Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Oblíbené polevy a jak na ně

Ačkoliv by se mohlo zdát, že poleva už je jen drobný nedůležitý dodatek k moučníku, na kterém vlastně tolik nezáleží, opak je pravdou. Poleva dělá vzhled moučníku a co si budeme povídat, jíme nejprve očima. Díky polevě získá moučník také další rozměr chuti a není suchý. Proto si na její přípravě dejte záležte a vyberte si pro svůj dezert tu správnou, která ho skvěle doplní. Které polevy jsou ty nejoblíbenější, k jakým dezertům se nejvíce hodí a jak složitá je jejich příprava?
11. 10. 2020 | Autor: Sabina Jarošová

Citronová

Citronová poleva je známá klasika, která dezert osvěží a dá mu elegantní vzhled díky své bílé barvě i lesku. Na přípravu budete potřebovat pouze dvě suroviny: citronovou šťávu a moučkový cukr, které společně utřete do hladké polevy a moučník jí přelejete. Citrónová poleva jde nejlépe dohromady s kakaovými nebo makovými moučníky. Potřebujete upéct něco rychlého, ale zároveň dobrého? Inspirujte se receptem na bleskové kakaové řezy s citrónovou polevou. A pro sváteční příležitosti upečte náš citrónový koláč s mákem.  

Moučníky

Nejnovější přírůstek Edice Apetit – kuchařka Moučníky – obsahuje víc než 100 receptů na klasické i nové sladkosti pro...

Rumová

Máte rádi citronovou polevu, ale už jste se jí trochu přejedli a hledáte nějakou obměnu? Pak vyzkoušejte polevu rumovou! Příprava je velmi podobná. Moučkový cukr stačí smíchat s horkou vodou, po kapkách pak přidávat rum a třít, dokud poleva není hustá, lesklá a jemná. Rumovou polevu využijete na celou řadu různých řezů, dortů i cukroví. My jsme ji vyzkoušeli na stříkané koblihy zvané šprickrápny a výsledek byl senzační!

Čokoládová

Další klasika, kterou už jste určitě někdy připravovali, je čokoládová poleva. Základem je kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa a smetana. Nejlépe uděláte, pokud čokoládu pomalu rozpustíte na vodní lázni za postupného přilévání smetany. Někdo přidává do polevy také máslo, záleží na receptu. Dobrá čokoládová poleva je ozdobou každého dortu, hodí se ale i na spoustu různých moučníků, na biskupský chlebíček, cukroví i domácí sušenky. Chcete mít o víkendu veselo? Upečte pořádně opilý čokoládový dort se švestkami.

Perník přelitý čokoládou

Dezert, který by rozhodně neměl chybět po nedělním obědě na vašem stole.

Karamelová

Mezi trochu složitější polevy pak patří ta karamelová. Budete potřebovat krystalový cukr a smetanu nebo vodu. Pro krémovější konzistenci přidejte smetanu. Cukr je třeba nejprve nechat za stálého míchání v kastrůlku zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Na tento proces nechvátejte, buďte trpěliví. Pokud cukr připálíte, nebude výsledek dobrý. Poté do horkého karamelu pomalu přilévejte teplou smetanu a míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Takto připravený karamel můžete použít jako polevu na bábovku, lívance nebo jako náplň do cukroví.

Kávová

A nakonec máme pro milovníky kávy polevu kávovou, kterou můžete opět využít na různé druhy moučníků i cukroví. Budete potřebovat pár lžic silné překapávané kávy, rostlinný olej a moučkový cukr. Nejprve smíchejte cukr se lžičkou oleje a postupně přidávejte vychlazenou kávu. Třete, dokud nevznikne hladká lesklá poleva, která rychle tuhne, takže ji co nejdříve zužitkujte. Využít ji můžete třeba na naše muffiny plné kávové chuti.

Související

Větrník

Cukrárnu Moka najdete v nedaleko Českého Krumlova. Na jejich zákusky, a hlavně na dokonalý větrník se vyplatí...

Pečete? Podívejte se, co by vám nemělo chybět v kuchyni!

Rádi občas upečete buchty pro celou rodinu nebo vás pečení tak baví, že ve své kuchyni trávíte několik hodin týdně...

Tradiční české zákusky, které zvládne připravit každý

S láskou vzpomínáte na cukrárny, jejichž nabídka obsahovala poctivé kremrole, obrovský větrník, vysokou špičku nebo...

Jak na odpalované těsto

Věnečky a větrníky jsou známé české klasiky. Řekneme vám, jak na odpalované těsto v domácích podmínkách. Pak už stačí...

Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?

Používají se v kosmetice i v kuchyni. Vynikají vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek i antioxidantů. Navíc jsou...
REKLAMA

Přidat komentář