Voňavý koláč plný šťavnatých třešní... Láska na první ochutnání!
Suroviny
Postup
Třešně posypte dvěma lžícemi cukru, případně zakápněte pálenkou. Nechte v chladu půl až dvě hodiny macerovat.
Zpracujte těsto, vytvarujte z něj plošší kouli a půl hodiny chlaďte.
Pak těsto vyválejte na lehce pomoučněné ploše a vyložte jím formu o průměru 30 cm.
Dejte chladit – i do mrazáku.
Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů.
Korpus propíchejte vidličkou, vyložte kolečkem pečicího papíru, posypte suchými luštěninami a dvacet minut předpečte.
Sejměte papír a korpus pečte ještě deset minut do tmavě zlaté barvy. Teplotu snižte o deset stupňů.
Do mandlí zašlehejte vejce, cukr, kůru, smetanu i máslo, vmíchejte třešně i se šťávou, kterou pustily, a náplň vlijte na korpus.
Pečte asi čtyřicet minut nebo dokud náplň trochu nezpevní, nechte vychladnout a poprašte cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů)
- 14x šťavnaté třešně(14 receptů)
- Dezerty z třešní: Upečte si cheesecake brownies nebo rychlou bublaninu(40 receptů)
Komentáře
Dobrý tip na něco jiného než klasický koláč.
Kolac ma potencial. Budu si muset ale recept upravit, nebot mi prijde kolac hodne sladky a to jsem jiz cukr ubirala. Napriste se nebudu bat dat o polovinu mensi mnozstvi.