0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Houby
ZDROJ: Silviarita/Pixabay.com
sdílet:

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím článku se dozvíte, co vše se dá dělat s houbami, když se vám v lese zadaří.

 

Užijte si chvíle v lese strávené s rodinou, a když se zadaří, i s plným košíkem hub. Dávejte pozor, abyste sbírali pouze ty houby, které opravdu znáte.

Smaženice, klasika na pánvi

Smaženice je nejspíš první pochoutka, která každého napadne, když vloží první houby do košíku. K její přípravě potřebujete:

  • houby
  • máslo
  • cibulku 
  • vajíčko
  • špetku kmínu
  • sůl a pepř. 

Cibulku nechte zeskovatět na másle, přisypte pokrájené houby, osolte, přidejte kmín a nechte podusit asi deset minut. Pak přilijte prošlehaná vejce a promíchejte. Až se vejce srazí, smaženice je hotová. Smaženici můžete podávat například na topinkách, před servírováním opepřete.

Kulajda, krémová bohyně z jižních Čech

Pokud vás smaženice omrzela a rádi byste své schopnosti posunuli do vyšší gastronomie, vyzkoušejte kulajdu.

  • Kulajda je tradiční česká polévka. Základ tvoří smetana, houby, vajíčka a brambory.
  • Jak už to bývá u většiny jídel, ani u kulajdy neexistuje jednotný recept. Její úprava se liší kraj od kraje, často se do ni přidává také bobkový list, nové koření nebo čerstvý kopr.
  • Vajíčko v kuladě může mít podobu ztraceného vejce, vejce vařeného na tvrdo nebo rozmíchané ve smetaně.
  • Kulajda se tradičně zahušťuje hladkou moukou, buď rozmíchanou ve studené vodě, nebo připravenou jako jíšku. Alternativně můžete kulajdu zahustit rozmixováním vařených hub a brambor na jemnou kaši, kterou vlijete zpět k polévce. Dobře poslouží i rozmačkané vařené brambory.

Krémová houbová omáčka

Houbová omáčka má několik výhod:

  • Univerzální použití

Omáčku můžete servírovat k pečenému, vařenému nebo smaženému masu. Pokud zrovna nemáte v lednici maso, sáhněte po vajíčkách! Skvělá jsou vařená natvrdo nebo volská oka.

  • Jíte, co jste si sami nasbírali

Není nic lepšího, než si doma připravit pokrm z vlastnoručně nasbíraných hub. Sami víte, kde vyrostly a jak vypadaly před vložením do proutěného košíku.

  • Je výborná a jednoduchá na přípravu

Houbová omáčka okouzlí vaše chuťové pohárky. Většinou i ti, kteří nemají houby v lásce, této omáčce podlehnou. Příprava je opravdu jednoduchá a není na ni potřeba mnoho surovin. Základem omáčky jsou samozřejmě houby, poctivý vývar, smetana ke šlehání na zjemnění a zakysaná smetana, která naopak dodá svěží nakyslou chuť.

  • Čerstvé i sušené

Skvělou omáčku připravíte z čerstvých hub, perfektní jsou však i houby sušené. Ty mají navíc výhodu, že je můžete do omáčky zcela rozprášit. 

Sušení hub na zimu

Není nad vůni sušených hub! A není nad to, najít v zimě ve spíži usušenou zásobu. Takto zpracované houby mají mnoho využití. Můžete je přidávat do polévek, omáček nebo do rizota. 

  • Chcete, aby sušené houby měly ještě lepší chuť?

Doporučuji již usušené houby krátce povařit v mléce. Získají skvělou chuť a bude se vám s nimi lépe pracovat. 

  • Co dělat, když houby vyschnou a příliš ztvrdnou?

V tomto případě stačí sušené houby chvilku povařit v červeném víně a na závěr přidat smetanu.

Houby s octem

Ten, kdo rád plní police ve spíži zavařeným ovocem, kyselými okurkami a utopenci, neměl by zapomenout ani na nakládané houby. Nejčastěji se houby nakládají do octa.

  • Před tím, než začnete zavařovačky plnit houbami, je potřeba houby povařit v osolené vodě.
  • Kromě nakládání do octu můžete použít olej, víno nebo jiné ochucené láky.
  • Hezká sklenička plná hub je navíc i ideálním dárkem pro vaše blízké!

Související články

Jak zpracovat čerstvé houby
  • Tipy a triky

Jak zpracovat čerstvé houby

Je pro vás houbaření příjemnou letní relaxací? Poradíme vám, jak naložit s čerstvou nadílkou z lesa, pokud zrovna nemáte chuť ji grilovat. ...
5 prověřených způsobů, jak doma sušit houby
  • Tipy a triky

5 prověřených způsobů, jak doma sušit houby

Češi jsou vyhlášeným národem houbařů. Podle průzkumu z roku 2018 jsme si jich z lesa přinesli přes dvacet sedm tisíc tun. Co ale s houbami, které nestihnete sníst čerstvé? Usušte je na horší časy. Ukážeme vám pět spolehlivých způsobů, jak...
Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit