0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola pečení: dort pavlova

pavlova
ZDROJ: Deborah Rainford/Unsplash
sdílet:

Nadýchaná pavlova je skvělý letní dezert. Přesvědčte se spolu s námi, jak snadná je její příprava. Naučte se spolu s námi dezert inspirovaný ruskou baletkou Annou Pavlovovou. Dort pavlova je stejně lehký a vzdušný jako pohyb této proslulé tanečnice.

Bílkový korpus (přečtěte si recept) má křupavý povrch, uvnitř je vláčný s neodolatelnou šlehačkovou náplní. Peče se při nízké teplotě, která se postará o to, že pěkně vyběhne, zatímco dlouhý pobyt v troubě vysuší krustičku dokřupava.

Cesta k nejlepší pavlově

  • Vejce. Použijte čerstvá vejce o pokojové teplotě, protože právě při ní pojmou bílky více vzduchu a ušlehají se na vyšší objem.
     
  • Bílky oddělujte od žloutků opravdu přepečlivě. Žloutek totiž obsahuje tuk, který i v minimálním množství brání našlehání bílku. Proto je také nutné použít ke šlehání dokonale odmaštěnou nádobu i metlu/y. Vejce raději rozbíjejte po jednom do zvláštní nádoby a teprve s jistotou, že máte bílek čistý, je přelijte do odměrky.
     
  • Cukr použijte co nejjemnější krupicový, ale ne moučkový. Do sněhu ho přidávejte postupně, díky tomu se bude lépe rozpouštět. Správný stupeň spojení cukru a sněhu poznáte tak, že trochu hmoty promnete mezi prsty. Pokud necítíte krystalky, máte ušleháno. Správnou konzistenci sněhu s cukrem poznáte také podle toho, že směs ztrojnásobí svůj objem a když vyjmete metly, tvoří špičky.
     
  • Tužidla. Kukuřičný škrob a bílý vinný ocet se do pavlovy přidávají, protože pomáhají stabilizovat bílek.
     
  • Tvarování. Pravidelného kruhového tvaru pavlovy dosáhnete tak, že si kruh předkreslíte na pečicí papír. Ovšem pozor – na plech pak papír přijde stranou, na niž jste kreslili, dolů. V opačném případě budete mít korpus s obtisknutými čarami.
     
  • Nanášení. Sněhovou hmotu naneste lžící doprostřed kruhu a dotvarujte cukrářskou špachtlí nebo plochým nožem. Pokud chcete, aby pavlova při podávání byla pokud možno dokonalá a bez trhlin, neste ji na stůl raději i s papírem (přečnívající odřízněte).
     
  • Pečení. Pavlovu můžete péci také přímo na žáruvzdorném (!) servírovacím talíři. Upečená pavlova vydrží (bez smetany a oblohy!) ve vzduchotěsné nádobě pět dnů při pokojové teplotě.
     
  • Obloha. K pavlově se hodí v podstatě jakékoli ovoce. Zkuste červeno-modrou letní zahradní směs, broskve, nektarinky, švestky, vypeckované třešně, kiwi...

Související články

Pavlova: Nebesky nadýchaná, slavnostní a přesto snadná
  • Tipy a triky

Pavlova: Nebesky nadýchaná, slavnostní a přesto snadná

Poměr náročnosti přípravy, výsledného vzhledu a chuti tohoto dezertu vás rozhodně chytne za srdce. Dort Pavlova se skvěle hodí k různým slavnostním příležitostem a připravit jej dokáže i začátečník. Suroviny pro přípravu navíc zaručeně...
Dobošův dort ohromil císařovnu Sissi i celou Evropu
  • Jak na to

Dobošův dort ohromil císařovnu Sissi i celou Evropu

Je několik dortů, které se nesmazatelně zapsaly do cukrářské historie. Ať už je to Red velvet, Šarlota nebo třeba Sachr. Mezi tyto legendy rozhodně patří i Dobošův dort. Maďarský dezert, který pobláznil celou Evropu a získal si i samotnou...
Autor: Stanislava Moravcová ml.

Comments

Apetit magazín

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...

Obchod Apetit