Slunce pomalu zapadá za horizont a vy naposledy sjíždíte kopec na lyžích nebo snowboardu. Těšíte se na skvělou zelňačku, která vás zahřeje, sladký germknödel a panáka horkého bombardina na závěr. Podle našich receptů si je můžete hravě připravit doma a kdykoli připomenout!
Jaké jídlo pochází z hor
Dovolená na horách neznamená jen lyžování, snowboarding a sáňkování, ale také dobré jídlo a pití. Horská kuchyně nabízí jednoduché pokrmy ze surovin, které zahřejí a zasytí. To ocení každý, kdo tráví celé dny na svahu.
- Jedním z takových jídel je oblíbené krkonošské kyselo připravované z chlebového kvásku, který mu dodává typickou chuť.
- V Krkonoších si pochutnáte také na tradiční česnečce dříve zvané oukrop nebo křupavé cmundě plněné kyselým zelím a uzeným masem.
- Šumavské hory jsou plné hub, proto si zde můžete pochutnat především na smetanové kulajdě plné hříbků a brambor završené zastřeným vejcem, nebo tradičním houbovém kubovi. Kuba je typický i pro oblast Jizerských hor stejně jako jídlo škubánky.
- V Jeseníkách se na zahřátí podává starohorská čočková polévka připravovaná z cibule, slaniny, kořenové zeleniny, brambor a čočky.
- Beskydy jsou pak typické vynikající bílou valašskou kyselicou (zelňačkou), která je tak vydatná, že ji horalové dřív snídali, aby měli dost síly na práci v lese.
Když na horách nemusíte vařit
Za zimními sporty se vydáváme také do horských oblastí v zahraničí, zejména do rakouských, italských a francouzských Alp, kde si zase můžeme pochutnat na úplně jiných, výtečných pokrmech.
Milujete lyžování v Rakousku? Připomeňte si ho doma přípravou tradičních tyrolských knedlíčků. Ty klasické jsou špekové, zvané „Speckknödel“, ale připravují se i knedlíky špenátové nebo sýrové. Tradičně se podávají jako hlavní chod s kyselým zelím nebo jako příloha třeba ke guláši.
- Pro oblast rakouských hor je typický také císařský trhanec zvaný Kaiserschmarrn, což je moučník plný rozinek natrhaný na kousky. Trhanec se tradičně namáčí do švestkového kompotu.
- Typický je také Germknödel, kynutý knedlík plněný povidly, přelitý vanilkovou omáčkou a posypaný mákem s cukrem.
Spolehlivě vás zahřejí i jídla z horských oblastí Francie. Připravte si francouzskou zapečenou pochoutku z brambor, kysané smetany, cibule a sýru s červenou plísní zvanou tartiflette.
Zahřeje vás sýrové fondue, které představuje doslova obřad. Kousky pečiva se při něm namáčejí do roztavených sýrů v kombinaci s bílým vínem nebo pálenkou. Po jídle byste se už ale neměli věnovat žádné aktivitě, je totiž velmi sytý a nějakou chvilku tak budete pravděpodobně trochu přecpaní.
Poslední francouzskou specialitou, kterou nemůžeme opomenout, je koláč tarte Tatin. Koláč je typický tím, že se peče obráceně. Před pečením se dávají jablka dospodu, navrch pak křehké těsto. Po upečení se koláč otočí.
V Itálii se rádi zahřívají například polentou a rizotem, které Italové dovedou dovést k dokonalosti. Báječně chutnají, dobře zasytí a do žaludku přinesou klid a mír.
Atmosféru italské zimní dovolené vám připomene bombardino, nápoj pocházející z italského Livigna. Objev bombardina se datuje do roku 1972, kdy s ním přišel manažer lyžařského vleku v Livignu, Aldo Del Bò. V bombardinu se spojuje chuť whisky nebo brandy spolu s horkým zabaione, což je italská verze vaječného likéru. Navrch patří kopec šlehačky. Ano, je to dezert plný chuti, tepla, cukru a tuku! Bombardino si připravíte snadno sami i uprostřed rozbláceného jara.
- Smíchejte deci vaječného koňaku s 0,4 deci whisky a stejným množstvím mléka.
- Tekutinu zahřejte na 80 °C, nesmí se však vařit. Poté nápoj nalijte do silnější sklenice nebo hrníčku, ozdobte šlehačkou a bombardino je na světě.
- Nebo zkuste ještě luxusnější verzi s kávou Calimero.
Zdroje informací: časopis Apetit, LaCucinaItaliana, BBC