Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pohlednice z Rakouska: Horská kuchyně ve Filzmoos sází na prostá jídla, podávají se knedlíky všeho druhu i pečené brambory

Rakouské hory z ptačí perspektivy Filzmoos
ZDROJ: se souhlasem Olgy Šlesingrové
sdílet:

Na světě existují místa, kde vyletíte do oblak hned několikrát. Jedním z nich je rakouský Filzmoos, kde můžete sjíždět dokonale upravené svahy skoro o samotě, ochutnávat knedlíky všeho druhu nebo se v tichosti vznést balonem mezi alpské vrcholky.

V horské vesnici Filzmoos nežije mnoho lidí, oficiálně jich je okolo 1500. Koní tu však žije tolik, že by obyvatele pohodlně odvezli všechny najednou. Koňská spřežení tu totiž běžně brázdí místní komunikace a slouží jako taxík a výletní spřežení v jednom. Provezou vás údolím nebo dopraví kouzelnou krajinou třeba do vzdálené restaurace. A ano, připadáte si u toho jak v pohádce.

Přestože se sjezdovky ve Filzmoos klasifikují jako rodinné, jsou dlouhé, strmé i prázdné dost, aby člověka zmohly během jednoho dne. Ski areál ve Filzmoos se rozkládá na protilehlých svazích údolí a je součástí Ski Amadé, to mimo jiné znamená, že s vícedenním skipasem můžete lyžovat nejen tady, ale v pěti lyžařských regionech a 25 lyžařských areálech. 

Vybírat zde můžete z několika úrovní sjezdovek, pro děti čeká cestou dolů spousta zábavných tras a překvapení. Nahoru vyváží lyžaře jedna kabinová lanovka a několik sedačkových, dílčí partie obsluhuje kotva. Jednou z nedocenitelných skutečností je, že nikde nečekáte.

Pro fandy sladkých jídel

Při objevování nových sjezdových tratí ovšem rychle vyhládne. I na to jsou místní restaurace rozeseté po svazích připraveny.

  • Zimní klasikou, která potěší oko a zahřeje v žaludku je Kaiserschmarrn, česky císařský trhnec. Jde o natrhanou omeletu na malé kousky posypanou moučkovým cukrem, která se podává buď s jablečným pyré nebo se švestkovou omáčkou. Filzmooskou specialitou je velikost porce Kaiserschmarrnu, kterou nelze sníst.
  • Dalším rakouským horským evergreenem, který nechybí ani zde, je Germknödel. Záleží jen na vás, jestli si ho dáte s vanilkovým krémem nebo máslem. Nikdy však na nadýchaném kynutém knedlíku s povidly nebude chybět mletý mák. 

Prostá jídla vládnou sjezdovkám

Knedlíkový ráj vás čeká, i když vás na sladké příliš neužije. Skvělou volbou jsou rozhodně špenátové knedlíky s názvem Spinatknödel. Jde o dokonale jemné kulaté knedlíky plné špenátu, které se podávají ponořené v úctyhodné dávce přepuštěného másla a sypou sýrem. Když vám na svahu vyhládne, je Spinatknödel jako splněný sen.

Hovězí vývar s oblíbeným smaženým sýrovým knedlíkem zvaným Kaspressknödl stojí jako další v rakouské knedlíkové řadě. Polévka Kaspressknödelsuppe zahřeje i zasytí, a (skvělá zpráva pro děti) zpravidla se zcela obejde bez zeleniny.

  • Jeden velký knedlík do polévky se často vyrábí také z jater (Leberknödel) a na rozdíl od našich játrových knedlíčků jsou údajně méně játrové a víc „knedlíkové“. Občas můžete narazit také na polévku s dvěma nožičkami párku, s houskou a hořčicí vedle. 

Pro hladové žaludky zde v každém pohostinství na sjezdovce i mimo ni čeká obdoba slovenských halušek s místním výrazným horským sýrem z Pinzgau – Pinzgauer Kasnocken. Jde o jídlo syté, lahodné a jeden člověk ho spořádá jen málokdy. 

Dokonalou prostotou v té nejlahodnější podobě je pak pokrm s názvem Gröstl. Jde o klasické zbytkové jídlo, které doma připravíte, když není nic v lednici. Tady funguje jako domácí oběd od babičky: v hojném množství a s lety ověřenou chutí. Ve Filzmoos hostům obecně velmi přejí, připravte se na to, že dostanete porci rovnou pro dva.

  • Na přípravu Gröstl se opékají vařené brambory na slanině spolu s cibulkou. Aby bylo jídlo sytější, doprovází ho volské oko.

Krev každému lyžaři rozproudí Jagatee nebo také Jägertee, což je horký nápoj na pomezí grogu, svařáku a punče. Připravuje se z černého čaje, rumu a ovocné pálenky. Někde se do něj přidává ještě červené víno. V každém případě sladký drink božsky chutná a bravurně leze do hlavy. 

Balonem něžně do nebe

Když je ve Filzmoos hezky, slunce se prodírá mezi horami a předpověď nehrozí žádnými průšvihy, naplní se před osmou ranní místní louka obrovskými balony. K nim se připoutávají koše rozdělené přihrádkami, do kterých naskáče osm pasažérů a pilot. Ten celou jízdu balon řídí tak, že průběžně a podle potřeby přihřívá vzduch uvnitř. Tím reguluje jeho stoupání a klesání.

Balon se vznáší měkce a jemně, takže ani nepostřehnete, že doslova stojíte tváří v tvář samým vrcholkům hor. A navíc, že uháníte rychlostí 5 metrů za vteřinu. Všechny pohyby se zpomalí a zvláční, ten pocit je chvílemi až neskutečný. 

Směr letu balónu určuje vítr, s tím nic nezmůžete, pilot ale ovlivňuje místo přistání. Není to úplně jednoduché, je třeba vyhýbat se drátům elektrického vedení, železniční trati, silnicím, stromům, lesům a svahům. Někdy to může trval trochu déle než byl původní plán. 

  • Specifickou disciplínu v malé vesničce povýšili na tradici. Každoročně se tu v lednu koná týdenní balonový festival Hanneshof Balloon Week, kdy se každý den vydá na cestu vzhůru kolem 45 balónů.
  • Festival platí za úchvatnou podívanou jak pro pasažéry, tak pro zakloněné publikum na zemi.

Jak se chodí na sněžnicích?

Vydat se hlubokým sněhem mimo všechny běžkařské, lyžařské a skialpinistické trasy můžete na sněžnicích. Svoje mít není nutné, místní půjčovny jsou dobře vybavené a poradí, jak vybrat přesně ty, které potřebujete.

Sněžnice se nasazují na boty a umožňují chůzi ve sněhu všech kvalit. Zespodu jsou vybaveny protiskluzovými bodci, takže ani na kluzkém povrchu se nemusíte obávat pádu. Díky sněžnicím si tu můžete nerušeně užívat zimní turistiku. A až vás přestane hřebenová túra bavit nebo se setmí, půjčíte si sáňky a pohodlně sjedete dolů zpátky do Filzmoos.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...