10 výtečných jídel na štědrovečerní hostinu

sdílet:
Pod tradičním štědrovečerním menu si obvykle představíme rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Co však servírovat v tento sváteční den, když někomu nechutná kapr, jiný nemá rád rybí polévku či někdo z rodiny nejí maso? Máme pro vás deset nejoblíbenějších pokrmů, které rozhodně patří na štědrovečerní tabuli a zaručeně si na nich pochutnáte.

Houbový kuba

Jednoduché, ale velmi chutné jídlo, má v Čechách dlouholetou tradici. Původ pokrmu sahá až k samotným pohanům. Ti houbami často nahrazovali maso a zároveň uctívali les a jeho hojnost. Skromný pokrm tedy fungoval i jako vyjádření díků za plody, které jim les po celý rok dopřával. Základ tohoto pokrmu je jasně daný – houby, kroupy, cibule, česnek a sádlo. Vegetariáni mohou nahradit sádlo máslem, ale pro klasickou výraznou chuť je sádlo zkrátka lepší, jelikož houbám zvýrazní chuť.  

Rybí polévka

Nejpopulárnější je v podání vývaru s trochou zeleniny a rybím masem, ale nejdeme i nejrůznější krémové podoby. Rybí polévka je opravdu sváteční jídlo. Často si ji vychutnáváme jen o svátcích, protože je trochu pracnější. Obírání masa a načasování přidaného mlíčí i jiker chce trochu zkušeností, aby polévka nezhořkla. Výsledkem je ovšem pokrm pro labužníky, se kterým se vyplatí mít trochu té práce navíc. 

Vánoční rybí polévka

Více

Vývar

Klasický hovězí nebo drůbeží vývar si připravují většinou ti, kteří nemají rádi výrazně aromatickou rybí polévku. Vývar můžete podávat s játrovými nebo drožďovými knedlíčky, vhodné jsou i nudle či servírujte čistý vývar s najemno nakrájenou zeleninou. Nezapomeňte, že po polévce přijdou ještě další chody, se zavářkou to tedy není radno přehánět.

Jak na dokonalý vývar

Více

Hrachová polévka 

Sytá hrachová polévka je ideální volbou pro vegetariány. Hrách patří mezi potraviny, které mají neuvěřitelně dlouhou trvanlivost, s velkou oblibou se připravoval právě v zimních měsících. Pokrmy z luštěnin jsou bohaté na bílkoviny, nejsou složité na přípravu, ale ta se musí předem naplánovat. Hrách namáčejte nejlépe přes noc. Polévku dovede k dokonalé konzistenci ruční mixér a na ozdobu i doladění chutí jsou ideální volbou krutony opečené na másle nebo slanina. Pokud chcete jemnější krém, zkuste ten hráškový.

Hrachová polévka s opečenou slaninou a houstičkami

Více

Smažený kapr nebo jiná ryba

Smažený kapří filety jsou naprostou českou klasikou. Z hlavy a vnitřností připravíme polévku, z masa uděláme filety ke smažení a jeho šupiny si dáváme pod talíř. Měla by nám totiž v dalším roce přinést peníze a hojnost, což nikdy není na škodu. Kapra se vyplatí (jako u všech ryb) kupovat čerstvého. Rozmražením kapřího masa se můžeme dočkat vodnatější konzistence. Pokud vám či někomu z rodiny kapr příliš nechutná pro svou větší tučnost, vyzkoušet můžete jiné ryby. Oblíbený je steak z lososa, treska, nebo pstruh. Ryba nemusí být nutně smažená – chuťově zajímavý je například kapr načerno, rybí filety můžete připravit také v troubě.

Smažený kapr v oříškové strouhance

Více

Řízky

Pokud nechcete servírovat kapra ani jinou rybu, pravděpodobně vás potěší řízky. Dají připravit na nespočet způsobů a radost udělají nejednomu jedlíkovi. Samotný výběr masa na řízek je však velkou otázkou. Dají se připravovat z telecíhovepřovéhokuřecího i krůtího masa, pro bezmasé varianty volíme lilek, cuketu, celer nebo květák.  Ozvláštnit je můžete například česnekem či hořčicí. Způsob smažení také rozděluje milovníky řízků. Někdo preferuje slunečnicový olej, ale pro ty nejlepší spíše sáhněte po přepuštěném másle nebo sádle. 

