Hustá čočková polévka s olivami

Hustá čočková polévka s olivami

4 / 5. Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3273 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 476 g
Tuky 77 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lžíce v ní skoro stojí…

Suroviny

čočka 500 g
rajčata 400 g
lze použít také konzervovaná
mrkev 1 ks
na kolečka
česnek 2 stroužky
cibule 2 ks
bobkový list 2 ks
olivový olej 4 PL
sůl
pepř
ocet
na dochucení, lze vynechat
olivy černé 50 g
papričky plněné sýrem (lze vynechat)

Postup

1

Propláchnutou, případně předem namočenou čočku dáme do hrnce a zalijeme tak, aby voda sahala asi centimetr nad ni.

2

Přidáme všechny ostatní suroviny a vaříme na mírném ohni, dokud čočka úplně nezměkne (asi hodinu).

Podáváme horké nebo při pokojové teplotě, s tmavým chlebem, olivami, případně pikantní zeleninou jen tak ‚k zakousnutí‘.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Anonym

Nedala jsem tam tolik olivového oleje. A udělala jsem to tak, že jsem namočila tu čočku a vedle v hrnci jsem na oleji zpěnila na půlkolečka nakrájenou cibuli na tu jsem dala mrkev a česnek a pak jsmem tam přidala ještě klobásku ;). Pak olivy a sterilovaná rajčata (ne protlak , ale rajčata). Pak jsem tam přilila tu nabobtnalou čočku, bobkový list, pepř a jednu chilli sušenou papričku a všechno jsem to dohromady vařila. Když to bylo skoro hotové tak jsem tam dala jeden slepičí bujon a jednu kostku olivy+bazalka. Mooooooooooc mňamkózní bašta. Jo a ještě jsem to malilinkato zahustila sypanou jížkou, ale jen tak zlehýnka, protože té vody tam není moc

Anonym

To omu,co psala autorka článku musíte nutně věřit!!!!A to proto,že to vařila moje ségra a to je tedy ukrutně dobrá kuchařka!!!Pořád vymýšlí nějaký dobrůůůtky.

Anonym

Souhlasím, s touto úpravou byla polévka výborná. Olivy jsem použila plněné zelené, pomohlo to barevně a chuťově nevadilo, naopak. Použila jsem předvařenou čočku.

Anonym

doporučuji přidat namíso normálního octa vinný, je to vynikající!!!

Anonym

je skutečně mňamkózní! Dala jsem méně oleje, přikápla nálev z feferonek a též použila zelené olivy s fefer. náplní. Přilila jsem taky decku červeného, ocet vynechala.Nemá chybu! Příště bych ještě přidala mrkev, dvojnásobek neuškodí.

Anonym

Před přidáním čočky jsem lehce orestovala cibuli, oleje jsem použila méně. Příště zkusím nahradit ocet červeným vínem a před servírováním určitě ozdobím kopečkem zakysané smetany a bylinkami.

Anonym

ted jsem zrovna dojedla a je fakt výborná. Já jsem tu cibuli s česnekem osmahla na troše olivového oleje a přidala do polévky, olivy jsem vynechala a okyselila citronem a ještě přidala dvě lžíce zakysané smetany.

Anonym

tato polévka je vynikající.Pikantnější, výraznější chuť než klasická čočkovka.Všem mooc chutnala.

Anonym

Polévka je to výborná! Časem jsem recept podle chuti upravovala a ubrala trochu čočky a dala více mrkve a černých oliv. Je to osvěžující letní polévka.

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit