Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Svíčková pečeně

Svíčková pečeně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svíčková pečeně

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Pro zkušené 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7744 kcal
Bílkoviny 271 g
Sacharidy 482 g
Tuky 517 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou to paradoxy! Právě u nejobdivovanější položky české kuchyně nikdo neví, jaká je vlastně ta pravá..My vám proto krok po kroku předvedeme verzi, která má k ideálu proklatě blízko.

Suroviny

hovězí maso 700 g
pečeně
slanina 200 g
na klínky
mrkev 3 ks
velká
celer 1 ks
menší
petržel 1 ks
velká
cibule 2 ks
brusinky 200 g
nakládané
hořčice plnotučná 2 PL
ocet 20 ml
citron 3 ks
na plátky
tymián 1 ČL
sušený
bobkový list 4 ks
nové koření 8 kuliček
slunečnicový olej 200 ml
máslo 120 g
rozdělené na třetiny
krupicový cukr 2 PL
pepř bílý 2 PL
mletý
Navíc
zakysaná smetana 200 g
Na zátřepku
smetana ke šlehání 250 ml
mléko 2 PL
mouka pšeničná hladká 2 PL

1 Mrkev, cibuli, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejte třetinu oleje se třetinou másla a osmahněte v něm zeleninu. Pozor, zelenina se nemá dusit – proto se také strouhá nahrubo.

2 Po třech až čtyřech minutách přihoďte bobkový list, tymián a nové koření. Smažte ještě tři minuty a směs zasypte cukrem. Promíchejte a cukr nechte zkaramelizovat – to je jeden z klíčových okamžiků, který rozhoduje o chuti celé svíčkové.

3 Přidejte nakrájené citrony, dvě lžíce brusinek a hořčici. Všechno znovu osmahněte, přilijte ocet a nechte ho vyvařit. Doplňte dvěma lžícemi vody a promíchejte. V tuhle chvíli vzniká základ správně navinulé omáčky.

4 Maso na několika místech nařízněte a do otvorů zatlačte slaninu tak, aby pokud možno nevyčnívala. Máte-li špikovací jehlu, můžete proužky slaniny protáhnout po celé délce masa. Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.

5 Maso ze všech stran rovnoměrně osolte a opepřete a stejně rovnoměrně ho opečte na pánvi na zbylém oleji a druhé třetině másla. Vložte do pekáče, přidejte zeleninový základ a pomalu pečte. Po upečení slijte omáčku a maso uchovejte v teple.

6 Z omáčky vyberte celá koření a rozmixujte ji. Připravte si zátřepku (tak jí říká Dalibor; jinde se setkáte i s názvem ‚záklechtka‘), která omáčku zahustí, zjemní a dochutí: mléko, smetanu a mouku spolu prošlehejte a nechte dvacet minut odpočívat.

7 V kastrolu nebo velké pánvi  přiveďte omáčku k varu
a přilijte do ní zátřepku. Mimo oheň vmíchejte poslední kousek másla; omáčka pak bude už úplně sametová a získá barvu kávy s mlékem.

8 Přelijte omáčku zpátky do pekáče k masu. Svíčkovou můžete nechat rozležet i do druhého dne. Maso podávejte nakrájené na plátky, přelité omáčkou, s brusinkami, citronem, případně (zakysanou) smetanou. A pochopitelně s knedlíkem!

Tip Apetitu:

Ozdobné vyšívání

Špikovací jehla do výbavy šéfkuchaře (i aspirujícího amatéra) určitě patří. Slaninu nechte před protahováním ztuhnout v chladničce. Nakrájené úzké proužky uzavřete do jehly a protáhněte masem, v němž se díky mechanismu jehly pěkně usadí. Největší výhoda? Profesionálně vypadající výsledek. Špikovací jehla Tescoma, 55 Kč, k mání v běžné síti domácích potřeb.

Několik kroků k lahodnému úspěchu

1 Promyšlená kombinace zeleniny: Svíčková se absolutně neobejde bez té kořenové: mrkve, celeru, petržele. Ani cibule nesmí chybět. Dále pečení, nikoli dušení masa. Jenom tak se dá dosáhnout opravdu vyvážené chuti, protože si samo maso zachová dostatek šťávy, kterou má správná pečeně mít.

