Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Houby
ZDROJ: Silviarita/Pixabay.com
sdílet:

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím článku se dozvíte, co vše se dá dělat s houbami, když se vám v lese zadaří.

 

Užijte si chvíle v lese strávené s rodinou, a když se zadaří, i s plným košíkem hub. Dávejte pozor, abyste sbírali pouze ty houby, které opravdu znáte.

Smaženice, klasika na pánvi

Smaženice je nejspíš první pochoutka, která každého napadne, když vloží první houby do košíku. K její přípravě potřebujete:

  • houby
  • máslo
  • cibulku 
  • vajíčko
  • špetku kmínu
  • sůl a pepř. 

Cibulku nechte zeskovatět na másle, přisypte pokrájené houby, osolte, přidejte kmín a nechte podusit asi deset minut. Pak přilijte prošlehaná vejce a promíchejte. Až se vejce srazí, smaženice je hotová. Smaženici můžete podávat například na topinkách, před servírováním opepřete.

Klasická smaženice

Více

Kulajda, krémová bohyně z jižních Čech

Pokud vás smaženice omrzela a rádi byste své schopnosti posunuli do vyšší gastronomie, vyzkoušejte kulajdu.

  • Kulajda je tradiční česká polévka. Základ tvoří smetana, houby, vajíčka a brambory.
  • Jak už to bývá u většiny jídel, ani u kulajdy neexistuje jednotný recept. Její úprava se liší kraj od kraje, často se do ni přidává také bobkový list, nové koření nebo čerstvý kopr.
  • Vajíčko v kuladě může mít podobu ztraceného vejce, vejce vařeného na tvrdo nebo rozmíchané ve smetaně.
  • Kulajda se tradičně zahušťuje hladkou moukou, buď rozmíchanou ve studené vodě, nebo připravenou jako jíšku. Alternativně můžete kulajdu zahustit rozmixováním vařených hub a brambor na jemnou kaši, kterou vlijete zpět k polévce. Dobře poslouží i rozmačkané vařené brambory.

Hustá polévka s houbami

Více

Krémová houbová omáčka

Houbová omáčka má několik výhod:

  • Univerzální použití

Omáčku můžete servírovat k pečenému, vařenému nebo smaženému masu. Pokud zrovna nemáte v lednici maso, sáhněte po vajíčkách! Skvělá jsou vařená natvrdo nebo volská oka.

  • Jíte, co jste si sami nasbírali

Není nic lepšího, než si doma připravit pokrm z vlastnoručně nasbíraných hub. Sami víte, kde vyrostly a jak vypadaly před vložením do proutěného košíku.

  • Je výborná a jednoduchá na přípravu

Houbová omáčka okouzlí vaše chuťové pohárky. Většinou i ti, kteří nemají houby v lásce, této omáčce podlehnou. Příprava je opravdu jednoduchá a není na ni potřeba mnoho surovin. Základem omáčky jsou samozřejmě houby, poctivý vývar, smetana ke šlehání na zjemnění a zakysaná smetana, která naopak dodá svěží nakyslou chuť.

Smetanová houbová omáčka

Více

  • Čerstvé i sušené

Skvělou omáčku připravíte z čerstvých hub, perfektní jsou však i houby sušené. Ty mají navíc výhodu, že je můžete do omáčky zcela rozprášit. 

Sušení hub na zimu

Není nad vůni sušených hub! A není nad to, najít v zimě ve spíži usušenou zásobu. Takto zpracované houby mají mnoho využití. Můžete je přidávat do polévek, omáček nebo do rizota. 

5 prověřených způsobů, jak doma sušit houby

Více

  • Chcete, aby sušené houby měly ještě lepší chuť?

Doporučuji již usušené houby krátce povařit v mléce. Získají skvělou chuť a bude se vám s nimi lépe pracovat. 

  • Co dělat, když houby vyschnou a příliš ztvrdnou?

V tomto případě stačí sušené houby chvilku povařit v červeném víně a na závěr přidat smetanu.

Houby s octem

Ten, kdo rád plní police ve spíži zavařeným ovocem, kyselými okurkami a utopenci, neměl by zapomenout ani na nakládané houby. Nejčastěji se houby nakládají do octa.

  • Před tím, než začnete zavařovačky plnit houbami, je potřeba houby povařit v osolené vodě.
  • Kromě nakládání do octu můžete použít olej, víno nebo jiné ochucené láky.
  • Hezká sklenička plná hub je navíc i ideálním dárkem pro vaše blízké!

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Jak zpracovat čerstvé houby

Je pro vás houbaření příjemnou letní relaxací? Poradíme vám, jak naložit s čerstvou nadílkou z lesa, pokud zrovna nemáte chuť ji grilovat. ...
  • Tipy a triky

5 prověřených způsobů, jak doma sušit houby

Které houby jsou ideální k sušení?Hřib pravý, bedly, klouzci, křemenáče nebo třeba žampiony. Tyto houby chutnají skvěle i po usušení a můžete si z nich připravit celou řadu lahodných houbových pokrmů. Naproti tomu, na růžových muchomůrkách,...
Autor: Karolína Jelínková

Obchod Apetit