Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapr v netradičním hávu: Kapří hranolky se skvěle hodí k večeři i jako chuťovka

21. 12. 2023
Smažené kapří hranolky
ImageProfessionals

Patříte mezi milovníky kapra a chtěli byste si ho připravit trochu jinak než v trojobalu nebo po židovsku? Vyzkoušejte křupavé kapří hranolky s lahodnými dipy a vychutnejte si vánoční klasiku v moderním pojetí. Možná vám připomene léto na Třeboňsku.

Kapří hranolky nejsou v českém prostředí neznámým pojmem. V rybníkářské oblasti v okolí Třeboně jde o populární pokrm. Můžete si na ně vystát frontu u stánku během letní dovolené či se je vychutnávat během podzimních výlovů. Anebo si je připravit jako štědrovečení večeři nebo silvestrovské pohoštění

1. Na hranolky jedině filety

Kapří hranolky se připravují zásadně z kapřích filetů. Ty nemají – na rozdíl od podkov – velké kosti. S těmi drobnějšími, které ve filetech zůstanou, vám pomůže pinzeta. 

  • Vykostěné kapří filety nakrájejte na hranolky velikostí podobné prstu.

2. Marináda, která má říz

Chuť méně výraznému kapřímu masu dodá správná marináda. A co tradiční české vánoční rybě sluší nejvíce?

  • Vedle nikdy nesáhnete základní kombinací kmínu, česneku, citronu (kúry i šťávy).
  • Pokud připravujete kapří hranolky již po několikáté, nebojte se experimentovat s kořením jako je badyán, kurkuma, máta, skořice nebo zázvor.
  • Práci si můžete usnadnit hotovou směsí koření na ryby.
  • Potřebovat budete i tekuté složky, ty zastoupí olej, ocet nebo citronová šťáva, sojovka. Přidat můžete i rybí omáčku. Některé receptury obsahují bílé víno, pivo nebo dokonce kečup.

Vybrané druhy koření a dochucovadel (originální kapří hranolky se neobejdou bez sójové omáčky) smíchejte, přidejte 200 ml vody a nechte důkladně odležet až 5 hodin v lednici.

3. Obalování pro dokonalou křupavost a skvělou chuť

Rybářství Třeboň uvádí na svém webu recepturu obalovací směsi z hladké mouky, mleté papriky a škrobové moučky. My jsme použili pouze hladkou mouku se lžičkou mleté papriky. 

  • Pro snadnější obalování drobných kousků použijte igelitový sáček, do kterého vložte připravenou obalovací směs a následně i marinované maso. Sáček nafoukněte, uzavřete a důkladně protřepte.
  • Přidáním škrobu do obalovací směsi zajistíte vzniklému obalu větší křupavost.

Kapří hranolky

Kapří hranolky

< 60 min
4.5(15x)
Přečíst recept

4. Jak na správné smažení?

Hranolky můžete smažit ve fritéze, ale postačí i kastrůlek s vrstvou oleje, která by měla být alespoň 1,5 cm. 

  1. Olej rozpalte, hranolky se smaží zprudka.
  2. Vkládejte jen tolik kousků, aby byly v jedné vrstvě a v kastrůlku se nepřekrývaly.
  3. Smažte přibližně 2 minuty do zezlátnutí.
  4. Děrovanou naběračkou hranolky opatrně vyndejte a rozložte na talíř s papírovou utěrkou na odkapávání přebytečného oleje.

5. Slušivé přílohy a dipy

Kapří hranolky jsou skvělé jen tak samotné nebo po vzoru klasického obalovaného kapra s bramborovou kaší či vánočním bramborovým salátem.

Sdílet článek

Související články