Brusinky zakleté přímo do omáčky: Jednoduše geniální tah, který (spolu s povařením citronu) dodá svíčkové nezaměnitelnou chuť.

3 Také maso z jatečných býků. Je šťavnaté, obsahuje víc bílkovin než kravské a je celkově chutnější.

4 Vyvážená kombinace koření a dochucovadel: Použití běžné plnotučné hořčice možná vypadá jako laciný trik, ale při uvedeném postupu dodá právě tahle přísada omáčce hladkost a přispěje k žádoucí sladkokyselosti. Nemusíte mít obavy, pokud se vám výsledná chuť zdá ostřejší – varem se zjemní.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Anonym

Tip na lehci svickovou V podstate ji delam jak je v receptu, ale davam skoro 2x tolik korenove zeleniny (mimochodem nepouzivam horcice, to je ale otazka chuti). Proc tolik? Omacku pak rozmixuji a nemusim zahustovat moukou. Je vynikajici, jemna a ne tak hutna.

Anonym

Dejte si prosim pozor na tento recept! Celou svickovou jsem musela vylit! Proc? Presto ze jsem postupovala krok za krokem a ingredienci jsem davala presne podle receptu, vysledny chutovy dojem byl - PREKYSELENE! Mnozstvi citronu naprosto neodpovida. Moje 3 hodinove snazeni v kuchyni vyslo uplne nazmar a to jsem navic specialne kupovala biopotraviny a druhy den mela prijit tchyne... Hroznejsi zazitek si nedokazete predstavit. Skoda, vetsina receptu v Apetitu funguje, nevim, jestli ale nekdo zkousel tento. Dekuji Silvie

Anonym

Souhlasím, doporučené množství citronu a octu doporučuji snížit na polovinu. Nicméně když vařím tak i chutnám a tím se vyhnu nemilému překvapení.

Anonym

Mirku, když naliješ k zelenině 200 ml octa-jak bylo v tištěné verzi časopisu, tak ať tam pak přidáváš cukr, dvě balení 12% smetany, je to furt kyselé.

Anonym

svíčková je v troubě a já si čtu diskuzi až teď :-( je dělaná přesně podle receptu, takže s tím octem to bude hrůza. jsem zvědavá, čím to přerazím .... (příště budu číst diskuze předem!)

Anonym

souhlasím se silvií. tato svíčková je nepoživatelná. kdo to vymyslel? je to strašně!!! kyselé a nepoživatelné

Anonym

Skutečně neodpovídá, zřejmě se mají citróny vyndat, ale v receptu je jen "vyndejte koření". Škoda, byla to moje první svíčková v životě a mohla jsem jí tak akorát vylít...

Anonym

Stalo se mi to samé, protože v časopisu bylo 200 ml octa místo 20, co je uvedeno tady. Říkala jsem si, je to divné, že je ho tolik, ale asi vědí, co dělají. Jojo, nevědí a nestalo se mi to u receptů v Apetitu poprvé.

Anonym

Svíčková se musí před přípravou naložit - maso se osolí, polije rozpuštěným máslem a pak naloží do čtyř zelenin (mrkev, celer, petržel, cibule) a do čtyř koření (bobkový list, nové koření, celý pepř a tymián) - se zeleninou ani s kořením se nesmí šetřit, i když se vám bude zdát, že je to moc, klidně ještě trochu přidejte. Maso se nechá ležet nejlépe přes noc v chladnu a pak se všecko sakumpikum strčí do trouby. Nejdřív se dusí a pak peče (stejně dlouho) a další postup a ingredience a dochucování si může každý šolíchat podle sebe. Nejvíc nám chutná omáčka spíš zeleninová než smetanová, rozmixovaná ne úplně najemno, když je zeleniny dost, je omáčka dost hustá sama od sebe, nemusí se zaklechtávat moukou, to je hnus.

Anonym

Souhlasím s el-lobo. Nevím, kdo to vymyslel, zahušťovat omáčku hladkou moukou. Fuj. A maso určitě naložit, a klidně i na 2 dny, aby pořádně natáhlo chutě.

Apetit magazín

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...
Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...

Obchod Apetit