Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Petr Kosiner koukal při vaření pod ruce babičce, dnes se šéfkuchař specializuje na knedlíky. Když jsme začínali, nebyly knedlíky v módě, říká

Knedlíky Láznička
ZDROJ: Se souhlasem Petra Kosinera a Vladimíra Zikmudy
sdílet:

Knedlíky patří k české kuchyni, ať už plněné nebo ty k omáčkám. S tím počítal při založení firmy Knedlíky Láznička i její šéfkuchař Petr Kosiner. Knedlíky tehdy ale nebyly v módě, a tak byla cesta za úspěchem složitá. Dnes dodávají knedlíky pro domácnosti, restaurace i catering.

Česká firma Knedlíky Láznička vznikla před deseti lety, v době, kdy výživoví poradci hrozili vším, co se o mouku jen opřelo. Petr Kosiner se ale nechtěl svého snu vzdát a rozhodl se slávu českých knedlíků oprášit. 

První nitky příběhu firmy lze vysledovat do dětství šéfkuchaře firmy Petra Kosinera, když při zadělávání těsta na knedlíky nadšeně nakukoval pod ruce babičce. Vaření se mu stalo koníčkem, a nakonec také profesí. Osudové byly ale právě knedlíky. Jejich přípravu podle starých rodinných receptur si nechtěl nechat jen pro sebe.

Proč zrovna Láznička? 

A tak na sebe vznik firmy nenechal dlouho čekat. A jak přišla společnost ke svému názvu? „Na vojně jsem si službu odbýval v kuchyni. Rád jsem si tady taky prozpěvoval, nejčastěji to byl zrovna hit Jiřího Schelingera Švihák lázeňský. Nezůstalo to bez povšimnutí a vysloužil jsem si přezdívku Láznička, která mi už zůstala a dala jméno i firmě,“ vypráví s úsměvem Petr Kosiner. 

Spoluzakladatelem společnosti byl investor Vladimír Zikmunda, kterému se potenciál dobrého nápadu zalíbil a chtěl jej společně s Petrem Kosinerem dále rozvíjet. I když už byl Vladimír Zikmunda takřka důchodového věku, společně rozjeli knedlíkové dobrodružství, a přitom začali ihned i s knedlíkovou osvětou.

„Už v roce 2014 jsme na našem Facebooku začali vydávat knedlíkový seriál, dnes má na 243 dílů a zdaleka nekončí. Knedlíky jsou totiž všechno, jen ne nudné,“ říká Vladimír Zikmunda. 

Od začátku knedlíky připravujeme poctivě, vlastně tak, jako by se dělaly doma. Zkratky ke kvalitě a výjimečné chuti prostě nevedou. Žádná éčka, náhražky, konzervanty, přidaná barviva či jiná chemie. Výroba u nás zůstává ruční záležitostí, to je jedno z našich tajemství. Strojům přenecháváme jen hnětení a dělení těsta,“ popisuje Petr Kosiner.  

Vlastní pečivo na ‚houskáče‘ 

V recepturách na knedlíky hrají prim české brambory z Vysočiny a Polabí, do ovocných knedlíků zásadně dávají kusové ovoce, uzené maso do těch plněných a dalších druhů připravuje řezník na míru přesně podle požadavků šéfkuchaře Petra Kosinera. Houskové knedlíky jsou z vlastního pečiva, díky němuž řada knedlíků dostává ten správný šmak.

  • Knedlíky také od roku 2014 nepřetržitě slaví úspěchy v soutěžích Česká chuťovka a Dětská chuťovka, ve kterých získali již 29 ocenění. Letos se v každoročním klání chutí chystají zabodovat s brynzáky pro vyznavače zdravé výživy a perníkovým šachovnicovým knedlíkem ke zvěřině inspirovaným zámeckou recepturou z Konopiště.

Velká knedlíková kuchařka 

Na e-shopu Rohlík najdete více než 20 druhů knedlíků od Lázničky. Pro restaurace jich je nyní přes padesát. Nejširší nabídka je pro catering, kde společnost nabízí více než 100 druhů knedlíků připravených vždy na míru pro konkrétní akci. Ostatně toto know-how Petr Kosiner společně s kolektivem autorů využil také při tvorbě Velké knedlíkové kuchařky, kterou si vyžádali sami fanoušci knedlíků, jichž má firma na své facebookové stránce přes třicet tisíc.

Kuchařku jsme se rozhodli dát dohromady v době pandemie, kdy si chtě nechtě lidé museli vařit doma. Obsahuje 144 receptů, najdete v ní tradiční české i moderní,“ prozrazuje Petr Kosiner. První kapitoly ve Velké knedlíkové kuchařce se ujala Jana Florentýna Zatloukalová, autorka série Kuchařka pro dceru, která čtenáře krok za krokem seznamuje se základy, upozorňuje na možné chyby a vysvětluje jim také celou knedlíkovou filozofii.

Začínat raději s jednou šiškou 

Chce-li člověk připravit dokonalý knedlík, měl by se podle Petra Kosinera držet především poctivých surovin a pečlivě respektovat postup přípravy. „Každý typ knedlíku je trochu jiný. Častou chybou začátečníků je, že se snaží rovnou uvařit pro celou rodinu. Já bych ale doporučil začít s jednou testovací šiškou a jedním druhem. Pěkně po krůčcích. Jakmile si postup člověk osahá, může množství těsta přidávat a experimentovat,“ radí šéfkuchař Knedlíky Láznička.  

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč