Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak jíst více zeleniny: klasická jídla v nové úpravě

Silný vývar, řízky a bramborová kaše nebo těstoviny carbonara – připravte si s námi klasiku, kterou jsme obměnili pořádnou porcí zeleniny.
10. 3. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Mít ve svém jídelníčku dostatek zeleniny je nesmírně důležité. Je bohatá na živiny a antioxidanty, které posilují naše zdraví a usnadňují boj proti nemocem. Obsahuje také spoustu vlákniny, která napomáhá dobrému zažívání, očistě těla a regulaci tělesné hmotnosti.

Ačkoli nás obecná doporučení nabádají jíst několik porcí zeleniny denně, není vždy snadné se jimi řídit. Někomu zelenina prostě nechutná, jiní nevědí, jak ji připravit, aby chutnala. Máme pro vás spoustu nápadů, které vám usnadní zařazení zeleniny do svého jídelníčku. Abyste jí mohli jíst víc. A ještě víc. A ještě...

Zeleninové řízky

Jak tvrdí i britská bohyně domácí kuchyně Nigella Lawson, smažení pozvedne každé jídlo. A my zase tvrdíme, že trojobal sluší nejen masu, ale i zelenině. Ať už se stejně jako my pustíte do experimentu s bramborovými řízky nebo vsadíte na klasiku v podobě smažených květákových kousků, nešlápnete vedle. Podobná úprava je vhodná také pro cuketu, kedlubnu, předvařený patison nebo plátky celeru.

Bramborové ,řízky‘

Při prvním ochutnání vás dostanou. Se smetanovou bylinkovou omáčkou se po nich utlučete.

Zeleninový vývar

Horká léčivá polévka, která vyžene z těla chlad i nemoci, nemusí být jen z masa. Poctivý vývar z kostí směle zastoupí i ten zeleninový. Kořenová zelenina mu dává sílu, pórek, cibule i zelené natě chuť a drožďové knedlíčky jsou skvělým zdrojem bílkovin a vitaminů skupiny B. Chuť vylepší také čerstvě nasekané bylinky, které přidejte ke konci vaření.

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Až knedlíčky ochutnáte, jiné už vařit nebudete. Příště je můžete dochutit i česnekem.

Zelenina zapečená jako francouzské brambory

Zelenina z pekáče v jakékoliv podobě je sázkou na jistotu. Díky pořádné vrstvě sýra ji milují děti i dospělí. Sýr k zapékání vybírejte takový, který se dobře rozpouští, má ale spíše jemnější chuť (např. gouda). Pokud nevaříte pro vegetariány, můžete jídlo obohatit také na kostičky nakrájenou klobáskou nebo uzeným masem. Uzeninu předem opečte, bude chutnější. A jakou zeleninu přidat na pekáček? To je hlavní výhoda tohoto jídla. Může to být prakticky cokoliv vás napadne. Od brokolice, květáku, hrášku přes cukety a dýni až po kořenovou zeleninu. Tužší zeleninu předem uvařte do poloměkka.

Květák jako francouzské brambory

Děti nad květákem ohrnují nos? Zkuste ho zapéct se sýrem a šunkou a nezbude ani kousíček!

Těstoviny se zeleninou

Obohaťte zeleninou klasickou omáčku k těstovinám. V rajčatové výborně fungují mrkev, dýně a všechna škrobovitá zelenina. V sýrových omáčkách vynikne brokolice, květák a hrášek. Zelenina může být součástí omáčky, nebo ji opečte na másle či oleji a přidejte k těstovinám až na závěr.

Těstoviny ‚carbonara‘ s květákem

Těstoviny můžete posypat nasucho opraženou strouhankou s oříšky.

Květák jako kuře

Když aromatickou marinádou na maso zalijete květák a upečete ho doměkka na grilu nebo v troubě, máte skvělou variaci klasického masitého pokrmu, která nadchne nejen vegetariány. Květáku indické chutě opravdu sluší!

Tandoori květák s rýžovým salátem

Květák a indické chuti si rozumějí velmi dobře. Tady se květák snoubí s marinádou, jíž se obvykle potírá...

Rajčatový tarte Tatin

Francouzská jablečná legenda ve slaném provedení. Klasický obrácený koláč se peče s jablky utopenými v karamelu, zeleninová varianta to stejné provádí s rajčaty, česnekem a bylinkami. Jako sladkou tečku ji sice podávat nebudete, s kozím sýrem ale představuje vyváženou večeři. A nezapomeňte na sklenku bílého vína.

Rajčatový tarte Tatin

Lehká odpolední svačina při procházce Paříží… Můžete jej doplnit čerstvým kozím sýrem, a chcete-li ušetřit čas,...

Dalších 9 nápadů, jak jíst ještě více zeleniny:

  1. Uvařte si zeleninovou polévku.
  2. Přidejte ji do karbanátků a sekané (skvělé jsou v mletém mase kapusta i mrkev).
  3. Přidejte ji do ragú a jídel z jednoho hrnce.
  4. Upečte ji v jednom pekáčku společně s masem.
  5. Uvařte si ovesnou kaši naslano (osmažená cibulka a zelený hrášek jsou jedinečná kombinace).
  6. Místo rýžového papíru zabalte letní závitky do listu salátu.
  7. Přidejte ji do smoothie.
  8. Udělejte lasagne z cuketových plátků místo těstovin.
  9. Jako přílohu si dejte květákovou rýži nebo z květáku připravte podklad na pizzu.

Související

7 instagramových profilů, díky kterým budete jíst více zeleniny

Inspirujte se od těch, které zelenina prostě baví. Vybrali jsme pro vás autory, kteří vymýšlí nápadité recepty, ve...

10x zelenina, které sluší tepelná úprava. Šup s ní do hrnce nebo na pekáč

Někdo to rád horké a některá zelenina prostě miluje tepelnou úpravu. Vynikne tak její chuť a naše tělo z ní dostane...

Beze zbytku aneb jak šetřit přírodu i vlastní kapsu

Když využijete domácí zásoby do posledního kousíčku, prospějete tím nejen rodinným financím, ale i naší planetě...

7 nových receptů s jarní zeleninou

Na trhu se začíná objevovat první jarní zelenina a v lese plané bylinky. Vaření s nimi vnese jaro i do vaší kuchyně.

4 důvody, proč používat čerstvé bylinky

Čerstvé bylinky jsou prvními posly jara. Rozzáří každé jídlo, oživí jeho vůni a podpoří chuť. Existuje mnoho důvodů,...

Vypěstujte si řeřichu, je plná vitaminů

I obyčejnému chlebu s máslem dodá jasně zelená řeřicha jarní šmrnc. Poradíme vám, jak si ji snadno a rychle vypěstovat.

Naučte rodinu jíst zeleninové přílohy

Čtenářka Klára Řeháčková by si přála, aby její rodina jedla víc zeleniny, a tak chce na jídelníček zařadit zeleninové...

Přidat komentář