Mořský ďas s grilovanou zeleninou a pěnou ze slaniny

Mořský ďas s grilovanou zeleninou a pěnou ze slaniny

3.3 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2050 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 134 g
Tuky 95 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinaci bazalkou vonícího rizota s křupavou rybou a vláčnou zeleninou korunuje nevšední našlehaná omáčka. Jednotlivé položky jsou časově náročnější, ale můžete si je rozfázovat a kromě ryby připravit předem. Dokončení je už velmi rychlé – a výsledek je přímo geniálně chuťově vyladěný!

Suroviny

ryba 4 filety
mořského ďasa
česnek 8 stroužků
olivový olej
tymián
rýže arborio 150 g
víno bílé 100 ml
vývar kuřecí
máslo
parmazán 50 g
bazalkové pesto 1 PL
sušená rajčata
cuketa
lilek
paprika
pepř bílý
sůl
rozmarýn
cibule 30 g
pancetta 30 g
smetana na vaření 100 ml

1 8 stroužků česneku (neloupaných) se snítkou tymiánu nechte ve 100 ml olivového oleje hodinu táhnout na velmi mírném plameni.

2 Na 30 ml olivového oleje zpěňte kostičky z 1 šalotky s několika lístky tymiánu. Přidejte 150 g kulatozrnné rýže arborio, nepropláchnuté, zalijte 100 ml bílého vína, nechte vyvařit a postupně přidávejte 300 ml drůbežího vývaru. Stále míchejte; další vývar vždy přidávejte až poté, co se vsákne předchozí dávka. Asi po osmnácti minutách přidejte kostičky z 40 g másla a 50 g parmazánu. Odstavte a vmíchejte lžíci bazalkového pesta se sušenými rajčaty.

3 Po 100 g nakrájené cukety, lilku a různobarevných paprik osolte, opepřete, posypte nasekaným tymiánem, rozmarýnem a dobromyslí. Osmažte je buď na 100 ml olivového oleje na grilovací pánvi, nebo je opečte na grilu. Vsypte do kastrůlku, zakápněte olivovým olejem a nechte na teple marinovat. 8 malých rajčat vložte na osm minut do trouby předehřáté na 160 stupňů, pak je přidejte k ostatní zelenině.

4 Na 20 g másla osmažte 30 g pokrájené cibule a 30 g pancetty či anglické slaniny, nakrájené na kostičky, zalijte 100 ml drůbežího vývaru a dvacet minut vařte. Rozmixujte se 100 ml 12% smetany, dochuťte solí a bílým pepřem a dejte stranou.

5 4 filátka z mořského ďasa po straně s kůží několikrát nařízněte a pomoučněte. Osolte, poprašte bílým pepřem a osmažte na olivovém oleji. Podávejte na rýži se zeleninou a stroužky česneku, přelité vyšlehanou pěnou a zakápnuté octem balsamico a bylinkovým olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit