Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Brambory: jejich cesta i přehled druhů

Do Evropy se dostaly díky objevným plavbám, používaly se jako lék bez léčebných účinků nebo jako okrasná rostlina. Dnes jsou velmi oblíbenou přílohou, ale i hlavním jídlem, u nás i po celém světě. Jsou oblíbenou pochoutkou i rychlým pokrmem „co dům dal”. Kudy přesně se k nám dostaly a jak se v bramborách vyznat najdete v následujícím článku.
2. 10. 2020 | Autor: Tereza Mašková

Kde se brambory vzaly a jak se nám dostaly na talíř?

Přivezení brambor do Evropy se velmi často připisuje Kolombovi, který přivezl velké množství neznámých plodin jako je například kukuřice, fazole a batáty (sladké brambory). Ty s těmi klasickými však nemají tolik společného. Domovem pro brambory je Jižní Amerika. Inkové je pěstovali v horských oblastech And v Peru i Bolívii okolo jezera Titacaca. Jednalo se o plody tvaru rohlíku a červené barvy. Na přezimování je sušili a zasazovali každým jarem. Díky migraci indiánů se brambory dostaly i do ostatních částí Peru a Chile, ze kterého se pak šiřily do celého světa. 

Brambory jako dekorace nebo lék

Do Evropy se dostaly až v polovině 16. století. Jejich přivezení si nárokují španělé a angličané. Dalo by se říci, že na jejich šíření a popularitě se nežávisle podíleli oba národy. Kolem roku 1553 je přivezl španělský mořeplavec Pedro Cieza de Leon, ale nevědělo se, co s nimi dělat. Používaly se tedy jako lék, ale především jako drahá cizí plodina, která měla ohromit různé návštěvníky. Touto dobou najdeme tak brambory nejvíce v zahradách a zdobných květináčích v uvítacích salónech. 

První braborovou hostinu si ovšem udělali angličané. Přivezl je sem známý pirát Francis Drake v druhé polovině 16. století. Považovali je zde opět za okrasnou rostlinu.  Jednoho dne je Francis poslal svému přiteli se zprávou, aby je vypěstoval a uspořádal hostinu. Kuchaři připravili jen jejich zelené bobule na másle s cukrem a škořicí. Jídlo bylo nepoživatelné a tak se brambory zůstaly na zahradách. 

Odborníci se shodli, že brambory v evropských podnebných podmínkách vypěstovat nelze, ale že mají léčivé účinky. Začaly se tedy šířit celou Evropou. Po několika letech byly jejich léčivé účinky vyvráceny, zůstávaly na zahradách a hledalo se jejich nové využití. 

Brambory v hlavní roli

Pusťte je na jeviště, a budou se dít věci! I když tu vystupují už pět set let, nezevšedněly a stále dovedou příjemně...

Z výsady boháčů do boje s hladomorem

Jednalo se o velmi drahou plodinu, ačkoli ji neuměl nikdo pořádně připravit, s oblibou se velmi draze kupovala a servírovala na večírcích. Kolem roku 1616 je konečně začali ve Francii připravovat podobně, jak je známe dnes.

V polovině 17. století propukl v Irsku hladomor způsoben neúrodou obilí. Irské zemědělství se stalo prvním pěstitelem ve velkém pro obživu obyvatel, nikoli dekoraci. Postupem času je zde jedli vařené, pečené nebo v polévkách, a dále se šířily Evropou. Kdysi luxusní potravina se nakonec stala běžným pokrmem nejen lidí, ale také domestikovaného dobytka. 

Oblíbené odrůdy brambor, které můžete pěstovat doma

  • Velmi rané brambory – Jejich výsadba i sklizeň probíhají velice brzy. Nejsou vhodné na skladování, ale k okamžité konzumaci. Obečně platí, že se lépe vaří či zapékají. Zachovávají si tvrdší strukturu a slupku mají velmi tenkou. Nemusí se tedy vůbec loupat. Odrůdy: IMPALA, ANUSCHKA, COLETTE, ASTORIA, ADORA, ANATORI, KATY, PRADA, CIDLINA
  • Rané brambory – Jsou tvrdší a jejich slupku už často loupeme. Záleží vždy na konkrétním druhu. Obvykle se konzumují během léta. Rané brambory jsou zdravější než ty pozdní, protože obsahují méně škrobu a více vody i bílkovin. Odrůdy: DALI, GALA, MARABEL, ADÉLA, KEŘKOVSKÉ ROHLÍČKY, ANATORI, LILLY
  • Polorané brambory – Nejčastěji se sklízí koncem léta/začátkem podzimu. Dají se uskladnit v suchém sklepě na zimu. Obsahují více škrobu, mají tlustší slupku, ale vydrží dlouho a mají dobrou chuť. Odrůdy: LAURA, BERNINA, CONCORDIA, ANTONIE, KARIN, CINJA, RED ANNA, JINDRA, BELANA, DOMINÁTOR, ASTERIX, STILLETO  
  • Pozdní brambory – nejsou vhodné pro domácí pěstování. Nejčastěji se používají k průmyslovému využití. 
Vydatně, nebo lehce: gratinované brambory

Vydatně, nebo lehce: gratinované brambory

I zdravá a lehká jídla mohou být chutná!

