Zelenina v lahůdkové úpravě. Zapečená dýně se smetanovou omáčkou, křupavou krustou a navoněná šalvějí.
Suroviny
máslo
20
g
rozpuštěné
housky
½
ks
nastrouhané
máslo
40
g
rozpuštěné
šalvěj
1
PL
nasekaná
smetana ke šlehání
125
ml
mléko
125
ml
muškátový oříšek
¼
ČL
strouhaný
brambory
300
g
oloupané, na jemné plátky
dýně
300
g
cibule
1
ks
středně velká, oloupaná, na tenká půlkolečka
česnek
2
stroužky
prolisované
sýr s modrou plísní
80
g
sůl mořská
pepř
černý, drcený
Postup
1
Zahřejte troubu na 180/160 °C. Zapékací nádobu o objemu 1 litr vymažte máslem. Strouhanku, rozpuštěné máslo a šalvěj smíchejte v misce, aby se dobře spojily. Odložte. Smetanu, mléko a muškátový oříšek přiveďte k varu, hned odstavte.
2
Do nádoby navrstvěte brambory, dýni, cibuli, česnek, sýr, sůl a pepř a navrch brambory. Zalijte ochucenou smetanou, posypte strouhankou. Zapékejte 45 minut, uvnitř doměkka.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- V hlavní roli dýně: 20 chutných a levných obědů(21 receptů)
Komentáře
Dobré, ale česnek a cibule mi z chuti pokrmu poněkud nepříjemně vystupovaly. Příště je buďto předem opeču, aby pozbyly palčivé chuti, nebo raději vynechám.
Výborný recept, mohu jen doporučit. Přistupovala jsem k němu jako k inspiraci a co jsem doma neměla, jsem nahradila. Vrstvy brambor, dýně a Nivy jsem zalila jen mlékem (smetana došla), do kterého jsem kromě muškátového květu prolisovala i česnek (už jsem ho pak nevkládala mezi vrstvy). Místo šalvěje jsem promíchala strouhanku se sýrem typu parmazán - neměla ale pak příliš výraznou chuť, takže příště použiju nějaké koření. Vrstvy jsem sypala natrhanými lístky tymiánu. Zapékala jsem 1 1/2 hodiny, aby bylo vše opravdu měkké - což jsem ověřovala tím, že jsem střed probodla nožem.