházející z lázní Ischl zdědila Helena Budínská po mamince. Její přátelé jím zdobí svatební stoly – a my...

Tradiční vánoční cukroví

Devatero nejoblíbenějšího vánočního cukroví. Všechny recepty jsou vyzkoušené a patří k rodinnému stříbru redaktorek...

40x vánoční cukroví

Cukroví milujeme stejně jako vy! Rohlíčky, hvězdičky, srdíčka, kuličky... Upečete letos osvědčené kousky a oprášíte...

5 užitečných rad, než se dáte do pečení vánočního cukroví

Mnozí z vás už dávno začali, někteří dokonce mají hotovo, pojďme si ale říci 5 užitečných rad, jak se při pečení...

Čím promazat vánoční cukroví?

Krátce před Vánocemi se naše kuchyně zaplní líbeznou vůní nejrůznějších druhů cukroví. Pokud nenecháváte přípravy na...

Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé

Kam uložit suché kousky a kde schovat trubičky s krémem? A jak zajistit, aby perníčky změkly, linecké se proleželo a...

Přidat komentář