Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak správně pracovat s chilli papričkami?

Každý z vás už jistě někdy zažil nežádoucí pálivost v oblasti rukou nebo dokonce očí při práci s chilli papričkami. Dá se však nepříjemnému pálení zamezit nebo dokonce předcházet? Podívejte se na naše tipy a nechte vyniknout pálivost chilli tam, kde je to žádoucí – ve vašem oblíbeném pokrmu. Poradíme vám také, jak zachránit příliš ostré jídlo nebo jak uhasit žár v ústech způsobený pálivostí chilli.
25. 1. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Za pálivost chilli papriček může rostlinný alkaloid zvaný kapsaicin. Ten se v papričkách objevuje v různé míře a jejich výslednou pálivost měříme pomocí Scovilleho stupnice (jednotek SHU – Scoville Heat Units). Při nákupu chilli papriček si tak můžeme vybírat dle své chuti a tolerance pálivosti. I méně pálivá chilli paprička však může způsobit nepříjemné pálení v oblasti rukou a očí, nebudeme-li s ní pracovat s patřičnou opatrností. Kapsaicin totiž může způsobovat pálení při pouhém letmém kontaktu s dužinou papričky.

Scovilleova stupnice: měření pekelné pálivosti

Někdo to rád ostré! A co jednomu připadá lehce pikantní, jinému zažehne v ústech oheň. Vnímání chuti je individuální,...

Chraňte se před nežádoucím pálením

Zatímco pálení některých papriček cítíme jen malou chvilku, jiné dokážou naše ruce a oči při práci pořádně potrápit. Pocit pálení může přetrvávat i přes důkladné umývání rukou po krájení chilli papriček. Když si pak nedopatřením sáhnete do blízkosti oka, může vás nepříjemné pálení překvapit i tam. Nejsnadnějším způsobem, jak takovému pálení zamezit, je používání jednorázových rukavic. Ostré látky se nedostanou do kontaktu s kůží a rukavice pak stačí jen opatrně sundat a vyhodit. Nezapomínejte ovšem ani na důkladné omytí použitého nádobí

Jak zchladit žár v ústech způsobený chilli? 

Může se stát, že přeceníme své síly a do úst se nám dostane příliš ostré sousto. I když situace s ohněm v ústech může snadno přejít v slzy nekontrolovatelně se hrnoucí z našich očí, nepanikařte a urychleně se napijte studeného mléka. Mléko má prokazatelné účinky tlumící vliv kapsaicinu, proto je tou nejlepší volbou při pocitu ohně v ústech. Svými neutralizačními účinky je znám také chléb, kterým se doporučuje ostré jídlo zajídat. Naopak nikdy nezkoušejte zapít příliš pálivé sousto vodou! Kapsaicin totiž patří mezi olejové látky, jejichž účinek voda posílí, nikoli utlumí. Výsledkem může být ještě silnější pocit pálení.

Rozpoutejte oheň domácí chilli omáčkou

Přemýšlíte, čím obdarovat milovníka pálivých jídel? Domácí chilli omáčkou ho zaručeně ohromíte. Ostrost ovlivníte...

Jak zachránit příliš ostré jídlo?

Mléko dokáže uhasit žár nejen v našich ústech, ale také v připravovaném pokrmu. Pokud jste tedy při vaření zjistili, že je jídlo ostřejší, než jste původně plánovali, nezoufejte. Ideální variantou je přidání kokosového mléka, které skvěle ladí k orientálním pokrmům. Pomocníkem vám může být také obyčejný bílý jogurt. Další variantou je přidání ostatních ingrediencí v původním receptu, kterými jídlo zředíte a množství a pálivost chilli se v pokrmu lépe rozloží.

Oblíbené recepty s chilli

Jakmile víte, jak s chilli pracovat a jak zachránit situaci, když jídlo pálí až příliš, bude pro vás vaření s chilli hračka. Vyzkoušejte naše oblíbené recepty inspirované orientální ostrou chutí. 

Související

5 večeří s chutí chilli

5 večeří s chutí chilli

V tomto týdnu pusťte do kuchyně chilli papričky. Zahřejí vás.
Jak sušit chilli papričky

Jak sušit chilli papričky

Navlékněte pálivé korálky.
Ohnivé chilli papričky

Ohnivé chilli papričky

Různobarevné, a hlavně pořádně pálivé papričky získaly oblibu kuchařů z celého světa. Najdete je v mexických tortillách...
Přehnali jste to s chilli?

Přehnali jste to s chilli?

Spálili jste si pusu nadměrným množstvím chilli koření nebo papriček?
Očištění a krájení chilli

Očištění a krájení chilli

Odkrojte stopku a špičku. Pak papričku podélně rozpulte, vyřízněte semínka i s žebry, na nichž jsou přichycena...

Chilli džem

Pikantní pochoutka, výborná především k sýrům. Hodí se i k masu či k jednohubkám nebo sendvičům.

Plněné pečené brambory s chilli con carne

Pro milovníky pikantních chutí. Roštěnky, chilli, fazolky, spousta bylinek a lahodné pečené brambory.

Ostré kuře ze Senegalu

Kuře na yasse je patrně nejznámější senegalské jídlo. Jméno dostalo podle způsobu přípravy na velikánském množství...

Ostré nachos

Ohromující chuťový zážitek

Sýrový rozpečený chleba s jalapeños

Při focení zmizel rozpečený chleba ze stolu první. Rozmyslete si proto, jestli ho budete podávat jako přílohu či jako...

Hovězí s jalapeňos

Popis receptu: 
Dieta

Pikantní ořechy

Solené arašídy nesahají naší ořechové směsi ani po kotníky. Vaši drazí si přece zaslouží něco… dokonalého!...

5 důvodů, proč si dopřát chilli

V české kuchyni nejsou tak hojně používány jako například v té thajské, přesto se ale vyplatí je do jídelníčku...

5 pikantních mexických jídel, která stojí za ochutnání

Fazole, kukuřice, chilli papričky – přísady typické pro mexickou kuchyni najdete v tamních hrncích a talířích v...

Chilli rekordy: nejpálivější odrůdy i soutěže v pojídání chilli papriček

Možná se vám to již stalo. Nechali jste se vyhecovat do sázky o snědení chilli papričky. Zprvu nevinná frajeřina se...

Přidat komentář