0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
sdílet:

Masopustní tradice, která je každoročně spojena s bohatým hodováním před zahájením půstu již klepe na dveře. Doslova masové hody jsou v tomto období připravovány již po celá staletí a lidé si tak v minulosti mohli dopřát pokrmy z masa ve větší míře než obvykle. My pro vás dnes máme kuchařské tipy na jedno z nejlepších českých masových jídel - tradiční vepřo knedlo zelo.

Jakmile si doma uvaříte poctivé vepřo knedlo zelo, zaručeně podlehnete kouzlu české kuchyně. Toto jídlo sice nepatří k těm lehčím, nicméně ochutnat ho musí zkrátka každý, kdo si rád čas od času dopřeje poctivou domácí pečínku. My v Apetitu jsme zastánci přistupu „všeho s mírou“ a poctivému dlouho pečenému vepřovému jen těžko odoláme, a proto si jednou za čas tuto masovou pochoutku rádi dopřejeme.

Jen při pomyšlení na kombinaci pečínky, domácího houskového či bramborového knedlíku a sladkokyselého zelí se člověku sbíhají sliny. K bujarým oslavám masopustu se rovněž pojí popíjení piva a kořalky, tak si nezapomeňte připravit dobře vychlazený ležák, který jde s tímto jídlem ruku v ruce.

Poctivá klasika s dlouholetou tradicí

Vepřo knedlo zelo patří mezi národní pokrmy české kuchyně a v České republice jsme na něj náležitě pyšní. Servíruje se při rodinných oslavách, přátelských setkáních a nechybí ani v běžném jídelníčku leckteré české domácnosti. Domníváme se, že nejlépe ho vařili naši předci, kteří tak dokonale zpracovali těžko dostupnou surovinu – maso.

Recepty na tuto typicky českou pochoutku se dědí z generace na generaci. Pojďte se s námi vydat po stopách tradice a připravte si to nejlepší vepřo knedlo zelo. V našich receptech najdete kombinaci jídel inspirovaných tradicí, která jsme s úctou k národnímu pokrmu vyladili k dokonalosti za pomoci moderních kuchařských přístupů. A tak ať už se letos chystáte postit a odlehčit svůj jídelníček od masa nebo si život bez masa nedovedete vůbec představit, tak věřte, že tato česká klasika si najde své hrdé místo i ve vašem menu. Skvěle pohostíte mnoho strávníků a odnášet budete jen prázdné talíře.

Základem jsou poctivé ingredience a dobrý časový plán

Chystáte se připravit vepřo knedlo zelo a přemýšlíte, čím začít a jak dlouho vám vaření potrvá? Stačí si jen dopředu rozvrhnout činnosti a příprava půjde jako po másle. Nejprve se ale podíváme na ty nejdůležitější ingredience. První krok k dokonalému pokrmu je výběr masa. Na vepřo knedlo zelo je lepší vybírat maso libovější, v řeznictví tedy sáhněte po pečeni nebo pleci, dobře vám poslouží ale i libovější krkovička.

Maso při pečení a servírování musí vonět po česneku, proto nezapomeňte přidat alespoň 5 stroužků. Knedlík připravíte ze základních surovin, které s největší pravděpodobností máte vždy doma k ruce. Stačí jeden starší rohlík a ideální poměr hrubé mouky, vejce a droždí. K přípravě lahodného zelí si připravte pokrájenou slaninu, která dodá jídlu ten správný šmrnc. Celý postup včetně video návodu najdete v receptu podle Václava Friče. Věřte, že toto jídlo vás v očích vašich strávníků postaví na slavnostní piedestal. 

Teď už jen stačí správně si rozvrhnout čas pro jednotlivé úkony a užívat si vůni, kterou vám příprava tohoto jídla přinese. Nejvíce času zabere pečení masa, proto začněte právě jím. Okořeňte dle receptu a nechte maso tři hodiny péct. V průběhu pečení masa budete mít spoustu času na přípravu dokonale ochuceného zelí a houskového či bramborového knedlíku.

Tradičně se k tomuto jídlu podává knedlík houskový, je-li vaší chuti bližší bramborový, určitě jím nic nezkazíte. Na závěr ještě myslete na odpočinek, který je třeba masu po upečení dopřát. Ten můžete využít k přípravě lahodného sosu, kterým celý pokrm následně završíte a vytvoříte tak skutečnou českou delikatesu, v níž se snoubí tradice s moderním pojetím této slavnostní a nevšední pochoutky. 

Související články

Škola vaření: dušené zelí
  • Tipy a triky

Škola vaření: dušené zelí

Sladkokyselé křehké zelí, to je klasika! Záleží jen vás, jak ho dochutíte a použijete – jako přílohu, náplň do koláčů, buchet, k zapékání… Naučíme vás, jak na to. ...
Jak nakupovat zelí
  • Tipy a triky

Jak nakupovat zelí

Rozhodli jste se připravit k vepřové pečeni sladkokyselé dušené zelí? I když máte skvělý rodinný recept, nezapomeňte, že vše začíná výběrem té správné hlávky. Poradíme vám, na co si dát pozor.    ...
Seriál o mase: vepřová pečeně
  • Tipy a triky

Seriál o mase: vepřová pečeně

Jeden z nejhodnotnějších dílů vepřového masa se hodí na řízky, na minutku i na pečení v celku. A podle kuchaře Vaška Friče je právě pečeně ideální pro ty, kteří s vařením teprve začínají. ...
Jak vychladit pivo
  • Tipy a triky

Jak vychladit pivo

Klasik ví, že ze sedmého schodu chutná nejlépe. Pokud se neřadíte ke šťastným majitelům studeného sklepa, můžete pivo vychladit i jinak....
Od masopustu k půstu
  • Zajímavosti

Od masopustu k půstu

Masopust Masopust je zhruba dvouměsíční období od Tří králů do Popeleční středy, kdy je dovoleno si pořádně užívat a hodovat. Poř...
Masopustní veselí a hodování
  • Zajímavosti

Masopustní veselí a hodování

Masopust byl vždy oficiálním svátkem hodování před dlouhým čtyřicetidenním půstem. Tato tradice se od 13. století udržela dodnes a v období od Tří králů do Popeleční středy se ve všech koutech České republiky konají masopustní slavnosti. ...

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit