0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kanec se šípkovou omáčkou

Kanec se šípkovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kanec se šípkovou omáčkou

4 / 5. Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Pro zkušené Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7232 kcal
Bílkoviny 304 g
Sacharidy 721 g
Tuky 290 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zvěřina ovoněná divokým kořením a s dobře vychlazeným pivem je bezkonkurenční.

Suroviny

máslo 7 PL
3 lžíce na opékání zeleniny + 3 lžíce na jíšku + 1 lžíce na zjemnění omáčky
sádlo 2 PL
mrkev 2 ks
střední
celer 0.25 ks
petržel 1 ks
nastrouhaná nahrubo
cibule 2 ks
nadrobno
kančí maso 1 kg
kýta, lze nahradit krkovicí v celku
špek 100 g
bílá uzená slanina (pokud máte kýtu)
švestková povidla 2 PL
šípkový džem 150 g
krupicový cukr 3 PL
2–3 lžíce podle chuti
ocet 3 PL
pepř celý 20 kuliček
nové koření 10 kuliček
bobkový list 6 ks
jalovec 10 kuliček
rozmarýn 1 snítka
tymián 3 snítky
víno červené 500 ml
suché
mouka pšeničná hladká 3 PL
smetana ke šlehání 200 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
knedlíky houskové
lze nahradit kroketami, k podávání

1 V kastrolu na 3 lžících másla a lžíci sádla opečte dozlatova kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte 2 lžíce cukru a míchejte další 2 minuty, aby základ zkaramelizoval (měl by mít intenzivní tmavou barvu). Pak přidejte ocet (nechte ho téměř vyvařit), povidla a šípkový džem a míchejte další minutu.

2 Předehřejte troubu na 175°C. Maso prošpikujte proužky špeku a vložte do kastrolu. Opečte ho na lžíci sádla ze všech stran, aby se zatáhlo. Osolte a opepřete a přidejte divoké koření zavázané v plátýnku. Podlijte červeným vínem, vařte 5 minut, podlijte asi 800ml vody a přiveďte k varu. Pak vše přendejte do hlubšího pekáčku a přiklopené duste v troubě asi 2 hodiny doměkka.

3 Když je maso měkké, vyndejte ho z pekáčku. Vyjměte i koření. V rendlíku na 3 lžících másla opékejte mouku na světlou jíšku. Jakmile mouka zpění a zrůžoví, vmíchejte ji do omáčky a na sporáku vařte za občasného míchání 15 minut. Na závěr zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem, případně cukrem. Nakonec omáčku rozmixujte se lžící másla dohladka. Přeceďte ji přes jemný cedník. Maso vložte zpět do omáčky. Podávejte s mandlovými kroketami nebo s houskovým knedlíkem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Komentáře

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit