0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10 výtečných jídel na štědrovečerní hostinu

10 výtečných jídel na štědrovečerní hostinu
sdílet:
Pod tradičním štědrovečerním menu si obvykle představíme rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Co však servírovat v tento sváteční den, když někomu nechutná kapr, jiný nemá rád rybí polévku či někdo z rodiny nejí maso? Máme pro vás deset nejoblíbenějších pokrmů, které rozhodně patří na štědrovečerní tabuli a zaručeně si na nich pochutnáte.

Houbový kuba

Jednoduché, ale velmi chutné jídlo, má v Čechách dlouholetou tradici. Původ pokrmu sahá až k samotným pohanům. Ti houbami často nahrazovali maso a zároveň uctívali les a jeho hojnost. Skromný pokrm tedy fungoval i jako vyjádření díků za plody, které jim les po celý rok dopřával. Základ tohoto pokrmu je jasně daný – houby, kroupy, cibule, česnek a sádlo. Vegetariáni mohou nahradit sádlo máslem, ale pro klasickou výraznou chuť je sádlo zkrátka lepší, jelikož houbám zvýrazní chuť.  

Rybí polévka

Nejpopulárnější je v podání vývaru s trochou zeleniny a rybím masem, ale nejdeme i nejrůznější krémové podoby. Rybí polévka je opravdu sváteční jídlo. Často si ji vychutnáváme jen o svátcích, protože je trochu pracnější. Obírání masa a načasování přidaného mlíčí i jiker chce trochu zkušeností, aby polévka nezhořkla. Výsledkem je ovšem pokrm pro labužníky, se kterým se vyplatí mít trochu té práce navíc. 

Vývar

Klasický hovězí nebo drůbeží vývar si připravují většinou ti, kteří nemají rádi výrazně aromatickou rybí polévku. Vývar můžete podávat s játrovými nebo drožďovými knedlíčky, vhodné jsou i nudle či servírujte čistý vývar s najemno nakrájenou zeleninou. Nezapomeňte, že po polévce přijdou ještě další chody, se zavářkou to tedy není radno přehánět.

Hrachová polévka 

Sytá hrachová polévka je ideální volbou pro vegetariány. Hrách patří mezi potraviny, které mají neuvěřitelně dlouhou trvanlivost, s velkou oblibou se připravoval právě v zimních měsících. Pokrmy z luštěnin jsou bohaté na bílkoviny, nejsou složité na přípravu, ale ta se musí předem naplánovat. Hrách namáčejte nejlépe přes noc. Polévku dovede k dokonalé konzistenci ruční mixér a na ozdobu i doladění chutí jsou ideální volbou krutony opečené na másle nebo slanina. Pokud chcete jemnější krém, zkuste ten hráškový.

Smažený kapr nebo jiná ryba

Smažený kapří filety jsou naprostou českou klasikou. Z hlavy a vnitřností připravíme polévku, z masa uděláme filety ke smažení a jeho šupiny si dáváme pod talíř. Měla by nám totiž v dalším roce přinést peníze a hojnost, což nikdy není na škodu. Kapra se vyplatí (jako u všech ryb) kupovat čerstvého. Rozmražením kapřího masa se můžeme dočkat vodnatější konzistence. Pokud vám či někomu z rodiny kapr příliš nechutná pro svou větší tučnost, vyzkoušet můžete jiné ryby. Oblíbený je steak z lososa, treska, nebo pstruh. Ryba nemusí být nutně smažená – chuťově zajímavý je například kapr načerno, rybí filety můžete připravit také v troubě.

Řízky

Pokud nechcete servírovat kapra ani jinou rybu, pravděpodobně vás potěší řízky. Dají připravit na nespočet způsobů a radost udělají nejednomu jedlíkovi. Samotný výběr masa na řízek je však velkou otázkou. Dají se připravovat z telecíhovepřovéhokuřecího i krůtího masa, pro bezmasé varianty volíme lilek, cuketu, celer nebo květák.  Ozvláštnit je můžete například česnekem či hořčicí. Způsob smažení také rozděluje milovníky řízků. Někdo preferuje slunečnicový olej, ale pro ty nejlepší spíše sáhněte po přepuštěném másle nebo sádle. 

Vinné klobásy

Nechce se vám podávat ryba ani smažené řízky? To vůbec není problém, protože i zatočené vinné klobásky jsou svátečním jídlem. Dělají se z vepřového nebo telecího jemně namletého masa a jejich název prozrazuje, co je na nich trochu výjimečného. Obsahují kromě koření a rohlíků trochu vína. S těmito klobáskami je jednoduchá práce, protože je stačí zatočit, napíchnout na špejli a propéct. Důležité je, aby povrch nepopraskal, restujte opravdu pomalu a zlehka. Ideální přílohou je máslová bramborová kaše

Bramborový salát

Variací bramborového salátu je tolik, že je snad nikdo nedokáže spočítat ba ani ochutnat. Platí zde zlaté pravidlo, že maminka nebo babička ho jednoduše dělají nejlepší. Někdo spoléhá na klasický s nakládanou zeleninou a majonézou – hlavní otázkou je, jestli přidávat celer nebo ne. Jiný sáhne radši po jogurtu pro zdravější verzi a další zase preferuje ten kyselý rakouský s okurkou, cibulí a octem. Nejdůležitější je správně však zvolit brambory. Vždy berte typ A. Vařte je ve slupce, díky tomu si zachovají tvar a maximum chuti. 

Jablečný štrúdl

Po takovýchto hodech si nejčastěji dopřáváme místo dezertu vánoční cukroví, ale i tak se vyplatí mít doma nějaký pečený zákusek. O svátcích si chceme co nejvíce dopřát a voňavý jablečný štrúdl je snad tou nejlepší volbou. Skvělý je jen tak samotný nebo doplněný vanilkovou omáčkou

Vánočka 

Vánoce bez vánočky? To by snad ani nešlo. Ta má na stole své místo každý rok. Vypadá krásně a skvěle se postará o rychlý dezert nebo svačinku, když nás honí mlsná. Ať už patříte „mazače“ máslem nebo ji vychutnáváte jen tak, samotnou, nezapomeňte si ji upéct ani letos.

Související články

5× štědrovečerní menu
  • Tipy a triky

5× štědrovečerní menu

Možná nemáte rádi ryby, možná také, že nejíte maso. Připravili jsme pro vás pět menu, se kterými bude Štědrý večer nezapomenutelnou labužnickou hostinou. Vy si jen vyberte to pravé podle svého gusta. ...
Tradiční štědrovečerní večeře
  • ARCHIV / nepridavat nove

Tradiční štědrovečerní večeře

Kdy: 13. prosince Co: kuchařský kurz přípravy tradiční štědrovečerní večeře Kde: restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental (Nebovidská 1, Praha 1) Za kolik: 2500 Kč ...
Bramborový salát 5x jinak
  • Tipy a triky

Bramborový salát 5x jinak

Budete se při přípravě bramborového salátu držet klasických receptur nebo vyzkoušíte něco nového? ...
5× rybí polévka
  • Tipy a triky

5× rybí polévka

Vánoční rybí polévka Základní rybí polévka bez výstředností, kterou na Štědrý den zvládnou uvařit i naprostí začátečníci. Lehce zahuštěný vývar s kořenovou zeleninou a krutony patří ke stálicím svátečního stolu. Možná si budete chtít...
Jak na to: silný rybí vývar
  • Tipy a triky

Jak na to: silný rybí vývar

Rybí polévka by na štědrovečerním stole neměla chybět. Její chuť stojí a padá na silném rybím vývaru. Nepodceňte ani výběr kvalitní ryby.  Jak tedy rybí vývar připravit tak, aby výsledná slavnostní polévka byla opravdu dokonalá?Jak...
Jak připravit koncentrovaný vývar
  • Tipy a triky

Jak připravit koncentrovaný vývar

Na 200 ml koncentrovaného vývaru potřebujete asi 3 kg kostí (kuřecích či hovězích ze žeber). Opečte je spolu s celerem, mrkví, petrželí a cibulí do tmavě hněda. Pozor, nespalte je. Pak vše vložte do hrnce, zalijte cca 5 litry studené...
Upečte si ten nejlepší štrúdl
  • ARCHIV / nepridavat nove

Upečte si ten nejlepší štrúdl

Na vítězný závin budete potřebovat: 300 g polohrubé mouky 50 g tvarohu 50 g hery sůl na špetku nože prášek do pečiva Všechny suroviny smíchejte a zpracujte v těsto. Je dobré ho nechat chvíli odpočinout v lednici. Poté z něj...
Škola pečení: vánočka
  • Tipy a triky

Škola pečení: vánočka

Naučte se domácí vánočku. Poradíme vám, jak a z čeho těsto zadělat, jak ho nechat vykynout a nakonec uplést. I když je klasická vánočka spíš pro zkušené, i zkušenosti je třeba získat! Kromě ní vám nabízíme také recept na jednoduchou...
Komerční sdělení
Nejíte kapra? Treska tmavá překvapí lahodnou chutí
  • Zajímavosti

Nejíte kapra? Treska tmavá překvapí lahodnou chutí

Štědrovečerní tabule bez ryby? Pro většinu z nás něco nemyslitelného – bez smaženého kapra a salátu by Vánoce nebyly úplné. Česká klasika je samozřejmě kapr. Ale co když ho nejíte? Někomu vadí jeho chuť, někdo má obavy, že mu zaskočí kůstka...
Sváteční vinná klobása bez starostí
  • Zajímavosti

Sváteční vinná klobása bez starostí

Kde se vzala tradice s vánoční vinnou klobásouJejí původ není úplně jasný, ale velmi často se o ní mluví jako o sestře bílé bavorské klobásky. Nejstarší zmínky o této pochoutce najdeme v kuchařkách z 19. století. Bohužel ale nezmiňují,...

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit