0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kanec se šípkovou omáčkou

Kanec se šípkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kanec se šípkovou omáčkou

4.1 / 5. Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7232 kcal
Bílkoviny 304 g
Sacharidy 721 g
Tuky 290 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvěřina ovoněná divokým kořením a s dobře vychlazeným pivem je bezkonkurenční.

Suroviny

máslo 7 PL
3 lžíce na opékání zeleniny + 3 lžíce na jíšku + 1 lžíce na zjemnění omáčky
sádlo 2 PL
mrkev 2 ks
střední
celer ¼ ks
petržel 1 ks
nastrouhaná nahrubo
cibule 2 ks
nadrobno
kančí maso 1 kg
kýta, lze nahradit krkovicí v celku
špek 100 g
bílá uzená slanina (pokud máte kýtu)
švestková povidla 2 PL
šípkový džem 150 g
krupicový cukr 3 PL
2–3 lžíce podle chuti
ocet 3 PL
pepř celý 20 kuliček
nové koření 10 kuliček
bobkový list 6 ks
jalovec 10 kuliček
rozmarýn 1 snítka
tymián 3 snítky
víno červené 500 ml
suché
mouka pšeničná hladká 3 PL
smetana ke šlehání 200 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
knedlíky houskové
lze nahradit kroketami, k podávání

Postup

1

V kastrolu na 3 lžících másla a lžíci sádla opečte dozlatova kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte 2 lžíce cukru a míchejte další 2 minuty, aby základ zkaramelizoval (měl by mít intenzivní tmavou barvu).

2

Pak přidejte ocet (nechte ho téměř vyvařit), povidla a šípkový džem a míchejte další minutu.

3

Předehřejte troubu na 175°C. Maso prošpikujte proužky špeku a vložte do kastrolu.

4

Opečte ho na lžíci sádla ze všech stran, aby se zatáhlo. Osolte a opepřete a přidejte divoké koření zavázané v plátýnku.

5

Podlijte červeným vínem, vařte 5 minut, podlijte asi 800ml vody a přiveďte k varu.

6

Pak vše přendejte do hlubšího pekáčku a přiklopené duste v troubě asi 2 hodiny doměkka.

7

Když je maso měkké, vyndejte ho z pekáčku. Vyjměte i koření. V rendlíku na 3 lžících másla opékejte mouku na světlou jíšku.

8

Jakmile mouka zpění a zrůžoví, vmíchejte ji do omáčky a na sporáku vařte za občasného míchání 15 minut. Na závěr zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem, případně cukrem.

9

Nakonec omáčku rozmixujte se lžící másla dohladka. Přeceďte ji přes jemný cedník.

10

Maso vložte zpět do omáčky. Podávejte s mandlovými kroketami nebo s houskovým knedlíkem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Komentáře

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč