Zasytí, potěší, a především nikdy nezklame. Chlebíček k českému národu jednoznačně patří, a tak není divu, že jeho chuť zbožňovali už lidé za první republiky. Údajně připravil první chlebíček pražský lahůdkář Jan Paukert, a to na popud rodinného přítele malíře Jana rytíře Skramlíka. Právě Skramlík si stěžoval na malé porce jednohubek a toužil po něčem větším a sytějším. A tak na počátku 20. století spatřil světlo světa chlebíček, který si rychle oblíbili nejen celebrity, ale také „obyčejní“ smrtelníci. Na chlebíčky se v Praze za první republiky chodilo také k Linkům, Lippertům i do lahůdkářství U Zoufalých. V současné době výborné chlebíčky objevíte v každém druhém lahůdkářství, avšak jistě nám dáte za pravdu, že nejlepší chlebíčky jsou domácí! Jak na ně?
Veka je základ
Stavebním kamenem chlebíčků je veka. V tomto ohledu záleží pouze na vás, zda dáte přednost kupované, nebo domácí vece. Pokud nás sledujete už delší dobu, pak pravděpodobně tušíte, že kopeme za domácí variantu veky. Případně se vyplatí, když si veku objednáte přímo od pekaře. Jedině tak budete mít jistotu, že se k vám dostane čerstvá a krásně vláčná. Nic nebrání ani tomu, abyste kupovanou veku nejprve na sucho opekli na pánvi. Tento krok zaručí, že i kupovaná veka bude chutná a dokonale křupavá.
Pomazánka
Sto lidí, sto chutí. Při přípravě chlebíčků se nelze zavděčit všem, a tak je důležité zvolit variantu, která bude vyhovovat alespoň většině. V první řadě si ujasněte, zda chcete připravovat klasický český chlebíček, nebo máte chuť na modernější variantu. Vyhrála první možnost? Pak můžete vsadit na nestárnoucí klasiku v podobě chlebíčku s vlašským salátem. Pravdou zůstává, že mnoho lidí nedá dopustit ani na chlebíček se sýrovo-česnekovou pomazánkou, kterou bez problému můžete namazat i na jednohubky. Výbornou variantou je také šunkový chlebíček nebo vajíčkový chlebíček. Milovníci klasiky jistě nedají dopustit ani na rokfórové chlebíčky s hruškou nebo chlebíčky s krabí pomazánkou.
Pro mnoho lidí jsou chlebíčky těžko stravitelné, obzvláště pokud pomazánka obsahuje majonézu nebo česnek. Možná i proto vzniklo mnoho novodobých druhů chlebíčků, které vynikají svou jednoduchou přípravou i zdravější pomazánkou. V tomto ohledu vyzkoušejte třeba lososový chlebíček, chlebíček s pomazánkou z pečených paprik, pršutový chlebíček nebo tuňákový chlebíček. Hitem posledních let je také chlebíček s avokádem a cherry rajčátky či chlebíček s fetou, pomerančem a červenou cibulí. Milovníci zdravého životního stylu uvítají také chlebíček s kapustičkami, cizrnou a sýrem akawi.
Zdobení
Dokonalý chlebíček by měl lahodit nejen žaludku, ale také oku. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu chlebíčku, nezapomeňte na finální dozdobení plátkem zeleniny, vajíčka nebo třeba citronu. Stejně tak si dejte záležet s pokládáním šunky nebo plátku lososa. Pokud máte dostatek času a chcete silvestrovskou hostinu pojmout ve velkém, pak připravte vícero druhů chlebíčků, které uspokojí milovníky tradičních i novodobých chutí.
Přidat komentář