Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perník se sušeným ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 menší plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7073 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 945 g
Tuky 292 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krásně vláčný perník je plný sušeného ovoce a ukrytý pod čokoládovou čepicí.

Suroviny

med 200 g
mléko 4 PL
máslo 100 g
třtinový cukr 200 g
mouka pšeničná hladká 330 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
perníkové koření 2 ČL
kakao holandského typu 1,5 PL
vejce 2 ks
Na náplň
meruňkový džem 265 g
sušené meruňky 50 g
na kostičky
rozinky 30 g
sušené švestky 50 g
na kostičky
meruňkovice 60 ml
nebo meruňkový likér
Na polevu
máslo 50 g
tmavá čokoláda 200 g

Postup

1

Sušené ovoce na náplň propláchněte horkou vodou. Všechny přísady na náplň smíchejte a nechte 2 hodiny stát, aby ovoce změklo. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

V kastrůlku zahřejte med, přidejte cukr, mléko a máslo a míchejte, až se cukr rozpustí, a nechte trochu zchladnout. Mouku prosejte s kypřicím práškem, perníkovým kořením a kakaem.

3

Pak přimíchejte medovou směs a vejce a vypracujte hladké těsto.

4

Polovinu těsta rozetřete do formy s vyšším okrajem 20x30 cm vyložené pečicím papírem. Pomocí lžičky na povrch rozdělte náplň.

5

Na to rozprostřete zbylé těsto a povrch uhlaďte. Pečte asi 45 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou.

6

Přísady na polevu za stálého míchání zvolna rozpusťte ve vodní lázni. Nechte mírně zchladnout a naneste na zchladlý perník vyndaný z formy. Po ztuhnutí krájejte na kostky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/5

Komentáře

Darina
Vorlíčková

Vynikající. Jen jsem do polevy již nepřidávala máslo a udělala jen ze smetany a čokolády.

Helena
Hardynová

Zkoušela jsem hned, když vyšel v časopise. Byl pekelně sladký, ale tááák dobrý :)

Lucie
Kalábová

U nás velmi oblíben, jen druhou polovinu těstatrochu ředím, aby se lépe roztekla na náplň.

Michaela
Demaitre

Podaril sa úžasne! Do polevy som nedala maslo a nechýbalo tam.

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč