Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Bolest žaludku
ZDROJ: Sora Shimazaki/pexels.com
sdílet:

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je dobré mít po ruce, aby se podrážděný žaludek zklidnil?

Pokud pozorujete problémy s žaludkem delší dobu, určitě sami doma neexperimentujte a vyhledejte lékaře. V případě, že vás žaludeční problémy překvapí jednou za čas, máme pro vás několik tipů, jak je zmírnit.

Překyselený žaludek 

Pokud si libujete v tučných a smažených pokrmech, stravujete se v rychlých občerstveních, dopřáváte si přemíru sladkého pečiva, kávy, sladkých limonád a alkoholu, není divu, že vás čas od času překvapí bolest žaludku. Aby žaludek dokázal takové potraviny strávit, musí produkovat nadmíru žaludečních kyselin. Toto úsilí organismu pak pocítíme jako tlačení, pálení žáhy, bolestí za hrudní kostí nebo nadměrným říháním.

Rychlá pomoc

První pomocí je vyřazení potravin a nápojů, které by mohly žaludek dráždit. Na zmírnění křečí můžete zkusit ‚babskou radu‘ – lžičku jedlé sody romíchanou ve 3 dcl vody. Pomoct mohou i různé bylinky, například heřmánek, máta, majoránka, bazalka, sléz maurský nebo řebříček obecný. Pokud vás trápí překyselený žaludek opakovaně, upravte svůj jídelníček:

  • Zařaďte do něj pokrmy s vysokým obsahem vlákniny (celozrnné pečivo, luštěniny, ovesné vločky, ořechy, semínka), čerstvé ovoce, zeleninu, libová masa, ryby a bylinky.
  • Pijte vodu, zelené nebo bílé čaje a nesycené minerální vody.
  • Vyhýbejte se alkoholu, kyselým potravinám a napojům (ovoce, džusy), kofeinu, smaženému jídlu a bílému cukru.

Bolavý žaludek po alkoholu 

Následky alkoholového veselí bývají následující den velmi nepříjemné. Kromě bolesti hlavy se také objevují žaludeční potíže, průjem a nevolnost. Jak už jsme výše zmínili, alkohol trávení překyseluje, a proto je opět nutné zařadit do jídelníčku nějaké zásadotvorné potraviny bohaté na antioxidanty.

Rychlá pomoc

  • Uvařte si silný masový nebo zeleninový vývar – doplníte bílkoviny, vitamíny a minerály.
  • Nezapomeňte na dostatek tekutin – nejlepší volbou je voda. Nepijte ji po půllitrech, ale po douškách. Žaludek plný vody by vám také neudělal dobře.
  • Bolavý žaludek pomáhá zklidnit čaj z heřmánku, máty nebo mateřídoušky.

    Bolest žaludku v těhotenství

    Bolest žaludku a pálení žáhy se také objevuje během těhotenství, nejčastěji v druhém trimestru. Způsobují ho nejen hormonální změny, ale i rostoucí bříško, které tlačí na žaludek.

    • Jezte lehce stravitelná jídla v malých porcích.
    • Abyste si od pálení žáhy ulevili, mějte vždy hlavu výš než žaludek. Během jídla ani po jídle neležte, ale rovně seďte. Břicho uvolněte, abyste zbytečně netlačila na žaludek.
    • Nejezte pozdě večer, ale snažte se sníst poslední jídlo 2-3 hodiny předtím, než si půjdete lehnout.
    • Pod hlavu si dejte víc polštářů, aby vás během noci nedráždily žaludeční šťávy.

    Ranní nevolnosti v těhotenství

    S těhotenstvím jsou spojené i ranní nevolnosti. Jejich příčina stále není zcela jasná, ale i v tomto případě se za to nejspíš mohou hormony.

    • Mějte na nočním stolku něco malého k jídlu, co důkladně rozžvýkáte ještě předtím, než se zvednete z postele. Může to být celozrnná sušenka, pečivo nebo banán.
    • Proti podrážděnému žaludku v těhotenství pomáhá zázvorový čaj nebo mátový čaj.

    Ulevit bolavému žaludku dále pomůže:

    • Popíjejte po lžičkách vychlazenou kolu, kterou před tím zbavte mícháním bublin.
    • Pokud jste si jistí, že nejde o závažné zánětlivé onemocnění, dejte si na bolavé břicho nahřátý ručník nebo si napusťte teplou vanu.

    Jestliže vás bolesti trápí opakovaně nebo trvají delší dobu a křeče neustávají, vyhledejte lékařskou pomoc.

    Jak předejít bolesti žaludku:

    V mnoha případech lépe než „hašení požáru“ pomáhá prevence.

    • Omezte kyselinotvorné pokrmy – přidejte do jídelníčku dostatek vlákniny, vitamínů a minerálů.
    • Pořádně žvýkejte žaludek bude pokrm lépe a rychleji trávit.
    • Do jídla přidávejte koření, které má dobrý vliv na trávení – například tymián, bazalku, majoránku, kmín, mátu, skořici.
    • Jezte fermentované potraviny, které se postarají o přirozenou mikroflóru vašich střev a žaludečních stěn.
    • Hýbejte se, dostatečně spěte a minimalizujte stres.
    • Nepřehánějte to s alkoholem a kofeinem.

    Zdroje informací: časopis Apetit, Health, Healthline

    Skryt pre seznam

    Související recepty

    Související články

    Autor: KatkaVavrova

    Apetit magazín