Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak dlouho šlehat pavlovu a jak dlouho se peče? Upéct slavný dezert je jednodušší, než jste možná mysleli

pavlova
ZDROJ: Deborah Rainford/Unsplash
sdílet:

Nadýchaná pavlova je skvělý letní dezert. Přesvědčte se, jak snadná je její příprava. Naučte se spolu s námi dezert inspirovaný ruskou baletkou Annou Pavlovovou. Dort pavlova je totiž stejně lehký a vzdušný jako pohyb této proslulé tanečnice.

Bílkový korpus neboli meringue má křupavý povrch, uvnitř je vláčný s neodolatelnou šlehačkovou náplní. Peče se při nízké teplotě, která se postará o to, že pěkně vyběhne, zatímco dlouhý pobyt v troubě vysuší krustičku dokřupava.

Co potřebujete na pavlovu a jak poznat, že je hotová

  • Vejce. Použijte čerstvá vejce o pokojové teplotě, protože právě při ní pojmou bílky více vzduchu a ušlehají se na vyšší objem.
  • Bílky oddělujte od žloutků opatrně a pečlivě. Žloutek obsahuje tuk, který i v minimálním množství brání našlehání bílku. Proto je také nutné použít ke šlehání dokonale čistou nádobu i metlu/y. Vejce raději rozbíjejte po jednom do zvláštní nádoby a teprve s jistotou, že jsou bílky čisté, je přelijte do mísy.
  • Cukr použijte krupicovýne moučkový. Do sněhu ho přidávejte postupně, díky tomu se bude lépe rozpouštět. Správné spojení cukru a sněhu poznáte tak, že trochu hmoty promnete mezi prsty. Pokud necítíte krystalky, máte ušleháno. Správné vyšlehání sněhu poznáte také podle toho, že když vyjmete metly, tvoří se na nich špičky.
  • Tužidla. Kukuřičný škrob a bílý vinný ocet se do pavlovy přidávají, protože pomáhají stabilizovat bílek.

Tvarování. Pravidelného kruhového tvaru pavlovy dosáhnete tak, že kruh předkreslíte na pečicí papír (obkreslete třeba talíř nebo misku – záleží jakou velikost požadujete). Ovšem pozor – na plech pak papír otočte pokreslenou stranou dolů. Jinak budete mít pomalovaný korpus. 

Nanášení. Sněhovou hmotu naneste lžící doprostřed kruhu a rozetřete cukrářskou špachtlí nebo plochým nožem. Pokud chcete, aby pavlova při podávání byla pokud možno dokonalá a bez trhlin, neste ji na stůl raději i s papírem.

Pečení. Pavlovu můžete péci také přímo na žáruvzdorném (!) servírovacím talíři. Čím déle ji budete péct, tím vysušenější bude a tím déle vydrží do doby, než ji budete servírovat. Pokud se chystáte servírovat pavlovu hned, pak může zůstat uvnitř vláčná. Počítejte však vždycky s alespoň hodinou pečení při max. 100 °C.

Obloha a zdobení. K pavlově se hodí v podstatě jakékoli ovoce. Zkuste červeno-modrou letní zahradní směs, broskve, nektarinky, švestky, vypeckované třešně, kiwi... Nesmí chybět ani vyšlehaná smetana, jejíž jemnost dokonale kontrastuje s křupavostí bílkového korpusu. Šlehačku není třeba sladit, o dostatečnou sladkost jste se již postarali při šlehání bílků. 

Jak snadno vyšleháte šlehačku, můžete vidět na našem videu:

Skryt pre seznam

Nejčastější chyb při pečení

Pokud se vám nedaří, nejspíš je někde chyba. Buď v použitých surovinách, nebo v postupu (případně v obou dohromady). Jak se vyhnout nejčastějším chybám a předejít nezdaru?

  • Šlehejte vejce v pokojové teplotě. Oddělujte je studené, dejte jim půl hodiny na kuchyňské lince a až pak je vyšlehejte.
  • Na šlehání bílků používejte kovovou nebo skleněnou mísu. Plastová totiž může zůstat mastná, což má na šlehání negativní vliv. 
  • Cukr přidávejte do bílků postupně, ne najednou. Nepoužívejte moučkový cukr.
  • Bílky je potřeba vyšlehat do tuha. Na konci šlehání chceme dostat lesklé tuhé špičky.
  • Při pečení pavlovy je zapotřebí nízká teplota v troubě. Tak se zajistí pomalé a postupné odpařování vlhkosti ze sněhu. Když je trouba příliš horká, může sníh na povrchu zhnědnout, zatímco zespod a uvnitř bude příliš měkký a tvar se rozpadne.
  • Po skončení pečení nechte vychladnout a vyschout korpusy v otevřené troubě. Nesnažte se je hned přemístit. Mohly by se polámat či potrhat. 
  • Pečte pavlovu i pusinky, když je hezky a neprší nebo není venku vlhko. Upečený meringue rád pohlcuje vlhkost ze vzduchu.

Jak dlouho vydrží?

Hotovou pavlovu nazdobenou šlehačkou a ovocem snězte hned. Když bude stát příliš dlouho, korpus natáhne vlhkost ze šlehačky a bude po křupavosti ( a po prožitku).

  • Korpusy či menší sněhové pusinky však můžete upéct dopředu, uchovat je ve vzduchotěsné nádobě, kde jim zajistíte pobyt v suchu. Pokud si chcete být suchem zcela jisti, můžete dno nádoby vysypat škrobem. Vydrží tak třeba dva týdny nebo déle.
  • Zdobit je ušlehanou smetanou můžete až v momentě, kdy je budete chtít proměnit na elegantní dortík.

Zdroj informací:  Apetit, TheSpruceEats, StackOfRecipes

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml.

Comments

22.11.2020 19:59

Bezva popis i tipy jak na to

Apetit magazín