Jak se vyznat v bramborách z obchodu

S názvy odrůd brambor se nejčastěji setkáte na trzích a prodejích ze dvora, kde vám poradí, na co se přesně hodí. Ovšem pokud brambory nepěstujete, tak se musíte orientovat v rozdělení dle varného typu A, B nebo C. 

  • Typ A – Přezdívají se často salátové. Přesně tak se také využívají. Vaří se ve slupce na loupačku, připravujeme z nich štědrovečerní salát, vídeňský kyselý salát nebo jen tak vařené s máslem. Jsou pevné a tuhé i po varu, takže se nemusíte bát, že se v pokrmu rozpadnou
  • Typ B – Dalo by se říct, že to takový univerzální přílohový typ. Brambory jsou podstatně měkčí, ale stále mají schopnost si udržet tvar. Hodí se při vaření v guláši, do bramborové polévky, do bramborových restů, ale perfektně se i zapékají
  • Typ C – Nejměkčí brambory najdeme pod typem C. Po uvaření moučnatí a rozpadají se. Efektivně je využijete k přípravě kaší a různých bramborových těst. Z tohoto typu se také dělají hranolky, bramboráky a bramborové placky

Brambory, brambory, to jsou boží dary

Na bromborách vyrostly generace našich předků. Milovat je můžeme i my.

Jaké obsahují živiny

Nepovažujeme je za úplně zdravou potravinu, ale mají také své výhody. Ve vařených nebo pečených bramborách nenajdeme skoro žádné tuky. Oproti tomu obsahují velké množství sacharidů v podobě škrobu, které se hodí jako rychlý zdroj energie. Také mají hodně vlákniny dodávající pocit sytosti, což podporuje správnou funkci trávicí soustavy.

Obsahují dokonce vitamín C a vitamíny skupiny B. Nejvíce jich najdeme v raných bramborách. Dalo by se říct, čím mladší, tím více vitaminů a dobrých živin. Najdeme v nich i kyselinu listovou, která pomáhá při vývoji buněk a je vřele doporučovaná v těhotenství. Z minerálů obsahují draslík, hořčík i železo

Foto v textu: Eiliv-Sonas Aceron (Unsplash), Jan Antonin Kolar (Unsplash)

Související

Tradiční české omáčky a jak na ně

Omáčky zcela neodmyslitelně patří do tradiční české kuchyně. Servírovány jsou nejčastěji s knedlíkem, rýží či...

Aby v tom nebyl guláš

Pokud jste se někdy zapojili do sporu, jestli je guláš původně rakouský, maďarský nebo český, nebudete úplně vedle,...

Brambory

Pátá z řady kuchařek z Edice Apetit vám nabídne přes 100 receptů z brambor, které jsme pro vás uvařili a vyzkoušeli v...

Brambory, brambory, to jsou boží dary

Na bromborách vyrostly generace našich předků. Milovat je můžeme i my.

Gratinované brambory

Smetanově jemná příloha k masu s křupavou krustičkou. Ve větším množství hravě zastane roli hlavního chodu.

Vejce & brambory

Opravdu rychlá večeře. Podávejte se salátem nebo opečenými rajčaty.

Rozpečené brambory

Vyzkoušejte lahodný tradiční skotský způsob úpravy brambor. Výborně se hodí obzvlášť pro chladné dny. Brambory by měly...

Francouzské brambory

Zapékané brambory se dočkaly mnoha verzí. V té naší odpadá předváření, takže výsledek je plný chuti; navíc jsme dali...

Pečené brambory

Brambory pečené v popelu nebo v troubě k podzimu prostě patří. Doplňte je – stejně jako my – vším, co máte...

Šťouchané brambory

Doplňte brambory slaninou, voňavou cibulkou a smetanou. Pochoutka k masu, ale chutnají i samotné.

Parmazánové brambory

Pečené brambory s parmazánem a provoněné rozmarýnem dají slovu příloha nový rozměr.

Mačkané brambory

Červené brambory nemusíte loupat. Slupka dodá jídlu zajímavou chuť.

Plněné brambory

Efektní pečené brambory se šťavnatou náplní

20x knedlíky pro každého

Českou kuchyni si bez knedlíků nedokážeme snad ani představit. Podávají se s oblibou k pečenému masu a omáčkám, ale...

5x bramborové těsto nasladko

Bramborové těsto je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte...

Přidat komentář