Řízek – milovaná klasika

Více

Vinné klobásy

Nechce se vám podávat ryba ani smažené řízky? To vůbec není problém, protože i zatočené vinné klobásky jsou svátečním jídlem. Dělají se z vepřového nebo telecího jemně namletého masa a jejich název prozrazuje, co je na nich trochu výjimečného. Obsahují kromě koření a rohlíků trochu vína. S těmito klobáskami je jednoduchá práce, protože je stačí zatočit, napíchnout na špejli a propéct. Důležité je, aby povrch nepopraskal, restujte opravdu pomalu a zlehka. Ideální přílohou je máslová bramborová kaše

Domácí vinná klobása

Více

Bramborový salát

Variací bramborového salátu je tolik, že je snad nikdo nedokáže spočítat ba ani ochutnat. Platí zde zlaté pravidlo, že maminka nebo babička ho jednoduše dělají nejlepší. Někdo spoléhá na klasický s nakládanou zeleninou a majonézou – hlavní otázkou je, jestli přidávat celer nebo ne. Jiný sáhne radši po jogurtu pro zdravější verzi a další zase preferuje ten kyselý rakouský s okurkou, cibulí a octem. Nejdůležitější je správně však zvolit brambory. Vždy berte typ A. Vařte je ve slupce, díky tomu si zachovají tvar a maximum chuti. 

Tipy na dokonalý bramborový salát

Více

Jablečný štrúdl

Po takovýchto hodech si nejčastěji dopřáváme místo dezertu vánoční cukroví, ale i tak se vyplatí mít doma nějaký pečený zákusek. O svátcích si chceme co nejvíce dopřát a voňavý jablečný štrúdl je snad tou nejlepší volbou. Skvělý je jen tak samotný nebo doplněný vanilkovou omáčkou

Božský štrúdl

Více

Vánočka 

Vánoce bez vánočky? To by snad ani nešlo. Ta má na stole své místo každý rok. Vypadá krásně a skvěle se postará o rychlý dezert nebo svačinku, když nás honí mlsná. Ať už patříte „mazače“ máslem nebo ji vychutnáváte jen tak, samotnou, nezapomeňte si ji upéct ani letos.

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

5× štědrovečerní menu

Klasické štědrovečerní menu Štědrý večer v rodinném kruhu patří k české tradici stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým sal...
  • Novinky a zajímavosti

Tradiční štědrovečerní večeře

Kdy: 13. prosinceCo: kuchařský kurz přípravy tradiční štědrovečerní večeřeKde: restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental (Nebovidská 1, Praha 1)Za kolik: 2500 Kč ...
  • Tipy a triky

Bramborový salát 5x jinak

Bramborový salát má mnoho variant, nikdo neví, která je ta správná. Spor o přítomnost uzeniny v salátu způsobil v nejedné rodině pořádné dusno. V receptu Apetitu na vánoční bramborový salát se vyskytuje šunka od kosti, pokud by vám to...
  • Tipy a triky

5× rybí polévka

Vánoční rybí polévka Základní rybí polévka bez výstředností, kterou na Štědrý den zvládnou uvařit i naprostí zač...
  • Tipy a triky

Jak na to: silný rybí vývar

Rybí polévka by na štědrovečerním stole neměla chybět. Její chuť stojí a padá na silném rybím vývaru. Nepodceňte ani výběr kvalitní ryby.  Jak tedy rybí vývar připravit tak, aby výsledná slavnostní polévka byla opravdu dokonalá?Jak...
  • Tipy a triky

Jak připravit koncentrovaný vývar

Na 200 ml koncentrovaného vývaru potřebujete asi 3 kg kostí (kuřecích či hovězích ze žeber). Opečte je spolu s celerem, mrkví, petrželí a cibulí do tmavě hněda. Pozor, nespalte je. Pak vše vložte do hrnce, zalijte cca 5 litry studené...
  • Novinky a zajímavosti

Upečte si ten nejlepší štrúdl

Na vítězný závin budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky 50 g tvarohu 50 g hery sůl na špetku nože prášek do pečiva Všechny suroviny smíchejte a zpracujte v těsto. Je dobré ho nechat chvíli odpočinout v lednici. Poté z něj vyválejte dva...
  • Tipy a triky

Škola pečení: vánočka

TIPY & TRIKY+ TEPLO Všechny ingredience si připravte s předstihem, aby získaly stejnou pokojovou teplotu. Důležité je včas vyndat z lednice vejce! Pokud máte chladnější spíž, ponechte dost dlouho dopředu v teplé místnosti i mouku.+...
  • Novinky a zajímavosti

Nejíte kapra? Treska tmavá překvapí lahodnou chutí. A teď i cenou!

Zkuste změnu – připravte letošní štědrovečerní večeři z tresky tmavé. Její maso je téměř bez kostí, voní mořem a má výbornou chuť. V trojobalu je nepřekonatelná, ne nadarmo je nejpoužívanější mořskou rybou při výrobě kvalitních rybích...
  • Novinky a zajímavosti

Sváteční vinná klobása bez starostí

Kde se vzala tradice s vánoční vinnou klobásouJejí původ není úplně jasný, ale velmi často se o ní mluví jako o sestře bílé bavorské klobásky. Nejstarší zmínky o této pochoutce najdeme v kuchařkách z 19. století. Bohužel ale nezmiňují,...

Obchod Apetit